JNS: Suriye'deki İran destekli Şii güçler savaşta önemli bir rol oynayabilir

img
JNS: Suriye'deki İran destekli Şii güçler savaşta önemli bir rol oynayabilir YDH

Son haberler, özellikle Ensarullah savaşçıları İsrail'e saldırmaya hazırlanırken, İran destekli on binlerce Şii direnişçinin Suriye'de önemli bir varlık gösterdiğine işaret ediyor.




YDH- Yahudi Haberleri Sendikası (JNS), Suriye'deki İran destekli Şii direnişçilerin savaşta kritik bir rol oynayacağını duyurdu.

JNS'ye göre, Tahran, Suriye, Irak, Lübnan, Gazze ve Yemen'de anti-emperyal mücadeleyi finanse ediyor.

Suriye'de İran destekli on binlerce Şii direniş savaşçısının varlığı, Yemenli Ensarullah savaşçıların İsrail'e saldırı hazırlıkları kapsamında ülkeye doğru ilerlediğine dair haberlerin ardından kamuoyunun dikkatine sunuldu.

İran İslam Cumhuriyeti, Hizbullah'ın yanı sıra Irak, Afganistan, Pakistan ve Suriye'den direnişçiler de dahil olmak üzere çeşitli Şii direnişçilere destek sağladı.

Bu çabalar İran'ın İsrail'i Orta Doğu'da saldırı üsleriyle çevrelemeye yönelik daha geniş stratejisinin bir parçası olduğu kaydedildi.

Pazar günü İsrail ordusunun uluslararası sözcüsü Yarbay Nadav Şoşani bu tehdidi kabul etti ancak JNS'ye verdiği demeçte ordunun bu bağlamda Suriye'deki kritik yeni gelişmelerden haberdar olmadığını söyledi.

Şoşani, “İran, Suriye, Irak, Lübnan, Gazze, Yemen, Yahudiye ve Samiriye olmak üzere Orta Doğu'nun her yerinde Direniş Ekseni'ni destekliyor ve finanse ediyor” dedi. 

Şoşani, “bununla karşı karşıya olsalar da” son 24 saat içinde kayda değer yeni bir şey olmadığını da sözlerine ekledi.

i24'ün 15 Eylül tarihli bir haberinde Yemenli Ensarullah savaşçılarının İsrail'in Golan Tepeleri'ndeki sınırına doğru ilerlemek amacıyla Suriye'ye ulaştığı belirtiliyordu. 

Haberde bir Ensarullah kaynağının şu sözlerine yer veriliyordu: 

“Bu, İsrail'e karşı yeni bir tırmanma aşamasının başlangıcıdır.”

 Tel Aviv Üniversitesi rektör yardımcısı Eyal Zisser JNS'ye şunları söyledi:

“İran'ın Suriye'ye yerleşmesi çok önemli. İsrail bunun bir kısmını engelledi ama devam ediyorlar ve Suriye topraklarında konuşlanmış, kendi kontrolleri altında Şii milis güçleri var.”

Alma Araştırma-Eğitim Merkezi 15 Eylül tarihli bir araştırma raporunda, Ensarullah'ın birkaç düzine grup halinde İran, Irak ve Ürdün üzerinden aylardır Suriye'ye geldiğini iddia eden doğrulanmamış bir dizi habere dikkat çekti.

Raporda, “Bizim değerlendirmemize göre Suriye'de bir Ensarullah varlığı var. Bu varlığın büyüklüğünü bilmiyoruz. Çeşitli haberlere göre Suriye'deki Ensarullah gücü şu anda birkaç bin savaşçıdan oluşuyor. Bazıları ağırlıklı olarak İHA ve balistik füze kullanımı konusunda eğitimli. Bunu teyit edemiyoruz” ifadeleri geçti.

Alma'nın raporu şöyle sürüyor:

“Suriye'de Ensarullah'ın resmi bir askeri temsilciliği var. Albay Şeref el-Mevri Ensarullah'ın Suriye'deki askeri ataşesi. Suriyeliler el-Mevri'yi düzenli olarak resmi askeri etkinliklere davet ediyor ve el-Mevri de Suriyeli güvenlik yetkilileriyle düzenli temas halinde. Bizim değerlendirmemize göre el-Mevri'nin görevlerinden biri de İranlılar, Hizbullah ve Suriye rejimi karşısında Ensarullah'ın Suriye topraklarındaki faaliyetlerini koordine etmek.”

Güney Suriye'de İran destekli diğer Şii direnişçilerle birlikte Ensarullah direnişçilerinin varlığı “İsrail'in Golan Tepeleri'ndeki topraklarına yönelik karadan ya da kapsamlı bir işgal şeklinde somut bir tehdide işaret edebilir. 

Alma, Ensarullah'ın Suriye topraklarından İsrail'e karşı İHA, füze vs. fırlatmasına ek olarak bu tehdidin de söz konusu olabileceği uyarısında bulundu.

Alma raporunda, İslam Devrim Muhafızları Ordusu'nun Ensarullah varlığı da dahil olmak üzere Suriye'nin dört bir yanına on binlerce Şii direnişçi konuşlandırdığına dikkat çekildi. 

Ayrıca, raporda, “Hizbullah ve İsrail arasında topyekûn bir savaş patlak verirse, genel olarak Suriye ve özellikle de güney Suriye, Şii direnişçilerin faaliyet göstereceği merkezi bir arena oluşturacaktır” uyarısında bulunuldu.



Makaleler

Güncel