NYT: İran, İsrail'le savaşa hazırlanıyor

img
NYT: İran, İsrail'le savaşa hazırlanıyor YDH

İsrail ile İran arasındaki gerilim giderek artıyor; İran'ın silahlı kuvvetlerini İsrail ile olası bir çatışmaya hazırladığı bildiriliyor.




YDH- New York Times'a (NYT) göre, adlarının açıklanmasını istemeyen dört İranlı yetkili, Devrim Lideri Ayetullah Ali Hamanei'nin orduya İsrail'in herhangi bir saldırganlığını artırma eylemine karşılık olarak çeşitli stratejiler geliştirmeleri talimatını verdiğini açıkladı. 

Dört yetkili, İsrail'in saldırganlığı artırma eylemini öngören İran'ın haftalardır silahlı kuvvetlerini tam alarm durumuna geçirdiğini ve hassas askeri ve nükleer bölgelerdeki hava savunmasını güçlendirdiğini söyledi.

Devrim Lideri'nin, İsrail'in kritik petrol ve enerji altyapısını, nükleer tesisleri hedef alması ya da üst düzey yetkililere suikast düzenlemesi halinde kesin bir karşılık verileceğini vurguladığı aktarıldı.

Yetkililer, İran'ın misillemesinin niteliğinin İsrail saldırganlığının boyutuna bağlı olacağını belirtirken, NYT, bu saldırganlığın ''büyük bir yıkım ve kayıpla sonuçlanması halinde'' İran'ın da daha büyük bir misilleme yapmasının muhtemel olduğunu yazıyor.

Askeri planlama konusunda bilgi sahibi olan iki Devrim Muhafızı üyesi, Irak ve Suriye'de İslam Devleti militan grubuyla savaşan taburlara komuta eden üst düzey generallerin tüm sınır vilayetlerine konuşlandırıldığını söyledi.

Yetkililer, ülkenin savaşa girmesi halinde silahlı etnik ayrılıkçı grupların ve IŞİD gibi militan grupların saldırılar düzenleyebileceğinden ve huzursuzluk yaratabileceğinden endişe ettiklerini söyledi.

Düşünülen olası yanıtlar arasında 1000 kadar balistik füzenin fırlatılması, İran'ın müttefiklerinin yoğun saldırıları ve Fars Körfezi ile Hürmüz Boğazı'ndaki küresel enerji arzı ve deniz trafiğinin aksaması yer alıyor.

NYT'ye göre, İran ve İsrail arasında çıkacak geniş çaplı bir savaş mevcut kargaşayı daha da şiddetlendirebilir, Gazze ve Lübnan'da ateşkes şansını tehlikeye atabilir ve potansiyel olarak ABD'yi İsrail adına askeri müdahaleye çekebilir.

Hükümete yakınlığıyla bilinen siyasi analist Nasır İmani Tahran'dan yaptığı bir telefon görüşmesinde İsrail'in eylemlerinin sembolik ve sınırlı olması halinde İran'ın durumu daha da tırmandırmaktan kaçınabileceğini öne sürdü:

 “İran İsrail'le büyük bir çatışmaya girmekle ilgilenmiyor, zira böyle bir savaş bölge için hiçbir avantaj sağlamayacaktır” 

İmani, bu noktada İran'ın İsrail ile bir savaşı varoluşsal bir tehdit olarak algılamadığını vurguladı. 

Diğer analistler, İran ve İsrail'in denizde, havada, karada ve siber uzayda gizli bir savaş yürüttüğünü, İsrail savaş uçaklarının İran'a bomba yağdırmasının ise keşfedilmemiş bir bölge anlamına geleceğini belirtiyor.