İsrailli general: Lübnan bizi içine çeken bir girdap

img
İsrailli general: Lübnan bizi içine çeken bir girdap YDH

The Economist'te yayınlanan İsrailli generallerin bazı açıklamaları, Hizbullah'la çatışmaları sırasında İsrail kuvvetlerinin ilerleme kaydedemediğini ve morallerinin düştüğünü gösteriyor.




YDH- The Economist'in haberine göre, Kuzey'de Hizbullah'a karşı savaşmak üzere çağrılan İsrailli bir yedek subay, “Lübnan'da büyük bir operasyon yürütmek için yeterli adamımız veya tankımız yok” dedi.

Derginin aktardığına göre, eski bir İsrailli general ve Tel Aviv'deki bir düşünce kuruluşu olan Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü'nün başkanı olan Tamir Hayman şu uyarıda bulundu: “Lübnan bizi daha önce de içine çeken bir girdap.”

“Bazılarının İsrail kuvvetlerinin yeterli insan gücüne sahip olmamasından şikayetçi olduğunu” belirten dergi, işgal ordusundaki “endişelere” dikkat çekti.

Dergide şu ifadeler yer aldı: “İsrail ordusu, mevcut konuşlanma seviyesini korumak için, çoğu 7 Ekim'den bu yana üç uzun dönem görev yapmış olan on binlerce yedek askeri çağırmak zorunda kaldı.”

Aynı bağlamda, İsrail ordusunun Kuzey Kolordusu eski komutanı Tümgeneral Noam Tivon da Hizbullah'ın “yıpratma savaşını sürdürdüğü” uyarısında bulundu.

İsrail Kanal 13'e konuşan Tivon, Hizbullah liderinin şehit edilmesinin “kuzeyde yaşayanların geri dönebileceği anlamına gelmediğini” kabul ederek, Hizbullah'ın kilit isimlerinin kaybına rağmen “tehdidin” devam ettiğine işaret etti.

Eski İsrail Başbakanı Ehud Barak da Kanal 12'ye verdiği bir mülakatta Hizbullah'ın “ağır olanlar da dahil olmak üzere on binlerce füzeye sahip olduğunu” söyledi. Barak ayrıca, “Hizbullah’ın deneyimli savaşçılarının birçoğunun şu anda Lübnan-Filistin sınırındaki çatışmalarda yer aldığını” belirtti.

Kanalın siyasi ilişkiler analisti Ari Shavit, Lübnan'ı “İsrail için bir bataklık” olarak nitelendirerek “bölgesel bir strateji ve siyasi anlaşmaya duyulan ihtiyacı” vurguladı.

Bu arada Hizbullah'ın savaşçıları İsrail güçlerine karşı çok sayıda başarılı operasyon gerçekleştirdiklerini ve Lübnan'ın güney sınırından sızma girişimlerine önemli bir darbe vurduklarını bildirdi.