İsrail basını: İran'la gizli ateşkes görüşmeleri başladı

img
İsrail basını: İran'la gizli ateşkes görüşmeleri başladı YDH

İsrail basını ABD ve bazı Arap ülkelerinin, bölgedeki tüm cephelerde ateşkes sağlamak amacıyla İran'la gizli görüşmelere başladığını bildirdi.




YDH - İsrail medyasının iddiasına göre, ABD ve Arap ülkeleri, savaşın tüm cephelerini aynı anda yatıştırmayı amaçlayan kapsamlı bir ateşkes için İran ile gizli görüşmeler başlattı.

İsrail'in yayın kuruluşu Times of Israel, İsrail'in şu anda bu girişime dahil olmadığını, ancak üst düzey İsrailli yetkililerin bu konuda bilgilendirildiğini bildirdi.

İbranice yayın yapan Kanal 12'ye dayandırılan haberde ateşkes çabalarının Gazze Şeridi'ni nasıl etkileyeceğinin net olmadığını belirtildi. 

Haberde, İsrail'in henüz ABD'ye girişimle ilgili tutumunun ne olduğunu söylemediği de belirtildi.

Üst düzey bir İsrailli yetkilinin şu sözlerine yer verildi: "Şu anda güçlü bir konumdayız, ateşkes bizim şartlarımıza göre olacak. Buna Hizbullah'ın Litani Nehri'nin ötesine çekilmesi ve sınıra yakın bölgelerdeki tüm askeri Hizbullah mevzilerinin sökülmesi de dahil."

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı Hizbullah'ın Nebih Beri'nin ateşkes girişimini onaylamakla "hırpalandığını" gösterdiğini öne sürdü.

Sözcü Matthew Miller, düzenlediği basın toplantısında "Bir yıl boyunca dünya ateşkes çağrısında bulundu, Hizbullah ateşkesi kabul etmeyi reddetti ve şimdi Hizbullah geri adım atıyor ve hırpalanıyor, aniden ağız değiştirdiler ve ateşkes istiyorlar," ifadesini kullandı.

Miller, "Bu çatışmaya nihai olarak diplomatik bir çözüm bulunmasını istemeye devam ediyoruz," diye ekledi.

Hizbullah'ın stratejisi değişti mi?

Son günlerde Lübnan'daki siyasi dengelerin, Hizbullah'ın Gazze konusundaki tutumunu etkilemeye başladığı iddia ediliyor. Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Şeyh Naim Kasım'ın, Meclis Başkanı Nebih Berri'nin diplomatik girişimlerini desteklediğini açıklaması, direnişin stratejisinde değişiklik olabileceği şeklinde yorumlandı.

Bununla beraber Lübnan'ın önde gelen siyasi figürleri, Gazze'ye sırt çevrilmesi konusunda hemfikir. Başbakan Necib Mikati, Dürzi lider Velid Canbolat ve Nebih Berri'nin ortak bildirisi, bu yöndeki eğilimi ortaya koyuyor.

YDH'ya açıklamada bulunan uzmanlar, Şeyh Naim Kasım'ın Nebih Berri'nin başlattığı ateşkes girişimini onaylayan açıklamasının Lübnan'ın iç siyasi dengelerine yönelik olduğunu belirtiyor. Uzmanlara göre İsrail rejiminin mevcut şartlarda zaten ateşkes yapmayacağını bilen Hizbullah, Lübnan içinde ateşkesi engelleyen taraf olarak suçlanmak istemiyor bu yüzden de zaten gerçekleşmeyecek bir ateşkesi kabul ettiğini açıklıyor.  

Öte yandan ABD, Nasrullah'ın yokluğunda Lübnan'daki siyasi boşluğu değerlendirmeye çalışıyor Özellikle mevcut ordu komutanı Joseph Aoun'u cumhurbaşkanı seçtirme girişimleri, Washington'ın bölgedeki etkinliğini artırma çabası olarak öne çıkıyor.

Hizbullah lideri Hasan Nasrullah'ın yokluğunda örgütün zayıfladığı iddia edilmişti. Birçok komutanının şehit edilmesinin, direnişin manevra alanını daralttığı değerlendirmesi yapılmıştı.

Ancak Hamas'ın üst düzey yetkililerinden Sami Ebu Zuhri, Reuters'a yaptığı açıklamada, Hizbullah'ın daha önceki açıklamalarına atıfta bulunarak, "Hizbullah'ın herhangi bir anlaşmayı Gazze'deki savaşın durmasına bağlayan tutumundan hala emin olduğunu" vurguladı.

Siyonist rejim ise, Hizbullah'ın zayıfladığı düşüncesiyle daha sert bir tutum sergiliyor.

Nasrullah'a yönelik suikast girişimi sonrası, İsrail'in ateşkes konusundaki tavrının daha da katılaştığı gözlemleniyor. Benyamin Netanyahu hükümetinin, artık ateşkes konusunda taviz vermeye yanaşmadığı görülüyor.