İsrail Genelkurmayı, ordudaki asker krizine müdahale ediyor

img
İsrail Genelkurmayı, ordudaki asker krizine müdahale ediyor YDH

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, yedek kuvvetlerdeki 'aşırı yükü hafifletmek' için 2025’e kadar kapsamlı önlemler alınacağını duyurdu. İsrail ordusu, düzenli asker sayısını artırmayı ve yeni yedek taburları eklemeyi planlıyor.




YDH - İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, 2025 yılında yedek kuvvetler üzerindeki yükü hafifletmenin en acil öncelik olduğunu söyledi.

Israel Hayom gazetesinin haberine göre Halevi, rejim ordusundaki birliklere, yedek sistem üzerindeki baskıyı azaltmak için gerekli tüm adımları atmaları talimatını verdi.

Halevi, bu açıklamayı işgal ordusunun saha gezileri sırasında yedek askerler ve komutanlarla yaptığı çok sayıda görüşme sonrası yaptı.

Ayrıca, Halevi'ye askerler ve ailelerinden gelen, yaşadıkları zorlukları anlatan onlarca e-posta da bu kararında etkili oldu.

Son günlerde 130'dan fazla İsrailli yedek asker, Gazze ve Lübnan'da daha fazla görev yapmayı reddeden bir açık mektuba imza attı.

Genelkurmay Başkanı’nın bu talimatı, rejim ordusunun mevcut yedek sistemine bağımlı olma politikasında önemli bir değişime işaret ediyor.

Ordunun üst kademelerinde, birliklerin büyütülmesi yönünde uzun vadeli bir dizi adım atılması gerektiği ve bunun da bazı yedek askerlerin aynı yıl içinde beşinci kez göreve çağrılmasını önleyeceği yönünde bir anlayış hâkim.

Rejim ordusunun görüşü, muvazzaf askerlerin düzenli hizmet süresinin 36 ay olarak yasayla belirlenmesi gerektiği yönünde.

Fakat hükümet, ultra-Ortodoks Yahudiler için yeniden askerlikten muafiyet sağlayacak bir kararın kamuoyunda tepki çekmesinden endişe ederek bu adımdan kaçınıyor.

Rejim ordusu, zorunlu askerliğin üç ay uzatılmasının her yıl düzinelerce yedek taburu serbest bırakacağını belirtiyor.

Rejim ordusunun hali hazırda başlattığı ve yakın gelecekte ivme kazanması beklenen bir diğer hamle ise yeni yedek taburlarının eklenmesi.

Ordu, daha önce savaşa katılmamış 50 binden fazla askerin yeniden hizmete döndüğünü belirtiyor.

Askerlik eğitimi almış, fakat rejim ordusunun küçültüldüğü yıllarda orduyu bırakmış ve henüz göreve çağrılmamış on binlerce askerin geri dönüşünde zorluk yaşanıyor.

Şimdiye kadar bu askerlerden yalnızca 17 bini ordu tarafından bulunabildi. Bu gruptan 4 bini geri dönmeyi ve aktif olarak görev yapmayı kabul etti.



Makaleler

Güncel