Suud kanalı, İsrail’in “imajını düzeltmeye” çalışıyor

img
Suud kanalı, İsrail’in “imajını düzeltmeye” çalışıyor YDH

Suud rejimine ait el-Arabiya kanalının, Gazze Şeridi'nde devam eden soykırım savaşı sırasında İsrail rejiminin “imajını düzeltmek” için doğrudan İsrail ordusuyla işbirliği yaptığı ortaya çıktı.




YDH- Suudi Arabistan'a ait el-Arabiya haber kanalının, Gazze Şeridi'nde devam eden soykırım savaşı sırasında İsrail rejiminin imajını “düzeltmek” için İsrail ordusuyla doğrudan işbirliği yaptığı ortaya çıktı.

İsrail rejiminin devlet televizyonu “KAN”, el-Arabiya’nın “İsrail yanlısı ifadeler” kullanarak ve savaşla ilgili haberlerinde “Tel Aviv'in zulmünün büyüklüğünü yansıtan kelimelerden kaçınarak” rejimin imajını düzeltmeye çalıştığını söyledi.

Söz konusu bakış açısının, kanal tarafından yayımlanan manşetlerde ve son dakika haber içeriklerinde açıkça görüldüğü belirtildi.

Söz konusu kanal, geleneksel Arap söylemine aykırı olarak savaşta ölen Filistinliler için “şehit” yerine “öldürüldü” kelimesini kullanırken, işgalden ve Siyonist varlıktan “İsrail”, işgal ordusundan da “İsrail ordusu” olarak bahsediyor.

Siyonist rejim temmuz ayında Gazze'nin güneyindeki el-Mevasi mülteci kampında en az 90 kişiyi katlettiğinde el-Arabiya kanalı hayatını kaybeden Filistinlilerden de bahsetmemişti. Bunun yerine, İsrail rejiminin saldırısının Filistinli direniş grubu Hamas'ın askeri lideri Muhammed Dayf'ı hedef aldığı iddiasına odaklanmıştı.

Kanal ayrıca, Hamas ve Hizbullah'tan militanlar diye bahsederken İsrailli esirleri de “rehine” olarak nitelendiriyor.

İddialara göre kanal, “olumlu” yayın karşılığında İsrail ordusundan son dakika haberleri gibi özel bilgiler alıyor.

El-Arabiya ile işgal ordusu arasındaki işbirliğine örnek olarak, Filistinli hareket el-Fetih'in silahlı kanadında tuğgeneral olarak görev yapan Halil Makdah'ın Ağustos ayında Siyonist rejim tarafından öldürülmesi gösteriliyor.

El-Arabiya’nın, Makdah'ın saldırının hedefi olduğunu daha sahadakiler onu teşhis edemeden bildirdiğine dikkat çeken uzmanlar, bunun ancak İsrail ordusunun kanala önceden bilgi vermiş olması halinde mümkün olabileceğini söylüyorlar.

Yine Ağustos ayında el-Arabiya, İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari'ye söz vererek, Lübnan direniş hareketi Hizbullah'ı “Lübnan halkını sömürmekle” suçlamasına izin vermişti.

Ayrıca, bu yılın başında Suudi devlet televizyonu “el-Arabiya” ve İsrailli “Yediot Ahronot” gazetesi, eş zamanlı olarak Güney Lübnanlıların, Hizbullah'ın sınır bölgesinde işgal rejimiyle girdiği çatışmalardan ötürü “yorgun düştüğünü” iddia etmişti.

Söz konusu kanalın, 2020 yılında İsrail rejimi ile Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn arasında imzalanan ve ABD'nin aracılık ettiği “normalleşme” anlaşmaları lehinde yayınlar yaptığı biliniyor.

El-Arabiya, tekfirci terör örgütü IŞİD’in 2014 yılında Irak'ın kuzeyindeki Musul kentini işgali sırasında, örgüt üyelerini terörist olarak tanımlamayı reddetmiş, bunun yerine onları “aşiret devrimcileri” olarak tanımlamıştı.



Makaleler

Güncel