İngiliz yönetmen: İsrailliler cezasızlığa alıştı

img
İngiliz yönetmen: İsrailliler cezasızlığa alıştı YDH

Yönetmen Richard Sanders, Siyonist rejim ordusundaki askeri disiplinin zayıflığı ve psikoseksüel aşağılama eylemlerinin, toplumda Filistinlilere yönelik nefretin meşrulaştırıldığına işaret ettiğini söyledi.




YDH - İngiliz yönetmen ve yazar Richard Sanders, gazeteci Glenn Greenewald'ın programında, İsrail ordusunun Filistin'e yönelik eylemlerini ve bu eylemlerin arkasındaki nedenleri masaya yatırdı.

Sanders, özellikle son dönemde yayılan şiddet içerikli videoların, sadece münferit askerlerin değil, daha sistematik bir sorunun göstergesi olduğunu ifade etti.

İsrail ordusundaki askerlerin ve komutanların, şiddet dolu görüntülerin internette yayılmasını önlemek için hiçbir girişimde bulunmadığını vurgulayan Sanders, "Bu videoların yayılmasına izin verilmesi, cezasızlık kültürünün bir yansımasıdır," dedi.

Sanders'ın ele aldığı bir diğer önemli konu, askerlerin Filistinlilere yönelik aşağılama eylemleriydi.

Kadınların iç çamaşırlarının sergilenmesi gibi olayların, psikoseksüel aşağılama arzusunun göstergesi olduğunu belirten yönetmen, bu tür eylemlerin işgal edilen topraklarda eğitim gören askerlerin 'doğal' davranış şekline dönüşüp dönüşmediği sorusunu gündeme getirdi.

Yönetmen, "Filistinlilerin boyun eğdirilmesi ve mülksüzleştirilmesi üzerine inşa edilmiş bir toplumda, bu tür eylemler yaygın hale geliyor," ifadelerini kullandı.

Sanders ayrıca, İsrail ordusunun uzun yıllar boyunca Batı'ya 'dünyanın en ahlaklı ordusu' olarak tanıtıldığına, ancak son bir yılda bu algının önemli ölçüde değiştiğine de dikkat çekti.

7 Ekim Aksa Tufanı'nın ardından ardından İsrail'in Batı'daki imajını önemsememeye başladığını savunan yönetmen, "Donald Trump bile İsrail'in bu videoların yayılmasını durdurması gerektiğini söyledi. Bu, aslında olağanüstü bir durum," ifadelerini kullandı.

Bununla beraber Sanders, "İsrail, nelerden ceza almadan kurtulabileceğini öğrendi. Bu yüzden bu tür şiddet ve ihlaller artış gösteriyor," ifadelerini kullandı.

Yönetmen, İsrail'in bu tutumunu Lübnan'da da sürdürdüğünü ifade ederek, askeri eylemlerinin sınır tanımayan bir hale geldiğini de sözlerine ekledi.