Pentagon'dan denetim: İsrail Gazze'de hangi ABD silahlarını kullandı?

img
Pentagon'dan denetim: İsrail Gazze'de hangi ABD silahlarını kullandı? YDH

Analistler, bulguların kamuoyuna açıklandığında büyük ölçüde redakte edilmesi beklendiğinden, ABD-İsrail ilişkileri üzerinde hemen bir etki yaratmasının olası olmadığını öne sürüyorlar.




YDH- El-Meyadin, Bloomberg'e dayandırdığı haberinde, Pentagon'un genel müfettişinin İsrail'in ABD tarafından tedarik edilen askeri teçhizatın yönetimi ve güvenliği konusunda bir denetim başlattığını bildirdi.

Denetim, Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı ve ABD Merkez Komutanlığı da dahil olmak üzere ABD'nin kilit savunma kurumlarını kapsayacak ve önümüzdeki aylarda tamamlanması bekleniyor.

Bu incelemede İsrail'in füzeler ve insansız hava araçları da dahil olmak üzere Amerikan savunma malzemelerinin kullanımı, depolanması ve güvenliğine ilişkin protokollere uyumu değerlendirilecek.

Konuyla ilgili olarak, Pentagon geçen yıl, Savunma Bakanlığı'nın iç belgelerinde açıklandığı üzere, lazer güdümlü füzeler, sığınak delici mühimmatlar ve Apaçi savaş gemisi silahlarının sağlanması da dahil olmak üzere İsrail'e askeri desteği genişletti.

El-Meyadin, denetimin, özellikle İsrail'in Gazze'deki eylemlerine yönelik küresel eleştirilerin arttığı bir dönemde, Pentagon'un vekillere sağlanan hassas savunma malzemelerinin uygun şekilde denetlenmesini sağlama çabalarının bir parçası olduğunu belirtti.

Ancak, insan hakları örgütlerinin ABD tarafından tedarik edilen mühimmatın bölgede kullanımına ilişkin iddiaları ele alınmayacak.

Pentagon denetiminin ''savaş suçu iddialarını'' kapsamadığının vurgulanan habere göre, genel müfettişlik sözcüsü Mollie Halpern Bloomberg'e yaptığı açıklamada, denetimin sivillerin zarar görmesiyle ilgili konuları değerlendirmekten kaçınacağını doğruladı. 

Halpern'in bu teyidi, Gazze'deki sağlık yetkilileri savaşın başlamasından bu yana 42 binden fazla Filistinlinin şehit olduğunu bildirdiği bir dönemde geldi.

İsrail 19 gün içinde 770'den fazla insan öldürdü

 Savaşın başlangıcından bu yana “İsrail”, Gazze Şeridi'ndeki Filistinli varlığını etnik olarak temizlemek amacıyla sivil konutları ve altyapıyı hedef alıyor. 

Geçtiğimiz hafta BM insan hakları yetkilisi Volker Turk, İsrail'i, 'zorunlu askeri gerekçelerle' haklı gösterilmediği takdirde insanların kuzey Gazze'den “büyük ölçekli zorla naklinin” savaş suçu sayılabileceği konusunda uyardı.

İsrail'in sivillere doğru yoğunlaştırılan son saldırı dalgası, sadece 19 gün içinde 770'den fazla kişinin öldürüldüğü Cibaliya mülteci kampını içeriyor.

İsrail'in uluslararası hukuk ihlalleri

Harvard Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırma, İsrail'in 7 Ekim 2023'ü takip eden 40 gün boyunca Gazze'deki hastanelerin “tehlikeli derecede yakınında” ABD yapımı Mark-84 (MK-84) bombaları kullandığını ortaya koydu.

Francois-Xavier Bagnoud (FXB) Sağlık ve İnsan Hakları Merkezi tarafından yürütülen araştırma, bombaların incelenen hastanelerin %83'ünün 800 metre yakınında patlatıldığını ortaya koyarak uluslararası insancıl hukukun ihlal edildiğine işaret etti.

PLOS Küresel Halk Sağlığı dergisinde yayınlanan çalışmada, bombalamaların bıraktığı kraterleri analiz etmek için uydu görüntüleri incelendi.

Gazze'deki 36 hastaneye odaklanan çalışma, patlamaların bazı tesislerin 14 metre kadar yakınında meydana geldiğini ortaya koydu.

Bölgeye 100'den fazla MK-84 bombası atıldı ve bunlardan 38'i Filistinli siviller için belirlenen “tahliye bölgesinde” hastanelerin 800 metre yakınına düştü.



Makaleler

Güncel