İsrail, İran'a saldırı için Beyaz Saray'dan izin bekliyor

img
İsrail, İran'a saldırı için Beyaz Saray'dan izin bekliyor YDH

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile telefonda görüşerek İsrail'in İran'a olası saldırısını ele aldı.




YDH - ABD Başkanı Joe Biden, çarşamba sabahı İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile telefonda görüşerek İsrail'in İran'a yönelik olası saldırı planlarını ele aldı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, görüşmeye Başkan Yardımcısı Kamala Harris de katıldı.

Biden ve Netanyahu arasında 21 Ağustos'tan bu yana gerçekleşen ilk telefon görüşmesi, İsrail'in İran'a karşı bölgesel çatışmayı önemli ölçüde tırmandırabilecek büyük bir saldırıyı değerlendirdiği bir döneme denk geldi.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, görüşmenin 30 dakika sürdüğünü ve "doğrudan ve verimli" geçtiğini belirtti.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Lübnan konusunda Başkan hem Lübnanlı hem de İsrailli sivillerin Mavi Hat'tın her iki tarafındaki evlerine güvenli bir şekilde dönmelerini sağlayacak diplomatik bir düzenlemeye duyulan ihtiyacı vurguladı. Başkan, İsrail'in vatandaşlarını, sadece geçtiğimiz yıl İsrail'e binlerce füze ve roket atan Hizbullah'a karşı koruma hakkını teyit ederken, özellikle Beyrut'un yoğun nüfuslu bölgelerinde sivillere verilen zararın en aza indirilmesi gerektiğinin altını çizdi."

Açıklamada ayrıca, "Gazze konusunda liderler, Hamas'ın elindeki rehinelerin serbest bırakılması için diplomasinin acilen yenilenmesi gereğini ele aldılar. Başkan ayrıca Gazze'deki insani durumu ve Ürdün'den gelen koridorun bir an önce yeniden canlandırılması da dahil olmak üzere kuzeye erişimin yeniden sağlanması zorunluluğunu gündeme getirdi," denildi.

Biden, dün Amerikalı Yahudi hahamlarla yaptığı bir telekonferansta, ABD'nin "İsrail'in İran ve müttefiklerine karşı kendini savunma hakkını tamamen desteklediğini" söyledi.

İki İsrailli yetkiliye göre Netanyahu, salı gecesi saatlerce üst düzey bakanlar ve İsrail'in askeri ve istihbarat kurumlarının başkanlarıyla bir araya gelerek İsrail'in saldırılarının kapsamını ve zamanlamasını tartıştı.

İsrailli yetkililer, misillemenin önemli olmasının beklendiğini ve muhtemelen İran'daki askeri hedeflere yönelik hava saldırıları ile Tahran'da Hamas lideri İsmail Heniyye'nin öldürülmesine benzer gizli operasyonların bir kombinasyonunu içereceğini belirtiyor.

Netanyahu'nun ayrıca bugün güvenlik kabinesini toplayacağı bildirildi. İsrail yasalarına göre, İran'la topyekûn bir savaşa yol açabilecek böylesi önemli bir askerî harekât için başbakanın kabine onayına ihtiyacı var.