Washington Post, İran füzelerinin İsrail'e verdirdiği zayiatı doğruladı

img
Washington Post, İran füzelerinin İsrail'e verdirdiği zayiatı doğruladı YDH

Washington Post, İran'ın İsrail'e yönelik füze saldırısının önceden söylenenden daha etkili olduğunu gösteren görüntüleri doğruladı. Saldırıda, İsrail'in hava savunma sistemlerini delen füzeler, önemli askeri üslere ve istihbarat noktalarına isabet etti.




YDH - Washington Post, İran'ın İsrail'e yönelik füze saldırısının etkilerini gösteren görüntüleri doğruladı. Gazete, güneydeki Nakab çölünde bulunan Nevatim Hava Üssü'ne 20, Tel Nof Üssü'ne ise üç füzenin isabet ettiğini gösteren videoları inceledi.

Salı gecesi gerçekleşen Sadık Vaad-2 operasyonunda, en az yirmi uzun menzilli İran balistik füzesi, İsrail ve koalisyon hava savunma sistemlerini aşarak en az üç askeri ve istihbarat noktasına isabet etti veya yakınlarına düştü.

Gazetenin doğruladığı görüntüler, füzelerin Nevatim ve Tel Nof üslerine doğrudan isabet ettiğini gösteriyor. Uzmanlar, bu görüntülerin önlenen füzelerin enkazından ziyade, tesislere doğrudan isabetlerle tutarlı olduğunu belirtti.

Diğer görüntülerde ise en az iki füzenin Tel Aviv yakınlarındaki Glilot, Hod HaŞaron ve İsrail istihbarat teşkilatı Mossad'ın merkezi yakınlarına düşerek en az iki krater oluşturduğu görülüyor.

Gazetenin bulguları, İran'ın savunma sistemlerini aşma konusunda daha önce bildirilenden daha başarılı olduğunu ortaya koyuyor.

İsrail, hava savunmasının başarılı olduğunu iddia etse de Pentagon ve İsrail ordusu, gazetenin Nevatim Hava Üssü'nü hedef alan füzeleri gösteren üç videoyla ilgili bulgularına yanıt vermedi.

Kaliforniya'daki Middlebury Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü Doğu Asya Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Programı Başkanı Jeffrey Lewis, ekibinin tahminlerine göre İran'ın nisan ayında Nevatim Hava Üssü'ne fırlattığı füzelerin yarısının, tesisin dörtte üçü kadar yakınına düştüğünü, diğer yarısının ise bu alanın dışına düştüğünü ifade etti.

İsrail'in Arrow II ve Arrow III füzeleri, İran'ın kullandığı gibi uzun menzilli balistik füzelere karşı koruma sağlamayı amaçlıyor.

Berlin'deki Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'nde İran uzmanı olan Fabian Hinz'e göre de Arrow II, füze uçuşunun son bölümüne girdikten sonra, atmosfer içinde faaliyet gösterirken, Arrow III hala uzayda olan füzeleri engellemeyi hedefliyor.

Planet Labs'ın çarşamba günü çektiği orta çözünürlüklü uydu görüntüleri, Nevatim'de yıkılmış gibi görünen en az bir yapıyı gösteriyor. Üsten çekilen bir başka yüksek çözünürlüklü fotoğrafta ise bir uçak hangarının çatısında büyük bir delik ve çok sayıda çarpma krateri görülüyor.

Lewis, ekibinin sadece Nevatim'de 32 saldırı tespit ettiğini söyledi.

Tel Aviv'deki Hilton otelinin balkonundan çekilen bir videoda, Mossad karargâhının yakınındaki Hod HaŞaron'daki Cinema City Glilot'a doğru doğudan gökyüzünde uçan iki füze görülüyor. Füzelerden biri yere çarparak büyük bir ışık patlamasına neden olurken, diğeri suya düşüyor.

Saldırı sonrasında çekilen ve salı günü sosyal medyada yer bulan bir videoda, otoyolun ortasında trafiği tamamen engelleyen devasa bir çukur görülüyor. Kazaya en yakın araçlar ince bir toprak tabakasıyla kaplanmış durumda ve bazılarının camlarının kırıldığı görülüyor.

Video analizine göre, füze otoyolun orta refüjüne çarparak yaklaşık 6 metre genişliğinde ve 3,5 metreden fazla derinliğinde bir krater oluşturdu. Gazete, aynı güzergahta ikinci bir çukur daha tespit etti. Saldırıda ne tür füzelerin kullanıldığı hemen anlaşılamadı.

İran'ın Mehr Haber Ajansı, Kadir ve İmad füzelerinin ateşlendiğini ve bunların yüzde 90'ının hedeflerini vurduğunu belirtti.

Kadir ve İmad, İran'ın en uzun menzilli füzeleri arasında yer alıyor. İran ayrıca Fettah-1 füzesini ilk kez kullandığını duyurdu ve bu füzenin hava savunmasından kaçmak için yüksek hızlarda hareket edebildiğini belirtti.

Washington Post tarafından doğrulanan bir başka videoda ise Tel Nof Hava Üssü'ne yönelik bir başka füze bombardımanı sonucunda ufuk çizgisinin ötesine yükselen çok sayıda duman sütunu görülüyor.

Bir füze saldırısından sonra ortaya çıkan parlak ışıklar, ikincil patlamalar olarak değerlendiriliyor.



Makaleler

Güncel