Yemen, İsrail’e karşı caydırıcılığını tesis etti

img
Yemen, İsrail’e karşı caydırıcılığını tesis etti YDH

Yemen Silahlı Kuvvetleri’nin İsrail’in Hudeyde Limanı saldırısına yanıt olarak dün hipersonik füzeyle Tel Aviv’i hedef almasının, işgal rejimine karşı caydırıcılığını yeniden tesis ettiği belirtildi.




YDH- Yemen Silahlı Kuvvetleri’nin İsrail’in Hudeyde Limanı saldırısına yanıt olarak dün hipersonik füzeyle Tel Aviv’i hedef almasının, işgal rejimine karşı caydırıcılığını yeniden tesis ettiği belirtildi.

Filistin el-Yevm’in haberinde, “Yemen’in Hudeyde Limanına saldırı olduğunda İsrail savunma bakanı, Hudeyde'deki yangının tüm Ortadoğu tarafından izlendiğini söyleyerek övünüyordu” hatırlatmasında bulunuldu.

Geçtiğimiz temmuz ayında Tel Aviv’i vuran Yemen, dün "Filistin 2" adlı hipersonik füzesiyle tekrar Tel Aviv’i vurdu.

Yemen’in saldırısıyla birlikte 2 buçuk milyona yakın İsrailli sığınaklara inerken, bu rakamın işgal rejimi tarihindeki en büyük sayı olduğu ifade edildi.

İsrail savunma sistemlerinin Yemen füzesine karşı koyamaması nedeniyle birçok İsrailli analist, aşırı öfkelenirken, İsrailli askeri analistler ve gazeteciler arasında eleştiri dalgası başladı.

İsrail Ordusu Radyosu muhabiri Doron Kadush, "Yemen füzesi havada 2 km kilometre uçtu ve ulaşması yaklaşık 15 dakika sürdü. Bu, onu gözlemlemek ve onunla yüzleşmek için yeterince uzun bir süre" dedi.

İsrail medyasına göre, işgal altındaki Kudüs'teki Hits ve Davud Sapanı sistemlerinden fırlatılan 20'den fazla hava savunma füzesi, Tel Aviv’i hedef alan Yemen füzesini vuramadı.

Makor Rishon gazetesinin askeri muhabiri Noam Amir ise "Bu sabah mantıksız bir şey oldu. Hava savunma sistemlerinin bu füzeye sınırların dışında karşılık vermesi gerekiyordu ama sonunda ülkenin ortasına düştü" yorumunda bulundu.

Öte yandan İsrail medyası, “Yemen'den Tel Aviv'e doğru gerçekleştirilen fırlatmadan 24 saat sonra güvenlik ve askeri kurumlar şu ana kadar bize tam olarak ne olduğunu nasıl bildireceklerini bilmiyor. Füzeye çok sayıda önleme füzesi fırlatılmasına rağmen başarılı bir müdahale sağlanamadı" değerlendirmesinde bulundu.

Geçtiğimiz temmuz ayında, Tel Aviv'in merkezinde, ABD Büyükelçiliği'nin yüzlerce metre uzağına bir Yemen İHA’sı düşmüştü. Saldırıda bir İsrailli ölmüş, 10 kişi de yaralanmıştı.

Yemen füzesinin Tel Aviv’e düşmesi İsrail sokaklarında korku ve paniğe neden olurken, İsrail savunma sistemleri maksimum alarm durumuna geçti.

Bunun yanı sıra, Yedioth Ahronoth gazetesi, "Yemenliler üçüncü kez İsrail derinliklerine ulaşmayı ve savunma sistemini delmeyi başardı. Füze zarar verdi, korku ve paniğe yol açtı" değerlendirmesinde bulundu.

Söz konusu gazetede, “Ben Gurion Havalimanı'ndaki görüntülerde, alarmların çaldığı ve patlamanın olduğu anda yerleşimcilerin kaçıştığı görülüyordu” denildi.

İsrail Walla web sitesi, bir turistin, "Patlamanın sesi havaalanına yakın ve çok güçlüydü" ifadelerini aktarırken, Tel Aviv ve çevresinde 20'den fazla yerde alarm sirenleri çalarak yerleşimcilerin barınaklara saklanmasına neden olduğu bildirildi.

Ayrıca İsrail medya kaynakları, "Yemen füzesinin tehlikesi, düştüğü yer veya nereye çarptığında değil, İsrail’in ortasına ve büyük hava savunma alarmına rağmen ulaşmasıdır" değerlendirmesinde bulundu.

İsrail işgal ordusu, Yemen'in İsrail’in merkezine karadan karaya bir füze fırlattığını duyurmuştu.



Makaleler

Güncel