38 yıldır Avusturya'da tutsak olan Filistinli direnişçi vefat etti

img
38 yıldır Avusturya'da tutsak olan Filistinli direnişçi vefat etti YDH

Tevfik Çaovali, nam-ı diğer İmad Umran, 13 Eylül 2024 cuma günü Avusturya'nın Krems kentindeki Stein Hapishanesi'nde, neredeyse 40 yıl süren tutsak hayatının sonunda vefat etti.




YDH - Lübnan'daki Şatila mülteci kampında büyüyen Çaovali, genç yaşta Filistin direnişine katıldı. 1982'de İsrail'in Beyrut işgaline karşı mücadelede aktif rol aldı ve 1985'te Viyana-Schwechat Havalimanı'nda İsrail havayolu şirketi El Al'ı hedef alan bir misilleme eyleminde yer aldı.

1960 doğumlu Çaovali, Lübnan'ın güneyindeki Şatila mülteci kampında büyüdü ve 26 yaşındayken Filistin Kurtuluş Örgütü'ne (FKÖ) katıldı. Babasını İsrail'in bir hava saldırısında kaybetti.

1982'de İsrail'in Lübnan'ı işgalinin ardından Tunus'a kaçtı, ancak bir yıl sonra geri döndü ve el-Fetih'e bağlı Ebu Nidal Örgütü'ne katıldı.

1985 sonunda Avusturya'ya giden Çaovali, 27 Aralık'ta Viyana havalimanında gerçekleştirilen saldırıya katıldı. Saldırıda dört kişi öldü, 45 kişi yaralandı. Saldırganlar, Sabra ve Şatila katliamının intikamını almak istiyorlardı.

Çaovali ve diğer direnişçi Mongi Ben Saadaoui, polis tarafından yaralı olarak gözaltına alındı. Başlangıçta kimliklerini gizlediler, ancak sonradan Filistinli mülteciler oldukları ortaya çıktı.

Ebu Nidal Örgütü, saldırının sorumluluğunu üstlendi ve bunu İsrail'in Lübnan'daki katliamlarına misilleme olarak gerçekleştirdiklerini açıkladı.

1987'de Çaovali ve Ben Saadavi ömür boyu hapse mahkûm edildi. Ben Saadavi 22 yıl sonra serbest bırakılırken, Çaovali kaçma girişimi ve rehin alma olayına karışması nedeniyle 19 yıl daha ceza aldı.

Çaovali, 13 Eylül 2024'te, 64 yaşında, Stein Hapishanesi'nde hayatını kaybetti.