İsrail ordusu 1 yıllık savaşın sonuçlarını açıkladı

img
İsrail ordusu 1 yıllık savaşın sonuçlarını açıkladı YDH

Times of Israel Pazartesi günü, İsrail ordusunun verilerine atıfta bulunarak, rejimin bir yıl süren çatışmalar sırasında verdiği kayıpları ve yıkımı detaylandıran bir haber yayınladı.




YDH- Times of Israel'e göre, İsrail rejimi, Ekim 2023'ten beri sürdürdüğü soykırım savaşını ''Gazze Şeridi'ndeki Hamas rejimini devirmek, terör örgütünü yok etmek ve rehineleri kurtarmak için askeri bir harekat'' olarak açıklıyor. 

Rejim, Pazartesi günü, 7 Ekim 2023'te savaşın başlamasından bu yana geçen bir yılı geride bırakırken, yalnızca rejimin iddiası ile sınırlı olan yeni veriler yayınladı.

İsrail ordusu, savaşın başlangıcından bu yana, ''Gazze Şeridi'nde yaklaşık 17 bin Hamas mensubu ve diğer terör gruplarının üyelerinin öldürüldüğünü'' iddia etti. 

Times of Israel, 7 Ekim sabahı gerçekleştirilen Aksa Tufanı Operasyonu sonuçlarına karşılık olarak ''İsrail içinde de yaklaşık bin teröristin öldürüldüğünü'' öne sürüyor.

Gazze'de 41 binden fazla Filistinli öldürüldü

Times of Israel, Filistin'deki Sağlık Bakanlığı Hamas tarafından yönetildiği için, sunulan verilerin ''bağımsız doğrulanamadığını'' ve ''öldürülen 41 bin Filistinlinin Hamas üyelerini içerdiğini'' yazıyor.

İsrail ordusu, Hamas'ın sekiz tugay komutanını ve eşdeğer rütbedekileri, ayrıca 30'dan fazla tabur komutanını öldürdüğünü iddia etti. 

Yine rejimin iddia ettiği verilere göre, ''165'ten fazla Hamas bölük komutanı ve benzer rütbede çalışan da öldürüldü.''

İsrail ordusu, savaşın başından bu yana Gazze Şeridi'nde yaklaşık 40 bin hedefin vurulduğunu ve birliklerin yaklaşık 4 bin 700 tünel kuyusu tespit ettiğini iddia etti.

Direniş Ekseni'nden İsrail'e 26 binden fazla füze ve roket atıldı

İsrail ordusu, Lübnan'daki sivil katliamının verilerine karşılık olarak, ''bu verilerin İran destekli Hizbullah'ın üyelerini içerdiğini'' iddia etti.

Savaşın başından bu yana İsrail'e birçok cepheden 26 binden fazla roket, füze ve insansız hava aracı fırlatıldı.

Bu sayıya Gazze'den atılan 13 bin 200 roket (en az 5 bini sadece 7 Ekim'de), Lübnan'dan atılan 12 bin 400, Suriye'den atılan yaklaşık 60, Yemen'den atılan 180 ve İran'dan atılan 400 roket de dahildir; bunlardan sonuncusu 13 Nisan ve 1 Ekim'de İsrail'e yapılan iki doğrudan saldırıda kullanılmıştır.

İsrail ordusu, savaş sırasında Irak'tan İsrail'e kaç insansız hava aracı ve füze fırlatıldığı konusunda ayrıntı vermedi.

İsrail rejimi, 5 binden fazla Filistinliyi daha tutukladı

İsrail ordusu, ''7 Ekim'den bu yana Batı Şeria'da Hamas'la bağlantılı olmak üzere 5 bin 250'den fazla aranan Filistinlinin tutuklandığını'' öne sürdü. 

İsrail ordusu, Askeri İstihbarat Müdürlüğü'nün 504. Biriminin ''Gazze Şeridi'nde yaklaşık 7 bin Filistinli şüpheliyi sorguladığını ve bunların birçoğunun tutuklanarak sorgulanmak üzere İsrail'e getirildiğini, birçoğunun da sorgulandıktan sonra Gazze'ye geri gönderildiğini'' iddia etti. 

İsrail ordu verilerine göre, ''Batı Şeria'da 690 kadar silahlı kişi, askerlerle çatışmaya giren isyancı ya da saldırı düzenleyen terörist'' ''İsrail askerleri tarafından öldürüldü.''

Rejimin ordusu, ''Batı Şeria'da tugay düzeyinde 150 baskın gerçekleştirildiğini ve terörizmle suçlanan Filistinlilerin 30 evinin yıkıldığını'' iddia etti.

En son Pazar günü olmak üzere 7 Ekim'den bu yana devam eden savaşta toplam en az 728 asker, yedek asker ve yerel güvenlik görevlisi öldürüldü, en az 4 bin 576'sı da yaralandı. 

Bunlardan 346'sının Gazze'deki kara saldırısı sırasında öldürüldüğü ve en az 2 bin 299'unun yaralandığı iddia ediliyor.

İsrail ordusu, ayrıca Gazze'de dost ateşi ve diğer askeri kazalar nedeniyle en az 56 askerin öldüğünü iddia ediyor.

7 Ekim'den bir gün sonra Hizbullah dahil oldu

Hizbullah, Gazze'ye destek amacıyla hareket ettiğini söyleyerek İsrail'in kuzey sınırı boyunca saldırılara başladı. 

İsrail ordusunun verilerine göre, ordu tarafından yaklaşık 11 bin Hizbullah mevzisi vuruldu.



Makaleler

Güncel