İsrailli yerleşimciler yaşadıkları “kaos” ve “korkuyu” anlattı

img
İsrailli yerleşimciler yaşadıkları “kaos” ve “korkuyu” anlattı YDH

Böylesine önemli bir üssün yanında olmalarına rağmen onu fark etmediklerini söyleyen üssün yakınında oturan bir yerleşimci, “Hizbullah burada olduğunu nereden biliyordu?” diye soruyor.




YDH- İsrailli yerleşimciler bugün AFP'ye, Hizbullah'ın Binyamina bölgesindeki bir İsrail üssüne insansız hava aracıyla düzenlediği ve dört askerin ölümüne, 60'tan fazla askerinde de yaralanmasına neden olan saldırının ardından yaşanan kaos ve korku hakkında bilgi verdi.

Pazar gecesi meydana gelen saldırının, Lübnan'daki savaşın geçen ay şiddetlenmesinden bu yana gerçekleşen en ölümcül saldırı olduğu bildirildi.

Üs yakınlarında yaşayanlar büyük bir patlamanın ardından acil durum araçlarının olay yerine akın ettiğini anlattı.

Yakındaki Kefr Kara köyünde bir restoran işleten Yusuf, “Dün gece çılgıncaydı,” dedi.

“Büyük bir patlama oldu ve sonra aniden ambulanslar geçmeye başladı, önce bir, sonra iki, sonra üç ve daha fazlası. Çok fazla polis arabası ve sağlık görevlisi vardı.” diye ekledi.

Yusuf başlangıçta, patlamanın organize suçla bağlantılı olduğunu düşündüğünü, ancak kısa sürede yakındaki üsten geldiğini fark ettiğini söyledi.

Üsle ilgili merakını gizlemeyen Yusuf “İki yıldır buradayız ve böylesine önemli bir üssün yanında olduğumuzu fark etmemiştik. Hizbullah burada olduğunu nereden biliyordu?” diye sordu. Ayrıca, gelecekteki saldırı ihtimalinden duyduğu endişeyi de dile getirdi.

“Artık üssün nerede olduğunu biliyorlar, ya bir dahaki sefere ateş ettiklerinde hedeften biraz saparlarsa?” diye ekledi.

Bölgedeki diğer tanıklar ambulansların ve özel araçların onlarca yaralı askeri taşıdığını gördüklerini anlattılar.

Hava saldırısı sirenlerinin ya da yaklaşan insansız hava aracı saldırısına ilişkin önceden uyarıların olmamasının bölge sakinlerini şaşırttığı ve bu da savunmasızlık hissini artırdığı bildirildi.

Yerleşim yerlerinde panik

Yakındaki Kibbutz Regavim'de yaşayan Eyal Nabet, bölge sakinlerinin patlamayı duymadıklarını ancak kibbutzun güvenlik ekibi tarafından uyarıldıklarını ve olayın yakınlığını televizyon yayınlarından fark ettiklerini belirtti.

“Maalesef daha sonra ambulansların ve helikopterlerin üsse gidip geldiğini duyduk” diyen Nabet, sığınakların yakın zamanda yenilenmesinin “bir nebze de olsa güvenlik sağladığını” sözlerine ekledi.

Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın “durumu ele almak üzere” söz konusu üssü ziyaret ettiği bildirilidi. İsrail basını, İsrail güçleri tarafından yürütülen bir soruşturma devam ettiği haberini verdi.

Gallant “Bu acı sonuçları olan zor bir olaydı. Bunu araştırmalı, ayrıntıları incelemeli ve çıkarılacak dersleri hızlı ve profesyonel bir şekilde uygulamalıyız” dedi.

Saldırının ardından Hizbullah İsrail'e bir uyarıda bulunarak Lübnan'a yönelik saldırılarının devam etmesi halinde yeni saldırılar düzenleyeceği sözünü verdi.

Kefr Kara'nın girişindeki bir büfenin sahibi, “Korkuyoruz ama yapabileceğimiz bir şey yok,” diyerek bölgede çatışma tehdidiyle karşı karşıya olan pek çok kişinin endişelerini dile getirdi.