Putin: Çok kutuplu dünyada köklü değişikliklere tanık oluyoruz

img
Putin: Çok kutuplu dünyada köklü değişikliklere tanık oluyoruz YDH

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kazan’da gerçekleştirilen BRICS Zirvesi’nde, küresel düzenin çok kutuplu bir yapıya evrildiğini vurguladı.




YDH - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün BRICS liderleriyle gerçekleştirdiği toplantıda, dünyada çok kutuplu bir yapıya doğru köklü değişiklikler yaşandığını söyledi.

Putin, BRICS ülkelerinin ekonomik, bilimsel, demografik ve siyasi olarak büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı.

Rusya'nın BRICS'in küresel konumunu daha da güçlendirmeye çalıştığını belirten Putin, BRICS ülkelerinin küresel sorunları sadece sözle değil, somut eylemlerle ele alma sorumluluğunu taşıdığını ifade etti.

BRICS'in genişlemesi konusuna da değinen Putin, şu açıklamayı yaptı:

"Küresel Güney ve Doğu ülkelerinin BRICS ile temaslarını güçlendirme konusundaki eşi benzeri görülmemiş ilgisini göz ardı edemeyiz. Zira 30'dan fazla ülke bu yöndeki isteklerini çeşitli yollarla dile getirdi."

Ancak Putin, "Bir dengeyi koruyarak BRICS'in etkinliğinin azalmasını önlememiz gerekiyor," diye ekledi.

Toplantı sırasında Putin, BRICS'in genişletilmesine yönelik bir ortak ülkeler listesi hazırlanmasını ve bu listenin Kazan Zirvesi'nin sonuç bildirgesine dahil edilmesini önerdi.

2024 BRICS Zirvesi’nin ikinci günü, bugün Rusya'nın Kazan kentinde başladı.

Bugün düzenlenecek genişletilmiş oturuma katılmak üzere birçok lider, yönetici ve konuk kente geldi. İran Cumhurbaşkanı Mesud Pizişkiyan ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres başta olmak üzere bir dizi lider, bu sabah Tataristan’ın başkentine ulaştı.

Zirveye, 22'si cumhurbaşkanı seviyesinde olmak üzere, toplamda 36 ülke ve 6 uluslararası örgütün liderleri katılıyor.

16. BRICS Zirvesi'nde, Rusya'nın başkanlık ettiği, aralarında üç Arap ülkesinin de bulunduğu 10 yeni ülkenin gruba katılmasının sonuçları değerlendirilecek.

Bu zirve, 2024 yılında BRICS'e katılacak beş yeni ülke ile gerçekleştirilecek ilk toplantı olacak.

Rusya, bu yıl BRICS dönem başkanlığını yürütüyor. Bu süreçte Moskova, üç ana öncelik belirledi: Siyaset ve güvenlik, ekonomik ve mali iş birliği, insani ve kültürel değişimler.

Moskova, BRICS iş birliğini daha da ileri taşımak amacıyla 200'den fazla siyasi, ekonomik ve sosyal etkinlik düzenledi.

Katılımcılar, BRICS dijital ödeme platformu olarak bilinen BRICS Köprüsü'nün kurulmasını ve ulusal para birimleriyle ticaretin artırılması konularını görüşecek.