Ynet: Ülkeyi terk eden İsraillilerin sayısı endişe verici

img
Ynet: Ülkeyi terk eden İsraillilerin sayısı endişe verici YDH

İsrail Merkezi İstatistik Bürosu, geri dönme arzusu olmaksızın İsrail'i terk etmeye karar veren İsraillilerin sayısında büyük bir sıçrama olduğunu gösterirken ''Geri Dönüş Yok'' durumunu gündeme getirdi.




YDH- El-Meyadin'e göre, Pazar günü, İsrail Merkezi İstatistik Bürosu, Aksa Tufanı'nın patlak vermesinden bu yana 2023 ve 2024 yılları arasında İsrail'i terk eden İsraillilerin sayısını yayınladı.

İsrail medyası, yerleşimcilerin işgal ettikleri topraklardan geri dönmemecesine gittiklerinin kaydını tutan verileri 'endişe verici' olarak niteliyor.

İsrailli haber sitesi Yediot Ahronot, İsrail İstatistik Bürosu'nun verilerine göre 2023 yılında 55 binden fazla İsraillinin geri dönmemek üzere İsrail'i terk ettiğini ve bunun aynı yıl içinde yurtdışına göç edenlerin en yüksek sayısı olduğunu belirtti.

İsrail Merkezi İstatistik Bürosu, “7 Ekim 2023‘te patlak veren savaşın 2024’te İsraillilerin ülkeyi terk etmesini artıracağını” tahmin ediyor.

Verilere göre, 2023 yılında her bin kişi başına 5,7'lik bir oranla yaklaşık 55 bin 300 İsrailli yurtdışına kaçtı ve sürekli ikamet aldı; bu önceki yıllara kıyasla hafif bir artış olarak görüldü.

Öte yandan, yıl içinde sadece 27 bin 800 İsrailli İsrail'e geri döndü veya bin kişi başına 2,9 ki bu da negatif bir göç dengesi oluşturuyor, geri dönenlerden yaklaşık 27 bin 500'den daha fazla kişi ayrıldı.

Veriler ayrıca İsrail'i terk eden erkek sayısının kadın sayısından daha fazla olduğunu, her bin erkekte 5,9'luk orana karşılık her bin kadında 5,5 olduğunu gösteriyor.

“Kaçanların eğitim düzeyi yüksek”

Veriler ayrıca ayrılanların %58,8'inin yurt dışında, %41,2'sinin ise İsrail'de doğduğunu gösteriyor. 

2023'te İsrail'den ayrılan yabancı doğumluların %72,3'ü İngiliz Milletler Topluluğu ülkelerinden (eski İngiliz sömürgeleri), %8,7'si ABD'den, %4,2'si Fransa'dan ve %14,8'i diğer ülkelerden göç etti.

Veriler, İsrail'i terk etme olasılığı en yüksek yaş grubunun, işgücü piyasasındaki ana yaş grubu olan 25 ila 44 yaş arasında olduğunu ve ayrılanların yüksek bir yüzdesinin “özellikle teknoloji ve ekonomi gibi alanlarda akademik derecelere sahip olduğunu” ortaya koydu.

Daha önce İsrail medyası, savaşın ilk altı ayında yarım milyon kişinin İsrail'i terk ettiğini doğrulamıştı ki bu dönemde İsrail'e göç savaş öncesine kıyasla çok daha azdı ve ayda yaklaşık 2 bin 500 göçmene tekabül ediyordu.

“Uzun bir savaşa giremeyiz”

İsrail Kanal 12'nin askeri işler yorumcusu Nir Dvori de ayrı bir bağlamda şunları söyledi: 

“Şu anda belirsizlik içindeyiz çünkü İsrail harekete geçme kararı aldı ancak kademeli olarak harekete geçecek, bu da Hizbullah'ın ateş ve füze sistemlerine her menzilde ve her yerde zarar verecek faaliyetler yürütmek anlamına geliyor.''

Dvori, İsrail'in uzun bir yıpratma savaşına girmesine izin veremeyeceğini de sözlerine ekledi, “böyle bir savaşın, uluslararası meşruiyetin varlığıyla birlikte uzun sabır da dahil olmak üzere çok büyük gereklilikleri ve kısıtlamaları vardır” diyerek sözlerini açıkladı.

Ayrıca Amerikalıların başkanlık seçimlerinin yakınlığı nedeniyle sahadan uzak durduklarını bu nedenle İsrail'in fırsatlarının çok fazla olmadığını ve bunun işgal varlığının kendisi için iyi olmadığını belirtti.