İsrail lobisi, seçim öncesi ABD Kongresine para yağdırdı

img
İsrail lobisi, seçim öncesi ABD Kongresine para yağdırdı YDH

Amerikan İsrail Halkla İşleri Komitesi (AIPAC), Amerika Kongresi üzerindeki etkisini güçlendirmek için son yıllarda seçim kampanyalarına devasa harcamalar yaptı. AIPAC, savaş suçları konusunda İsrail’e tepki gösteren ilerici Kongre üyelerini hedef alarak bu yıl 100 milyon dolar harcayacağını açıkladı.




YDH - Amerikan İsrail Halkla İşleri Komitesi (American Israel Public Affairs Committee - AIPAC), uzun yıllardır Amerikan siyasetinde perde arkasında İsrail yanlısı lobi faaliyetleri yürüten güçlü bir organizasyon olarak biliniyor.

Ancak, 2022 ara seçimleri öncesinde AIPAC, siyasi harcamalarına yönelik daha önce görülmemiş bir karar aldı: İlk kez doğrudan seçim kampanyalarına harcama yapmaya başladı.

Bu strateji değişikliği, AIPAC'in ABD politikasındaki rolünü kökten dönüştürmeye yönelik bir adımdı.

İsrail’e tepki gösteren ilerici Kongre üyelerini hedef alan AIPAC, arkasındaki milyarder bağışçılarla kampanyalara milyonlarca dolarlık destek sağlıyor.

IPAC'in seçim kampanyalarına doğrudan katkısı sayesinde iki yıl gibi kısa bir sürede Kongre seçimlerindeki en büyük dış harcama yapan gruplardan biri haline geldi.

Intercept araştırmacı gazetecilik portalının haberine göre 2022 seçimleri ile birlikte yürürlüğe giren bu yeni strateji, AIPAC için büyük bir başarı getirdi.

İsrail’e yönelik koşulsuz askeri yardımları eleştiren Temsilciler Meclisi üyeleri Andy Levin ve Marie Newman gibi isimlerin karşısında büyük bir fon desteğiyle yer aldı.

Levin’in yenilgisi, AIPAC’in, İsrail’i eleştiren Yahudi Kongre üyelerine bile gözdağı vermeye başladığının önemli bir göstergesi olarak dikkat çekti.

AIPAC, bu yıl yeniden seçilecek olan 469 Kongre koltuğunun yüzde 80’inden fazlası için harcama yaptı. AIPAC PAC ve süper PAC kolu United Democracy Project aracılığıyla toplamda 100 milyon dolarlık bir seçim harcaması yapacağını duyurdu.

Bu, 2020 başkanlık seçimlerinde dış grupların yaptığı toplam harcamanın yaklaşık altıda biri anlamına geliyor.

AIPAC’in bu yıl desteklediği 389 adayın 57’si ön seçimde herhangi bir rakiple karşılaşmazken, 88’i ise tek başına seçime katıldı.

İki partiyi de destekleme stratejisi

AIPAC’in seçim stratejisi partizan bir yaklaşımdan uzak. Hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat adaylara destek vererek iki parti arasındaki dengeyi koruma stratejisini benimsedi.

AIPAC PAC, 233 Cumhuriyetçi adaya 17 milyon dolardan fazla, 152 Demokrat adaya ise 28 milyon doların üzerinde katkı sağladı

Aynı zamanda bağımsız senatörler Joe Manchin, Kyrsten Sinema ve Angus King de AIPAC’in desteğini aldı.

AIPAC, ayrıca her iki partinin komite ve organizasyonlarına toplamda 3 milyon doların üzerinde bağış yaptı.

New York ve Kaliforniya gibi büyük eyaletler haricinde Missouri ve Maryland gibi nispeten küçük eyaletlerde de yüklü harcamalar yaparak geniş çapta bir etki alanı oluşturdu.

AIPAC, şimdiye dek çoğunlukla Cumhuriyetçi adaylara destek verse de en yüksek harcamaları Demokrat adaylara yaptı.

Missouri’de Wesley Bell, AIPAC’in desteğiyle rakibi Cori Bush’un karşısına çıkarıldı. Maryland’de ise Sarah Elfreth, AIPAC’in desteklediği diğer bir isim olarak öne çıktı.

AIPAC destekli adaylar genelde İsrail yanlısı olarak bilinse de bu adayların İsrail’e olan bağlılık düzeyleri farklılık gösterebiliyor.

Örneğin New York’tan Ritchie Torres, AIPAC’in en büyük destekçilerinden biri olurken, Montana’dan Ryan Zinke ise ABD’deki Filistinlileri sınır dışı etme yönünde bir yasa tasarısı sunmuştu.

AIPAC’in seçim stratejisi sadece kendi adaylarını desteklemekle sınırlı değil. AIPAC, karşıt görüşlü adayları hedef alarak onları yarış dışına itmeyi amaçlayan büyük bütçeler kullanıyor.

Örneğin, bu seçim döneminde Bowman ve Bush gibi ilerici ‘Squad’ üyelerini hedef aldı ve bu iki aday için tarihteki en pahalı Demokrat Temsilciler Meclisi ön seçimlerini gerçekleştirdi.



Makaleler

Güncel