'Sivrisinek Protokolü' nedir?

img
'Sivrisinek Protokolü' nedir? YDH

Gazze'de kaçırılan Filistinlilerin, İsrail ordusunun Direniş savaşçılarının tuzak kurmuş ya da pusu hazırlamış olabileceğinden şüphelendiği bölgelerde keşif yapmaya zorlandığı bildirildi.




YDH- El-Meyadin'in CNN'e dayandırdığı haberine göre, İsrail ordusu, Filistinlileri Gazze'de bubi tuzağı olabilecek evlere ve tünellere girmeye zorluyor ve askerlerini tehlikeye atmamak için onları kullanıyor.

Habere göre bu yöntem “Sivrisinek Protokolü” olarak anılıyor ancak CNN, İsrail ordusu tarafından yapılan uygulamanın tam kapsamının iyi bilinmediğini belirtti.

Bununla birlikte, asker ve beş sivilin ifadeleri bu uygulamanın kuşatma altındaki Şerit boyunca, özellikle de kuzey Gazze, Gazze Şehri, Han Yunus ve Refah'ta yaygın olduğunu gösteriyor.

İsrailli bir asker CNN'e, Gazze'deki İsrail askeri birliklerinin Filistinli rehineleri, tehlikeli bölgelerde gezinmek için canlı kalkan olarak kullanmak amacıyla kullandığını itiraf etti ve CNN'e verdiği demeçte şunları söyledi:

“Onlara binaya bizden önce girmelerini söyledik eğer herhangi bir bubi tuzağı varsa, biz değil onlar patlayacak.”

'Sivrisinek Protokolü'

CNN'in beş Filistinliyle yaptığı röportajlar İsrailli askerin anlattıklarını doğrular nitelikte; her biri İsrail güçleri tarafından alıkonulduklarını ve potansiyel olarak tehlikeli bölgelere güçlerin önünde girmek zorunda bırakıldıklarını anlatıyor.

CNN, 17 yaşındaki Muhammed Şebir'in Han Yunus'taki evlerine yapılan baskın sırasında babası ve kız kardeşinin öldürülmesinin ardından İsrail askerleri tarafından gözaltına alınmasını anlatırken, işgal güçlerinin Filistinli çocukları da esirgemediğini belirtti:

“Ellerim kelepçeliydi ve üzerimde boxer'ımdan başka bir şey yoktu. Beni canlı kalkan olarak kullandılar, yıkılmış evlere, tehlikeli olabilecek ya da kara mayınları içeren yerlere götürdüler.”

Bu yılın başlarındaki İsrail hava saldırıları yüzünden Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliya'daki evinden kaçmak zorunda kalan 20 yaşındaki Muhammed Saad şu an Han Yunus yakınlarındaki geçici bir barınakta kalıyor.

Saad, kendisi ve küçük kardeşleri için gıda yardımı sağlamaya çalışırken Refah yakınlarında İsrail güçleri tarafından nasıl gözaltına alındığını anlattı: 

“Ordu bizi bir cipe bindirdi ve kendimizi Refah'ın içinde askeri bir kampta bulduk.” 

Saad, 47 gün boyunca orada tutulduğunu ve bu süre boyunca İsrail askerlerini riske atmamak için keşif görevlerinde kullanıldığını söyledi:

“Bize askeri üniformalar giydirdiler, üzerimize bir kamera koydular ve elimize bir metal kesici verdiler.Tünel aradıklarını söyleyerek bizden 'şu halıyı kaldır' gibi şeyler yapmamızı istiyorlardı.'Merdivenlerin altını çekin' derlerdi. Eğer bir şey bulurlarsa, onu dışarı çıkarmamızı söylerlerdi. Örneğin, evdeki eşyaları çıkarmamızı, burayı temizlememizi, kanepeyi çekmemizi, buzdolabını açmamızı ve dolabı açmamızı isterlerdi.”

NYT: İsrail ordusu Gazze'de Filistinlileri canlı kalkan olarak kullandı

Bu ayın başlarında New York Times (NYT) gazetesinde yer alan benzer bir haberde, İsrail askerleri ve istihbarat ajanlarının Gazze'de alıkonulan Filistinlileri, savaş alanında İsrail askerlerinin hayatlarını riske atmamak için hayati tehlike arz eden keşif görevleri yapmaya zorladıkları ortaya çıkmıştı.

NYT'nin görüştüğü yedi İsrail askeri, organize ve askeri lojistik destekli olarak tanımladıkları bu rutin uygulamaya tanık olduklarını ya da katıldıklarını doğruladı.

31 yaşındaki Filistinli grafik tasarımcısı Cihat Siyam'ın anlattığına göre, bir İsrail timi Gazze Şehri'nin merkezindeki bir militan sığınağına doğru ilerlerken bir grup yerinden edilmiş Filistinliyi önlerinden yürümeye zorladı.

NYT ayrıca, bazı alt rütbeli subayların, gözaltına alınanların suçsuz yere tutulan siviller yerine “teröristler” olduğunu iddia ederek uygulamayı haklı göstermeye çalıştıklarını söyleyen iki İsrail askerine de atıfta bulundu.