Batılı liderler, ‘önümüzdeki saatlerde’ ateşkes olacağını iddia etti

img
Batılı liderler, ‘önümüzdeki saatlerde’ ateşkes olacağını iddia etti YDH

ABD Başkanı Joe Biden ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından yapılan açıklama, ateşkesin bölgede sivil güvenliği sağlamayı amaçladığını ve müzakereler için zaman kazandıracağını belirtiyor.




YDH - Siyonist rejimin Lübnan'a yönelik saldırılarının devam edeceğini vurgulamasına rağmen, Sky News'in haberine göre, 21 günlük bir ateşkesin yakında yürürlüğe girmesi bekleniyor. İsrail Başbakanlığı, söz konusu habere henüz bir yanıt vermedi.

Başbakan Benyamin Netanyahu, çarşamba akşamı kabine toplantısı öncesinde gerçekleştirilen güvenlik görüşmeleri sırasında "Müzakereler sadece ateş altında yapılacaktır," dedi.

Ancak bu sabah, Sky News kanalının Biden yönetimindeki üst düzey yetkililere dayandırdığı haberine göre, Hizbullah ile ateşkesin önümüzdeki saatlerde yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Başbakan Netanyahu şu anda cuma günü Birleşmiş Milletler'de (BM) konuşma yapacağı New York'a gidiyor ve ekibinden bu habere dair henüz bir açıklama yapılmadı.

ABD'li yetkililer, ABD Başkanı Joe Biden ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un gece saatlerinde yaptıkları açıklamada, Avustralya, Kanada, Avrupa Birliği, Almanya, İtalya, Japonya, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar'ın da katılımıyla ateşkesin 21 gün süreceğini belirttiler.

Çarşamba günü saat 15.30 itibariyle kuzeyde herhangi bir roket alarmı duyulmadı. Bu arada rejim ordusu Lübnan'daki saldırılarına devam etti.

Kanala konuşan yetkili, “Bu 21 gün boyunca taraflar müzakerelerde bulunacak. Her iki ülkenin vatandaşlarını evlerine döndürecek bir çözüm bulunmasını umuyoruz,” dedi.

Yetkili ayrıca şu ifadeleri ekledi: “Anlaşma sadece Lübnan için geçerli olacak, ancak aynı zamanda Gazze'deki Hamas ile yapılacak müzakereler için de zaman kazandıracak. Diplomatik bir çözüme ulaşılabilir.”

Söz konusu haber, İsrail'in siyasi sahnesinde büyük tartışmalara yol açtı. Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, “Kuzeydeki harekât tek bir sonuçla sona ermeli: Hizbullah'ı ezmek ve kuzeyde yaşayanlara zarar vermesini engellemek. Düşmanın aldığı ağır darbelerden sonra toparlanması ve 21 gün sonra savaşa devam etmek için yeniden organize olması için zaman tanımamalıyız. Hizbullah'ın teslim olması ya da savaş, ancak bu şekilde kuzeyde yaşayanları ve ülkemizi yeniden güvenli hale getirebiliriz,” diye konuştu.

Bakan Orit Struck da tepkisini dile getirdi: “Ateşkes için ahlaki bir gerekçe yok. Ne 21 gün ne de 21 saat için. Hizbullah, Lübnan'ı bir patlayıcı variline dönüştürdü. BM'nin 1701 sayılı kararı, kuzeyde yaşayanları rehin almış ve kendi ülkelerinde sürgün etmiş durumda. Geçmişteki hataları tekrar etmeyeceğiz. Bu sorun çözülene kadar durmayacağız.”

Kültür ve Spor Bakanı Miki Zohar ise, “Hizbullah'ı ciddi ölçüde zayıflatmadan ateşkes ilan edilmesi, İsrail'in son günlerde elde ettiği güvenlik kazanımlarını tehlikeye atan ciddi bir hata olur. Umarım bu haberler doğru değildir. Kuzeyde net bir karar alana kadar tüm gücümüzle devam etmeliyiz,” yorumunu yaptı.

Eski Başbakan Naftali Bennett de şu ifadeleri kullandı: “Şimdi birdenbire dünya, Hizbullah ile ateşkesi zorlamaya başladı. Bu iş böyle yürümez. İsrail çok geç tepki verdi, ancak Hizbullah'ı yavaş yavaş yok etmeye başladı. Şimdi birdenbire dünya, ateşkes zamanı mı diye karar verdi? İsrail, Hizbullah'ı ailelerimiz için bir tehdit olmaktan çıkarmalıdır. Eğer Hizbullah ateşin durmasını istiyorsa, silahlarını bıraksın ve İsrail sınırından 15 km geri çekilsin.”

Muhalefet lideri Yair Lapid ise farklı bir yaklaşım sergileyerek, “İsrail bu sabah Biden ve Macron’un ateşkes önerisini kabul ettiğini açıklamalı, fakat Hizbullah'ın komuta ve kontrol sistemlerini yeniden kurmasına izin vermemek için ateşkesi sadece yedi günle sınırlı tutmalıyız. Hizbullah'ın kuzey sınırımızdan çekilmesini içermeyen hiçbir öneriyi kabul etmeyeceğiz,” değerlendirmesini yaptı.

ABD Başkanı Joe Biden ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yaptıkları ortak açıklamada, İsrail ve Hizbullah arasında 21 günlük acil bir ateşkes çağrısında bulundu.

Açıklamada, “İsrail-Lübnan sınırında sivillerin evlerine dönebilmeleri için güvenliğin sağlanacağı bir çözümün zamanı gelmiştir. İsrail ve Lübnan hükümetleri de dahil olmak üzere tüm tarafları, geçici ateşkesi derhal kabul etmeye çağırıyoruz,” denildi.

Beyaz Saray'dan üst düzey yetkililer, İsrail ve Lübnan'ın bu anlaşmadan haberdar olduğunu ve hatta onayladıklarını ima etti.

Bir Beyaz Saray yetkilisi, açıklamanın İsrail ve Lübnan hükümetleriyle koordine edildiğini ve önümüzdeki saatlerde onaylanmasının beklendiğini belirtti.

Yetkili, "Bu bir dönüm noktası, bu zamanı Gazze de dahil olmak üzere tüm cephelerde başarılar elde etmek için kullanmaya çalışacağız,” dedi.

Yetkili ayrıca, 21 günün, ‘son derece karmaşık bir anlaşmaya varmak için yeterince uzun bir süre’ olduğunu da ekledi: “Bu sihirli bir formül değil, ancak uygun olduğunu düşündük. Son aylarda görüşmeler yaptık ve bu 21 günü vatandaşların evlerine dönmelerini sağlayacak kalıcı bir anlaşmaya varmak için kullanmayı umuyoruz.”

Ateşkes, İsrail'in Lübnan'dan tamamen çekilip çekilmediğini belirlemek amacıyla 2000 yılında BM tarafından onaylanan, İsrail ve Lübnan'ı ayıran ‘mavi hat’ boyunca geçerli olacak. Ateşkes sırasında taraflar, sivillerin hem İsrail hem de Lübnan'daki evlerine dönmelerine olanak sağlayacak kapsamlı bir anlaşmayı müzakere edecekler.

Yetkili ayrıca, “Bu son 48 saat içinde büyük bir çaba gösterildi. Başkan ve danışmanları, dünyanın dört bir yanındaki ülkelerle bu konuda görüştü. Lübnan ve İsrail bu noktaya ulaşmak için yorulmadan çalıştı ve biz onların iş birliğine değer veriyoruz,” ifadesini kullandı.