İsrail istihbaratından “İranlı ajan” uyarısı

img
İsrail istihbaratından “İranlı ajan” uyarısı YDH

İsrail istihbaratı, “internette sahte kimlikler kullanan İranlıların İsraillilerle temasa geçtiği” ve onlara “rastgele”, “masum görevleri yerine getirmeleri için para ödediğini” iddia etti.




YDH- World Israel News'in bildirdiğine göre, İsrail iç istihbarat servisi Şin Bet, İranlıların suikast planları gerçekleştirmek üzere İsraillileri devşirdiği konusunda halkı uyanık olmaları konusunda uyardı.

Güvenlik teşkilatı, birçoğu ileri aşamada olan bu tür girişimleri bastırmak için önlemler almak zorunda kaldı.

Şin Bet’in iddiasına göre, “İnternette sahte kimlikler kullanan İranlılar İsraillilerle temasa geçiyor ve onlara rastgele, hatta görünüşte masum görevleri yerine getirmeleri için para ödüyorlar.”

İsrail iç istihbarat servisi iddiasına şöyle devam etti: “Dijital para siteleri, iş platformları ve İsrail finans siteleri aracılığıyla İsraillilerle iletişime geçmeye çalışıyorlar.”

World Israel News, Şin Bet yetkililerine dayandırdığı haberinde, “ajanların, bağlantılarını cihaz ve para saklama ya da büyük miktarlarda para karşılığında el ilanları dağıtmak gibi basit görevleri yapmaya ikna ettiğini” belirtti.

Bu taleplerin genellikle “grafiti yazma, araçları ateşe verme ve bazı durumlarda insanlara fiziksel olarak zarar verme” gibi eylemler olduğu bildirildi.

Şin Bet’in, İsraillilerden, “kendilerinden büyük miktarlarda para karşılığında ayak işlerini ve basit görevleri yerine getirmelerini isteyen yabancılar tarafından aranmaya karşı dikkatli olmalarını istediği” kaydedildi.

Yaklaşık on önce de İsrail medyası tarafından, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant ve iç istihbarat kurumu Şin Bet'in başkanı Ronen Bar gibi üst düzey İsrailli yetkililere suikast planlamak üzere İran istihbarat birimleri tarafından görevlendirildiği iddia edilen, 73 yaşındaki Aşkelonlu Yahudi bir İsrail vatandaşı hakkında iddianame hazırlandığı bildirilmişti.

İbranice yayın yapan Walla portalının haberine göre, Türkiye ve İran’da geniş bağlantılara sahip bir iş insanı olduğu belirtilen kişi, Şin Bet ve İsrail Polisi’nin Lahav 433 biriminin ortak operasyonuyla geçen ay gözaltına alınmıştı.

Haaretz gazetesi yazarı Yossi Melman da, İran istihbaratının sosyal medya platformları aracılığıyla İsrail vatandaşlarını devşirmeye çalıştığını öne sürmüştü.

Temmuz ayında Yedioth Ahronoth gazetesinde yer alan habere göre de İsrail ordusu ve iç istihbarat kurumu Şin Bet, 21 yaşındaki Hasidik İsrailli Elimelech Stern'i İran istihbaratı için çalışmakla suçlamıştı.