İsrail Maliye Bakanı: Yahudi devleti Kudüs'ten Şam'a kadar uzanacak

img
İsrail Maliye Bakanı: Yahudi devleti Kudüs'ten Şam'a kadar uzanacak YDH

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'in son açıklamaları rejimin yayılmacı emelleri konusunda endişelere yol açtı; Bakan, Siyonistlerin Suriye, Irak, Ürdün, Lübnan ve Suudi Arabistan'ın bir bölümünü fethetme hedefinin İsrail'in kamusal söyleminin bir parçası olduğunu söylüyor.




YDH- Yerel kaynaklara göre, sosyal medyadaki insan hakları savunucuları, İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'in işgal varlığının sınırları ve yayılmacı hırsları hakkındaki vizyonunu ifade ettiği eski bir klibi dolaşıma soktu.

Belgesel, Fransız-Alman ortak yayın yapan bir haber dergisi olan Arte Reportage tarafından hazırlanmıştı.

İsrail şu anda, 1967'den beri İsrail askeri işgali altında olan Batı Şeria'daki Filistin toprakları da dahil olmak üzere Akdeniz'den Ürdün Nehri'ne kadar olan bölgeyi kontrol ediyor.

İsrail o zamandan beri Batı Şeria'daki çalıntı Filistin toprakları üzerinde yasadışı Yahudi yerleşimleri inşa ediyor.

Röportajı yapan kişi daha sonra Smotrich'e Yahudi devletinin sınırlarının Ürdün Nehri'nin ötesine geçmesi gerektiğini düşünüp düşünmediğini sordu.

Smotrich, “Kesinlikle, ama yavaş yavaş... Büyük din büyüklerimiz Kudüs'ün geleceğinin Şam'a kadar uzanması gerektiğini söylerdi” diyerek yanıt verdi.

Belgeselin anlatıcısı daha sonra şunları ekledi:

“Bezalel Smotrich'in vaat edilmiş topraklara ilişkin maksimalist bir vizyonu var. Bu vizyon tüm Filistin topraklarının yanı sıra Ürdün, Suriye, Lübnan, Irak ve Mısır'daki toprakları da içeriyor. Hatta Suudi Arabistan'ı bile. Kuşkusuz radikal bir vizyon ama İsrail'de kamusal tartışmalarda kabul gören bir vizyon.”
 

Ekim 2023'te Gazze soykırımının başlamasından bu yana birçok İsrailli asker, medya mensubu ve siyasetçi, Yahudi yerleşimleri inşa etmek uğruna Gazze'yi ele geçirmek için mücadele ettiklerini açıkça ortaya koydu.

Gazze'nin yok edilmesi ve şeridin 2,3 milyon Filistinli sakininin Yahudi yerleşimine izin vermek için karadan Mısır'a ya da gemilerle Avrupa'ya zorla sürülmesi gerektiğini söylüyorlar.

Bazı askerler üniformalarına taktıkları armalarla Suriye ve Irak'a kadar Arap topraklarını fethetme hedeflerini açıkça ortaya koyuyor.

Smotrich'in açıklamalarının dolaşıma sokulması endişe verici yayılmacı hedefleri vurguluyor.

İsrail'in ilhak planları

Röportaj, Smotrich'in Kudüs'ün sınırlarının Suriye'nin başkenti Şam'ı da içine alacak şekilde genişlemesi gerektiğini belirttiği ve Doğu Ürdün'ü de kapsaması gerektiğini vurguladığı 2016 yılına dayanıyor.

Smotrich ayrıca 19 Mart 2023'te Fransa'nın başkenti Paris'te yaptığı bir konuşmada, kendi inancına göre “İsrail” sınırlarına atıfta bulunarak tarihi Filistin ve Ürdün Haşimi Krallığı'nı içeren bir haritanın bulunduğu bir platformun arkasında durdu.

Bu harita, tarihi Filistin ve Ürdün devletinin Irgun adında bir Yahudi devleti olmasını talep eden silahlı bir milis olan Irgun'un sloganına dayanıyor.

Smotrich o dönemde, 2023 yılında Ulusal Birlik-Tekuma partisi ile birleşerek Dini Siyonizm adı altında tek bir parti haline gelen ve şu anda Smotrich tarafından yönetilen Yahudi Evi partisinin Knesset üyesiydi. 

Röportaj sırasında Smotrich, Filistinlilere karşı suç işleyen yerleşimcileri terörist olarak tanımlamadığını, Araplar tarafından gerçekleştirilen direniş eylemlerini ise terörizm olarak nitelendirdiğini vurguladı.

Smotrich ayrıca Filistin Yönetimi'nin feshedilmesi ve Batı Şeria'daki tüm toprakların İsrail'e ilhak edilmesi çağrısında bulunarak “İsrail Toprakları denizden Ürdün'e kadar uzanmalıdır” dedi. 

Geçtiğimiz Haziran ayında New York Times, Smotrich'in Batı Şeria üzerindeki kontrolünü güçlendirmek ve bir Filistin devleti kurma girişimini iptal etmek için “gizli bir planı” olduğunu söylediği bir ses kaydını ele geçirdiğini ortaya çıkardı. 

Smotrich daha sonra ses kaydının gerçekliğini doğruladı. 

Geçen ay 25 Eylül'de Jerusalem Post'un yayınlayıp daha sonra kaldırdığı ''Lübnan, İsrail'in vaat edilmiş topraklarının bir parçası mı?'' başlıklı yazı Smotrich'in açıklamaları ile uyumluluk gösteriyor.

İsrail, BM Güvenlik Konseyi'nin derhal durdurulması yönündeki kararını ve soykırım eylemlerini önlemek için tedbirler almasını talep eden Uluslararası Adalet Divanı'nın emirlerini görmezden gelerek Gazze'deki katliamlarına devam ederken Lübnan'da ve Suriye'de insanlığa karşı suçlar işliyor.

İsrail'in sahada askeri kayıpları arttıkça ve İsraillilerin ''askerliğe kaydolmayacaklarına'' dair tehditkar sesler yükseldikçe, rejim sivillerin üzerine bomba yağdırıyor.

İsrail toplumundaki pek çok kişi de Güney Lübnan'ı fethetmeyi ve orada Yahudi yerleşimleri inşa etmeyi dört gözle bekliyor.

25 Eylül'de Güney Lübnan'da Yerleşim Hareketi, Lübnan'daki kasaba ve köylerin mevcut isimlerini temel alarak “Güney Lübnan'daki yerleşimlerin yeni İbranice isimlerini” içeren bir harita yayınladı.

Jewish Currents'ın haberine göre hareketin dünya görüşüne göre “İsrail'in Güney Lübnan'a yerleşmesi Hizbullah'la bir savaşla başlayacak - ki bunu diplomatik bir çözümün önündeki son çare olarak değil, ileriye dönük tek makul yol olarak görüyorlar.”

Siyasi analist James Dorsey, hareketin Lübnan'ın fethi için Tesniye kitabının 3. bölüm, 25. ayetinde İncil'den bir gerekçe öne sürdüğünü belirtiyor.

Musa, Vaat Edilmiş Topraklar'a girmesine izin vermesi için Tanrı'ya yakarırken şöyle der:

“İzin ver de gidip Ürdün'ün ötesindeki güzel toprakları, o güzel tepelik ülkeyi ve Lübnan'ı göreyim.”



Makaleler

Güncel