NYT: İsrail kumar oynuyor

img
NYT: İsrail kumar oynuyor YDH

New York Times'daki analize göre, İsrail'in hedeflerine ulaşmak için kalan mesafe gittikçe uzarken, işgal varlığının askeri baskı yöntemleri ve diplomatik çabalarının boşunalığı da göze çarpıyor.




YDH- 23 Eylül'de, New York Times'ın (NYT) işgal altındaki Kudüs büro şefi Patrick Kingsley, ''Bahisleri yükselten İsrail, Hizbullah'ın geri adım atacağına dair kumar oynuyor'' başlıklı analizini paylaştı. 

İsrail'in bölgede İran'ın müttefiklerine karşı topyekûn bir savaşa doğru yaklaştığı bir zamanda Kingsley, İsrail'in hedeflerinden ne kadar uzak olduğunu analiz etti. 

Kingsley'e göre, İsrail'in Pazartesi günü Lübnan'da gerçekleştirdiği ölümcül saldırılar, Hizbullah'ın kararlılığını kırma ısrarını gösterdi ancak bu hamleler aynı zamanda İsrail'in hedeflerine ulaşmaktan ne kadar uzak olduğunu ve her iki tarafın da topyekûn bir savaşa ne kadar yakın olduğunu yansıttı.

Kingsley'e göre, ''Terörizmin El Kitabı'' olarak nitelenen 17-18 Eylül katliamları İsrail'e istediğini getirmedi zira İsrail bu katliamlar ile Hizbullah'ın tedirgin olacağını ve geri adım atacağını umuyordu.

İsrailli yetkililer, Hizbullah'ın kampanyasının maliyetini arttırırlarsa, ABD'nin üst düzey elçisi Amos Hochstein gibi yabancı diplomatların örgütü geri çekilmeye ikna etmelerinin daha kolay olacağına inanıyorlardı.

Kingsley ''şu an İsraillilerin sandığının tam tersi bir senaryo içinde olduğumuzu, İsrail'in günlerdir tırmandırdığı saldırılara rağmen Hizbullah'ın baskılara boyun eğmeyeceğini taahhüt ettiğini'' ifade etti.

Hizbullah, 8 Ekim'den beri hala, Gazze'de İsrail ile Hamas arasında ateşkes sağlanana kadar saldırılarına devam edeceğini söylediği noktada. 

Ancak İsrail, yerleşimcileri evlerine geri getiremediği gibi Hamas'ı ortadan kaldıramadı, dahası, İsrail'in metropol bölgelerinde yaşam durdu ve karşı saldırıları bekleyen İsrailli yetkililer, işgal altındaki toprakların kuzeyindeki toplantıları kısıtladı.

Lübnan'da bir kara savaşı için İsrail, birçoğu zaten başka yerlerde savaşmaktan yorgun düşmüş on binlerce yedek askerini çağırmak zorunda kalabilir. 

Gazeteci German Lopez, Kudüs büro şefi meslektaşı Patrick Kingsley'in kendisine, İsrail ordusuna atıfta bulunarak ''Bir yandan dünyanın en donanımlı ordularından biri, diğer yandan ise çok zayıf.” dediğini aktardı. 

Pazar sabahı Hizbullah İsrail'in yaklaşık otuz mil içindeki hedeflere düzinelerce füze fırlatarak Ekim ayında savaşın başlamasından bu yana en şiddetli saldırılarını gerçekleştirdi ve üst düzey yetkililerinden biri bunun “sadece bir başlangıç” olduğu uyarısında bulundu.

Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah İsrail'i Güney Lübnan'ı işgal etmeye bile davet etti ki bu da ''İsrail'in mutlak zaferi'' kadar uzun süreli bir çıkmaza yol açabilecek bir hamleydi.

İsrail saldırılarını yoğunlaştırırken bile Pazartesi günü bir işgal yakın görünmüyordu. 

İsrail'in baş askeri sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, şu anda kara harekatına değil hava harekatına odaklanıldığını söyledi.

Kingsley analizini, İsrail'in diğer askeri baskı yöntemleri yetersiz kalırsa, işgalin ülke yönetimine kalan birkaç askeri seçenekten biri olacağını belirterek sonlandırdı.