ABD’den Suudi Arabistan ve BAE'ye yeni silah satışı

img
ABD’den Suudi Arabistan ve BAE'ye yeni silah satışı YDH

Pentagon, ABD'nin Suudi Arabistan ve BAE'ye 2,25 milyar dolar değerinde yeni silah satışını onayladığını açıkladı.




YDH- Press TV’nin bildirdiğine göre, Pentagon'dan yapılan ayrı bir açıklamada, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Suudi Arabistan'a 251,8 milyon dolar değerinde 220 adet “AIM-9X Block II Sidewinder Taktik Füzesi” ve ilgili ekipman dahil olmak üzere potansiyel silah satışına izin verdiği belirtildi.

Ayrıca ABD, lojistik destekle birlikte toplam 655 milyon dolar tutarında 2 bin 503 adet “AGM-114R3 Hellfire II” füzesinin olası satışını onayladı.

Pentagon'dan yapılan açıklamada, “Önerilen satış, Suudi Arabistan'ın mevcut ve gelecekteki tehditlere karşı koyma kabiliyetini artıracak ve ABD Kuvvetleri ve diğer [Basra] Körfezi ülkeleri tarafından işletilen sistemlerle birlikte çalışabilirliği geliştirecektir” denildi.

Bir diğer onay ise 10 bin adet “M456” serisi, 105mm Yüksek Patlayıcılı Tanksavar İzli Fişeği ve çeşitli tiplerde tank, obüs ve makineli tüfek mühimmatı için 139 milyon dolarlık bir anlaşmayı kapsıyor.

Pentagon Başkanı Lloyd Austin, Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Salman ile bu hafta başında yaptığı telefon görüşmesinde Washington'un, krallığın savunmasına olan “bağlılığını” bir kez daha teyit etti.

Ayrı bir gelişme olarak Pentagon, 1.554 füze içeren 259 adet Güdümlü Çoklu Fırlatma Roket Sistemi (GMLRS) M31A1 Üniter Pod ve 203 adet Ordu Taktik Füze Sistemi (ATACMS) M57 Üniter Füze için 1,2 milyar dolarlık bir anlaşmanın onaylandığını duyurdu.

Eylül 2023'te ABD ve Suudi yetkililerin, Washington'ın Doğu Asya müttefikleriyle yaptığı anlaşmalara benzer bir güvenlik anlaşmasını görüştükleri ve bunun Suudi Arabistan'ı İsrail ile ilişkilerini “normalleştirmeye” teşvik etme çabalarının bir parçası olarak görüldüğü bildirilmişti.

New York Times'ın ismini vermediği Amerikalı yetkililere dayandırdığı habere göre, ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, ABD'nin Japonya ve Güney Kore ile yaptığı askeri anlaşmalara benzer bir “karşılıklı savunma anlaşması” için Suudi Arabistan ile görüşmeler yürütüyor.

Haberde, anlaşma kapsamında hem ABD hem de Suudi Arabistan'ın, iki ülkeden birinin bölgede ya da Suudi topraklarında saldırıya uğraması halinde askeri destek sağlamayı taahhüt edeceği kaydedildi.

Habere göre, önerilen anlaşma, Biden'ın Suudi Arabistan'ı İsrail ile ilişkilerini normalleştirmeye teşvik etmeye yönelik “diplomatik çabalarının önemli bir unsurunu” oluşturuyor.