Suudi kanalı: Hamas, Gazze yönetimini devretmeye hazır

img
Suudi kanalı: Hamas, Gazze yönetimini devretmeye hazır YDH

Suudi haber kaynakları Hamas'ın Gazze'nin sivil yönetimini Filistin Özerk Yönetimi'ne bırakmaya hazırlandığını iddia etti.




YDH- İsrail haber sitesi Yediot Ahronot, Hamas'ın, Gazze'nin sivil kontrolünü Mahmud abbas liderliğindeki Filistin Özerk Yönetimi'ne devredeceğini iddia etti.

Ynet'e göre, Bir Hamas yetkilisi, Perşembe günü Suudi el-Hades kanalına yaptığı açıklamada, Gazze'yi kontrol eden Hamas'ın, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın partisi El Fetih'i Gazze Şeridi'nin sivil yönetiminden ve geçişlerden sorumlu kılacak bir anlaşmaya vardığını söyledi. 

Ynet'e göre, Filistin Özerk Yönetimi'nden üst düzey yetkili bu habere yanıt verdi ve anlaşma olasılığını küçümsedi. 

''Filistin Yönetimi'nin zaten Gazze Şeridi'ndeki sivil işleri -eğitim, sağlık, su ve enerji otoritesi- yönettiğini'' ifade eden yetkili Ynet'e şu açıklamayı yaptı:

''Hamas için bu (Gazze Şeridi'nin yönetimi) bir baş ağrısı, bu yüzden güvenlik ve orduyu kontrol etmeye devam etmek için bunu Filistin Yönetimi'ne devredecek.

Hamas, İsrail'in güvenlik açısından geçişlerin kontrolünden vazgeçmeyeceğini anladığından Filistin Yönetimi'nin İsrail'le yüzleşmesine izin verecektir. 

Kahire'deki toplantıda ne olacağını bekleyip göreceğiz ama bir anlaşma için çok fazla beklentimiz yok.''

Çarşamba günü Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa, el-Fetih ve Hamas liderleri arasında yapılacak anlaşmanın imzalanacağı toplantının önümüzdeki hafta Kahire'de yapılmasının beklendiğini söylemişti.

Filistinli gruplar arasında daha önce Çin'de yapılan görüşmeler, Filistin Kurtuluş Örgütü bünyesindeki tüm gruplar arasında “tam ulusal birliğin” sağlanması ve geçici bir ulusal uzlaşı oluşturulması hedefini vurgulayan 23 Temmuz tarihli Pekin Deklarasyonu ile sonuçlanmıştı.