Hamas, Moskova ve Kahire’deki temaslarını sürdürüyor

img
Hamas, Moskova ve Kahire’deki temaslarını sürdürüyor YDH

Putin'den bir mesaj taşıyan üst düzey bir Rus heyetinin İsrail’e gittiği bildirilirken, Hamas’tan üst düzey bir heyetin de Moskova’da Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov ile bir araya geldiği öğrenildi.




YDH- İsrail medyası, üst düzey bir Rus heyetin, işgalci güçlerle Hamas'ın temsil ettiği Gazze Şeridi'ndeki direniş arasında esir takası anlaşmasını görüşmek üzere dün Tel Aviv’e geldiğini açıkladı.

Siyonist basında yer alan habere göre, Rus heyet Tel Aviv’e, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, İsrail işgal rejiminin Başbakanı Benyamin Netanyahu'ya “Gazze Şeridi ve Lübnan'daki savaşın sona erdirilmesini talep eden" bir mesajla geldi.

Putin'in ayrıca, Netanyahu'dan mevcut durumda önerilen girişimleri onaylamasını talep ettiği belirtildi.

Hamas’tan da Rusya ile devam eden müzakere girişimlerine ilişkin bir açıklama geldi.

Hamas, hareketin Uluslararası İlişkiler Ofisi Başkanı Musa Ebu Merzuk başkanlığındaki üst düzey bir heyetin, Moskova'daki Dışişleri Bakanlığı binasında Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov ile bir araya geldiğini duyurdu.

Yapılan açıklamaya göre Ebu Merzuk, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yaşananlar başta olmak üzere, İsrail'in Filistin halkına karşı işlediği suçlara değindi.

Hamas Siyasi Büro üyesi, işgalin, Gazze'de işlediği soykırım suçları ile halkı yerinden etme planlarını hayata geçirmeyi amaçladığını belirtti. Devamında, İsrail’in bu suçları, ABD yönetimi ve Batı'nın tam desteğiyle işlediğini vurguladı.

Bogdanov ise ülkesinin Gazze Şeridi'nde acil ateşkes sağlanması yönündeki çağrıları ve Filistin halkının haklarını savunduğunu belirtti. Ayrıca, Gazze halkına insani yardım ulaştırılmasının ve esir değişimi yapılmasının gerekli olduğunu söyledi.

Bu arada Mısır istihbaratının, ateşkes müzakerelerinin yeniden başlatılması çabaları kapsamında, Kahire'de Hamas liderlerinden oluşan bir heyetle bir araya geldiği öğrenildi.

Filistin basını Ael-ksa kanalı ise Gazze'deki Hamas Siyasi Bürosu’nun baş müzakerecisi ve başkan yardımcısı Halil el-Hayye başkanlığındaki bir Hamas heyetinin, Mısır Genel İstihbarat Servisi Başkanı Hasan Mahmud Reşad ile görüşmek üzere Kahire'ye geldiğini aktardı.

Reuters’ın haberine göre Washington'daki üst düzey diplomatlar ve Katar yönetimi bugün erken saatlerde, Amerikalı ve İsrailli müzakerecilerin, Gazze ateşkes görüşmelerini yeniden başlatmak için önümüzdeki günlerde Doha'da bir araya geleceklerini duyurdular.

Öte yandan el-Meyadin'e konuşan Filistinli bir kaynak, işgalci güçlerin teklif etmeye çalıştığı kısmi anlaşmaların, ateşkes ve Gazze Şeridi'nden tamamen çekilme gibi temel talepleri karşılamadığını belirtti. Söz konusu kaynak, Hamas’ın İsrail’den gelen teklifleri reddettiğini açıkladı.

Kaynağa göre İsrail, kapsamlı bir anlaşmayı kısmi anlaşmalarla engellemeye çalışıyor.

Kaynak, İsrail’in, birkaç günlük sükûnet ve Filistinli tutsakların serbest bırakılması karşılığında bazı esirleri kurtarmak istediğini vurguladı.



Makaleler

Güncel