'7 Ekim, Amerika'nın istihbarat zafiyetini ortaya koydu'

img
'7 Ekim, Amerika'nın istihbarat zafiyetini ortaya koydu' YDH

7 Ekim 2023 Aksa Tufanı operasyonu, Washington'un Gazze'ye ilişkin istihbaratında ve Hamas'a dair genel anlayışında büyük bir boşluk olduğunu gözler önüne serdi.




YDH - Amerikan Politico gazetesinin haberine göre, 7 Ekim'de İsrail'e yönelik beklenmedik saldırı, Gazze Şeridi'nde istihbarat toplama ve analiz çalışmalarını hızlandırma kampanyasını tetikledi.

Haberde, ABD'nin Gazze'yle ilgili iç bilgileri büyük ölçüde İsrail'den aldığı ve İsrail'in de kendi iç uyarılarının bazılarını ciddiye almadığı vurgulandı.

Mevcut ve eski yetkililer, ABD'nin Hamas hakkında uzun süredir istihbarat toplamakta zorlandığını ve 7 Ekim'deki İsrail'e yönelik saldırıya hazırlıksız yakalanmasının ardından Gazze Şeridi'ndeki istihbarat faaliyetlerini artırdığını belirtiyor.

Fakat, çatışmayı sonlandıracak bir yol bulmak için gerekli olabilecek istihbarat türlerinde hâlâ eksiklikler mevcut.

Konuya yakın yetkililer ve siyasileri, 7 Ekim saldırısından bu yana Biden yönetiminin Hizbullah, Ukrayna'daki savaş ve Çin de dahil olmak üzere diğer dış krizlerle ilgili istihbarat toplamaya öncelik vermeye devam ettiğini ifade ediyor.

Politico, konuyla ilgili olarak dört mevcut ve eski üst düzey ABD yetkilisi, üç temsilci ve Kongre görevlileriyle görüştü. Hassas istihbarat konuları hakkında rahatça konuşabilmeleri için çoğunun kimliği gizli tutuldu.

ABD'nin Gazze'deki büyük "kör noktası", Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e yönelik saldırısını izleyen günlerde hemen dikkatleri üzerine çekti.

Kongre'deki brifinglerdeki istihbarat yetkilileri, siyasilere Hamas'ın başardıkları karşısında şaşkınlık yaşadıklarını belirtti. Yetkililer, "Saldırının planlanması yıllar olmasa bile aylar sürdü. 30 Amerikalının ölümüne neden olan saldırı, 11 Eylül saldırılarından bu yana Amerikan vatandaşlarına yönelik en ölümcül saldırıdır," dedi.

Üst düzey Kongre üyeleri cevaplar için ısrarcı oldu: ABD uyarıldı mı?

Geçtiğimiz yıl boyunca Amerikan istihbarat kurumları, Hamas'ın askeri taktiklerini daha iyi anlamak için insansız hava araçları, uydular ve bazı radarlar gibi diğer gözetleme araçlarını devreye sokarak bu boşluğu doldurma çabalarını hızlandırdı.

Gazeteye göre tüm bunlar İsrail'in Gazze'deki Hamas mevzilerinin yerini tespit etmesine yardımcı oldu.

Saldırıdan bir yıl sonra, Amerikan istihbarat kurumları hâlâ Hamas'ın iç siyasi dinamiklerini, ateşkes anlaşmasına varma konusundaki istekliliğini ve Gazze'ye yönelik uzun vadeli hedeflerini anlamakta zorlanıyor.

ABD yönetimleri on yıllardır Gazze ve Hamas'la ilgili istihbarat toplama ve analiz çalışmalarına öncelik vermemeyi tercih etti. Gelişmelere rağmen, mevcut ve eski istihbarat yetkililerine göre bir yıl, bu durumu telafi etmek için yeterli bir süre değil.

Politico'ya göre Gazze'deki istihbarat boşlukları, Beyaz Saray'ın ateşkes anlaşması için doğru formülü bulmasını zorlaştırabilir.

ABD'nin kör noktalarının tam olarak nerede olduğu belli değil, ancak ABD'nin önerdiği esir takası ve ateşkes anlaşması üzerine kamuoyunda yaşanan tartışmalar, netlik eksikliğini gözler önüne serdi.

Gazeteye göre Biden yönetimi birkaç kez Hamas'ın öneriyi kabul ettiğini iddia etti ama örgüt ortaya çıkıp İsrail gibi bunu açıkça reddetti.

Amerikalı eski üst düzey istihbarat yetkilileri ve subaylar, Washington'un Filistinlilerle siyasi alanda daha doğrudan ilişki kurmaya başladığı 1990'ların sonunda ABD'nin Gazze ve Hamas'la ilgili istihbarat konusunda İsraillilere daha fazla bel bağlamaya başladığını dile getirdi.

Yetkililer, o zamandan bu yana ABD'nin Hamas, Batı Şeria ve Gazze'yi takip etmek üzere özel birimler görevlendirdiğini ama bu birimlerin bölgedeki diğer ülke ve meseleleri takip eden birimlere kıyasla genellikle küçük olduğunu ifade etti.

ABD uzun zamandır İsraillilerin kendileriyle paylaştığı istihbaratla boşlukların doldurulmasına yardımcı oluyor. Ancak bunun dezavantajları 7 Ekim 2023'te ortaya çıktı.

Ulusal İstihbarat Direktörlüğünün eski yetkililerinden Norman Roule, "Biz buna sadece İsrail'e ait bir istihbarat zafiyeti dedik. Açık olmalıyız. Bu aynı zamanda bir Amerikan istihbarat başarısızlığıydı," diye konuştu.