Netanyahu, Gallant'ın ABD ziyaretini iptal etti

img
Netanyahu, Gallant'ın ABD ziyaretini iptal etti YDH

İsrail Başbakanı Netanyahu, İran'a yönelik olası misilleme saldırısını görüşmek üzere Güvenlik Bakanı Gallant'ın Washington'a yapacağı kritik ziyareti son anda veto etti.




YDH - Axios'un haberine göre, İsrailli yetkililer Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın Washington ziyaretinin, Başbakan Benyamin Netanyahu'nun son dakika vetosuyla ertelendiğini duyurdu.

Gallant'ın çarşamba günü gerçekleştirmesi planlanan ziyaretin ana gündem maddesi, İran'a yönelik saldırı konusunda ABD ile koordinasyonu sağlamaktı.

Haberde, Netanyahu'nun bu kararının, son iki yıl içinde iki kez görevden almaya çalıştığı Gallant ile arasındaki süregelen anlaşmazlığı ve Biden yönetimiyle yaşanan gergin ilişkileri belirgin şekilde ortaya koyduğu vurgulandı.

Axios, Gallant'ın salı gecesi İsrail'den ayrılmasının beklendiğini, fakat gerekli kabine onayını alamadığını bildirdi.

İsrailli yetkililerin aktardığına göre Netanyahu, Gallant'a Biden ile yapacağı telefon görüşmesinin ve İsrail güvenlik kabinesinin İran'ın füze saldırısına verilecek yanıtı onaylamasının ardından seyahat izninin değerlendirileceğini iletti.

Aynı gün içinde Pentagon Basın Sözcüsü Yardımcısı Sabrina Singh, İsrail'in Gallant'ın ziyaretinin ertelenmesi konusunda ABD'yi bilgilendirdiğini teyit etti.

İsrailli yetkililer, Netanyahu'nun bir haftadır Gallant'ın planlanan ziyaretinden haberdar olmasına rağmen, gerekli kabine onay sürecini işletmediğinin altını çizdi.

Axios'un konuya aşina iki kaynaktan edindiği bilgiye göre, İran'ın geçen hafta İsrail'e yönelik misilleme saldırısının ardından Netanyahu, Başkan Biden ile telefon görüşmesi ayarlamaya çalışıyor, ancak bu girişim henüz sonuçlanmadı.

Biden, Netanyahu ile görüşmeyi beklediğini kamuoyuna duyururken, görüşmenin İsrail'in İran saldırısına vereceği yanıtın netleşmesinden sonra gerçekleşeceğini belirtti.

İsrailli yetkililer, verilecek yanıt konusunda henüz kesin bir karara varılmadığını doğruladı.

Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada, "İran'a karşı misillemenin niteliği konusunda kesin bir karar alınmadan Gallant'ın Washington'a gitmesinin anlamsız olduğu" belirtildi. Açıklamada ayrıca, "bir karar alındığında, bunu ABD ile ilk görüşmesi gereken kişinin Netanyahu olduğu ve bu görüşmenin Başkan Biden ile yapılması gerektiği" vurgulandı.

Axios'un konuya aşina bir kaynaktan edindiği bilgiye göre, Biden ve Netanyahu arasında bir telefon görüşmesi ayarlanması için çalışmalar devam ediyor ve görüşmenin önümüzdeki günlerde gerçekleşmesi bekleniyor.

İsrail medyası ise Netanyahu ile Güvenlik Bakanı Yoav Gallant arasındaki anlaşmazlığın, İsrail ordusu, Şin Bet ve Mossad dahil olmak üzere İsrail güvenlik teşkilatındaki üst düzey yetkililer arasında ciddi endişelere yol açtığını defalarca vurguladı.

ABD'nin İsrail'e olan güveni sarsılıyor

Öte yandan Amerikalı yetkililer, Lübnan ve Gazze'ye yönelik askeri operasyonlar ve diplomatik tutum nedeniyle İsrail'e karşı artan güvensizliklerini dile getiriyor.

Axios'a konuşan dört Amerikalı yetkili, bu güven kaybının, ABD güçleri ve bölgedeki çıkarları için önemli riskler oluşturan İsrail'e karşı bir misilleme saldırısı olan Sadık Vaad-2 Operasyonu sonrasında planlanan İran'a yönelik saldırı planlarıyla daha da derinleştiğini belirtti.

ABD, İsrail'in İran'a karşı harekete geçmesine karşı çıkmazken, ölçülü bir yaklaşım benimsenmesi için diplomatik baskı uyguluyor. Bir Amerikalı yetkili, "İsraillilere güvenimiz şu anda çok düşük ve bunun haklı nedenleri var," değerlendirmesinde bulundu.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, geçtiğimiz cuma günü İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer ile yaptığı telefon görüşmesinde, İran'a yönelik saldırı planları konusunda "açıklık ve şeffaflık" talep etmişti.

Axios muhabiri Barak Ravid'e göre, Amerikalı yetkililer İran'a yönelik bir saldırıyı destekleyebileceklerini, fakat İsrail'in karar alma sürecine duydukları güvenin giderek azaldığını vurguladı.

Haberde, Biden yönetiminin İsrail'in son dönemdeki bazı eylemlerine hazırlıksız yakalandığı belirtildi.

Pek çok durumda İsrail'in askeri veya istihbari operasyonları önceden danışılmadan ya da bildirilmeden başlatıldı. Bazı vakalarda Amerikalı yetkililerin ancak İsrail savaş uçakları hava saldırıları için havalandıktan sonra bilgilendirildiği aktarıldı.



Makaleler

Güncel