National Interests: Amerikan uçak gemilerinin günleri sona eriyor

img
National Interests: Amerikan uçak gemilerinin günleri sona eriyor YDH

Jeopolitika yorumlayıcısı, modern savaşta uçak gemilerinin artan kırılganlıklarını vurguluyor; bir zamanların hâkim uçak gemisinin karşı karşıya olduğu önemli zorluklara dikkat çekiyor.




YDH- El-Meyadin'e göre, ABD uçak gemileri 80 yıldır ABD Donanması'nın hayati önem taşıyan bir gücüydü.

Jeopolitik analist Brandon J. Weichert'e ise, özellikle Çin, Rusya ve Yemen Silahlı Kuvvetleri'nden gelen tehditlerin artması nedeniyle artık bu uçak gemilerinin yararlılıkları sorgulanıyor. 

Uçak gemilerinin pahalı maliyetleri ve bakımları da mercek altına alınıyor.

National Interests'in The Buzz blogunda yer alan bir makalede Weichert uçak gemilerinin karşı karşıya olduğu başlıca tehditlerin insansız araçlardaki gelişmeler, Çin gibi bazı ülkeler tarafından geliştirilen DF-21D ve DF-26B gibi “Carrier Killer” (Taşıyıcı Öldüren) füzeler, hipersonik füzeler, gelişmiş gözetleme ve izleme ve nükleer tehditler olduğunun altını çiziyor. 

Otomatik savaşın büyümesi, 2016 yılında bir Çin gemisinin Güney Çin Denizi'nde ABD'ye ait bir insansız su altı dronunu ele geçirmesiyle görüldü ve Çin'in ABD'nin UUV teknolojisine olan güçlü ilgisini ortaya koydu. 

Çin'in sofistike yüksek teknoloji endüstrisi ile otonom sualtı dronları için rekabet artıyor ve deniz savaşında yeni bir teknik çağ başlıyor.

Weichert'in The National Interest'teki makalesine göre, sualtı insansız hava araçları düşman filoları hakkında veri toplamak, gerçek zamanlı meteorolojik incelemeler yapmak ve hedefli saldırılar için patlayıcı madde taşımak için kullanılabilir.

İnsansız sualtı araçlarının (İSUA) yarattığı tehdit, özellikle Yemen Silahlı Kuvvetleri'nin bunları konuşlandırdığı Kızıldeniz gibi bölgelerde giderek artıyor.

İnsansız sualtı araçları tehdidi

Denizcilik uzmanları, insansız sualtı araçlarının su üstü gemilerine göre “doğal olarak tespit edilmesi ve karşı konulması daha zor” olduğunu söylese de, İHA'lar ve İSUA'lar birlikte çalışarak bir gemiye yukarıdan ve aşağıdan saldırabilir ve muhtemelen savunmasını alt edebilir.

ABD 7 Ekim'den sonra soykırımcı müttefiğini savunmak için, Orta Doğu'ya iki uçak gemisi konuşlandırdı: Doğu Akdeniz'e yeni USS Gerald R. Ford'u ve Körfez'e eski USS Dwight D. Eisenhower'ı.

İran toprakları yakınlarında görev yapan Eisenhower'a yaklaşan bir İran askeri insansız hava aracı, geminin bin 500 metre yakınından uçarak ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) tarafından 'kınanmasına' yol açtı. 

Tek bir İHA kontrol edilebilir olsa da, kamuoyunun yalanlamalarına rağmen Donanmanın da kabul ettiği gibi, Amerika'nın meşhur uçak gemileri bir sürü büyük bir tehdit altında.

Weichert'e göre bir uçak gemisine yönelik en büyük tehdit onun imha edilmesi değil, jetlerin fırlatılması ve geri alınması için kritik öneme sahip olan uçuş güvertesinin etkisiz hale getirilmesi.

Buna ek olarak Çin, son teknoloji yapay zeka ile donatılmış sofistike bir uzaktan algılama uydusu yarattı. 

Bu teknoloji 2021 yazında Amerikan uçak gemilerini seyir halindeyken takip etme kapasitesini gösterdi.

Bu uydu teknolojisi DF-26B füzesinin hedefleme hassasiyetini arttırarak bir uçak gemisine başarılı bir şekilde saldırmasına, uçuş güvertesini sakatlamasına ya da batırmasına olanak sağlayabilir ve ABD için ciddi bir stratejik zafiyet oluşturabilir.

Hipersonik füzeler ve nükleer tehditler...

Weichert, Rusya'nın hipersonik silah geliştirmede küresel lider olduğunu ve Çin'in de onu yakından takip ettiğini savunuyor; ABD'ninse bu teknolojide de geri kaldığını vurguluyor.

Füze teknolojisinde büyük bir ilerlemeyi temsil eden hipersonik silahlar, ABD uçak gemileri için önemli bir tehdit oluşturuyor.

Geleneksel füzelerin aksine, hipersonik silahların son derece yüksek hızlarda ve öngörülemeyen yollarda hareket ederek önlenmelerini zorlaştırdığı kaydedildi.

Bu öngörülemezlik ve hız, hipersonik füzelerin potansiyel olarak yıkıcı hasara yol açabileceği veya uçak gemilerini batırabileceği anlamına geliyor ve Amerika'nın şu anda bu silahlara karşı etkili bir savunması yok.

Son olarak, bir düşman uçak gemisine nükleer saldırı düzenlemeye karar verebilir; ''konvansiyonel saldırı türüne karşı iyi savunulmuş olsa da'' bir uçak gemisine yapılacak nükleer saldırının hem gemi hem de mürettebatı için felaket olacağını vurgulamak önemli.

Amerikan uçak gemilerinin günleri sona eriyor

Axios'un 29 Ağustos tarihli haberine göre ABD geçtiğimiz ay, İran'ı caydırmak ve Hamas'ın siyasi büro başkanı Şehid İsmail Heniye'nin İsrail tarafından öldürülmesine kaçınılmaz bir misilleme yapılmasını engellemek amacıyla Orta Doğu ve çevresinde aralarında iki uçak gemisinin de bulunduğu yaklaşık 18 savaş gemisi konuşlandırdı. 

Kızıldeniz ve Aden Körfezi'nde faaliyet gösteren bazı gemiler aylardır Yemen Silahlı Kuvvetleri'nin Gazze'ye destek operasyonlarını engellemeye çalışırken, daha fazla Deniz Kuvvetleri ve Hava Kuvvetleri varlığı gönderiliyor.

Halihazırda Orta Doğu'da görev yapan iki uçak gemisi saldırı grubuna ek olarak, Hava Kuvvetlerine ait bir F-22 Raptor filosu da bölgeye ulaşmış durumda ve güdümlü füze denizaltısı USS Georgia da yakınlarda bulunuyor.

Haber sitesi, nükleer güce sahip USS Georgia gibi bir denizaltının konumunu ya da gideceği yeri ifşa etmenin alışılmadık ve kasıtlı bir eylem olduğuna dikkat çekti.

Weichert sözlerini “uçak gemisi günlerinin sona ermekte olduğunu” belirterek tamamlıyor ve ABD'nin “bu devleri (uçak gemilerini) gösteriş uğruna kurban etmemesi” gerektiğini vurguluyor.



Makaleler

Güncel