BM birlikleri: İsrail ordusu tarafından ateş altına alındık

img
BM birlikleri: İsrail ordusu tarafından ateş altına alındık YDH

Güney Lübnan'da konuşlu BM barış gücü askerlerinin İsrail ordusu tarafından ateş altına alındığı bildirildi.




YDH- The Cradle'a göre, İsrail, 10 Ekim'de Lübnan sahilinde İsrail sınırına yakın Ras el-Nakura'daki UNIFIL komuta merkezindeki bir gözetleme kulesini hedef aldı.

İsrail'in saldırısında UNIFIL'de görevli birkaç Endonezyalı asker yaralandı.

UNIFIL tarafından sosyal medya üzerinden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

“Bu sabah bir İsrail ordusu Merkava tankının UNIFIL'in Nakura'daki karargâhında bulunan bir gözetleme kulesine doğru ateş açması sonucu iki barış gücü askeri yaralanmıştır. Yaralanmalar neyse ki bu kez ciddi değil, ancak hastanede kalmaya devam ediyorlar.”

Saldırı, İsrail'in UNIFIL birliklerini görev yerlerinden çekilmeleri konusunda uyarmasının ve İsrail birliklerinin birliklerin mevzilerinin yakınında bir ileri harekât üssü kurmasının ardından gerçekleşti. 

Hizbullah İsrail'in BM birliklerini canlı kalkan olarak kullandığını söyledi.

Hizbullah'ın direnişçileri UNIFIL personelinin yaralanmasından korktuğu için İsrail birliklerini hedef almamaya yemin etti.

El-Ahbar gazetesi şunu yazdı:

“Güney Lübnan'da faaliyet gösteren uluslararası acil durum güçlerinin görevlerini İsrail çıkarlarına hizmet edecek şekilde değiştirmeye yönelik Amerikan girişimlerinin birden fazla kez başarısız olmasının ardından UNIFIL üzerindeki baskılar artıyor”

El-Ahbar şunu ekledi: 

“Kaynaklara göre Fransa, İsrailli düşmanın UNIFIL'i güneyden kalıcı olarak çıkarma niyetinde olduğu yönündeki korkusunu dile getirdi” 

Lübnanlı gazete, İsrail'in tehditlerinin bu ülkelerden bazılarını Lübnan'daki varlıklarını “yeniden gözden geçirmeye” ve askerlerini etkileyebilecek olaylardan kaçınmak için potansiyel olarak tamamen çekilmeye sevk ettiğini de sözlerine ekledi.

Bu bağlamda diplomatik kaynaklar el-Ahbar'a UNIFIL liderliğinin BM'ye bir mektup göndererek güneydeki güçlerinin “zor bir durumdan muzdarip olduğu ve neredeyse kuşatma altında olduğu” yönündeki endişelerini dile getirdiğini açıkladı.

El-Ahbar, Nepal, Gana ve İrlanda'nın bu gerçeklikten en çok endişe duyan taraflar arasında olduğunu öğrendi ve “İrlandalıların, güçlerinin hükümetlerine sahadaki gerçekliği açıklayan bir rapor göndermesinin ardından geri çekilme fikrini ciddi olarak düşündüklerini” belirterek, “Marun er-Ras yakınlarındaki İrlanda kamplarının, İsrail ordusunun yüzlerce metre ötedeki varlığı nedeniyle sığınaklara dönüştüğünü” kaydetti.

Diplomatik kaynaklar, “bu dönemde UNIFIL üzerindeki baskının, sadece işgal altındaki Filistin'le olan sınır köyleri boyunca değil, aynı zamanda Lübnan'ın tüm kara hattını kapatmak için Suriye sınırı boyunca da çok uluslu bir güçle değiştirmeyi amaçlayabileceğini” tahmin ediyor.



Makaleler

Güncel