Financial Times, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun agresif saldırı politikalarını dizginlemek için Batı'nın harekete geçmesi gerektiğini belirtti. Özellikle, bu kontrolsüz tutumun Orta Doğu'da kalıcı bir istikrarsızlığa yol açabileceği vurgulandı.
YDH - Financial Times’ta yer alan makaleye göre, Hamas liderleri Yahya Sinvar ve İsmail Heniye'nin şehit edilmesinin ardından İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, bu fırsatı kendi lehine kullanarak zaferini ilan edebilir ve Gazze’de ateşkes ile esir takası anlaşmasına varabilirdi.
Fakat Netanyahu, bunun yerine Gazze Şeridi’nde zaten sıkışıp kalan Filistinliler üzerindeki baskıyı artırarak krizi daha da derinleştirdi. Bu saldırılar sonucu 42 bin 924 Filistinli hayatını kaybetti, 100 bin 833 Filistinli yaralandı ve binlerce kişi evsiz kaldı.
Hatta ABD yönetimi, Siyonist rejim insani yardım akışına izin vermezse, silah satışlarını askıya alma tehdidinde bulundu.
Fakat İsrail yalnızca Gazze’de değil, Lübnan’da da saldırılarına devam ediyor; dün gece İran’a karşı yeni bir operasyon başlattı.
FT, İsrail'in "birden fazla cephede bitmeyen savaşlara kilitlenmiş" olduğunu belirtti.
Buna karşılık, ABD Başkanı Joe Biden yönetimi İsrail kabinesine saldırgan politikaları durdurması için baskı yapmak yerine, bir yandan Lübnan'da ateşkes çağrısında bulunurken diğer yandan İsrail'in Hizbullah'ın gücünü kırma girişimlerine destek veriyor.
Bu tutum, Netanyahu’nun savaş politikasını dolaylı olarak destekler nitelikte.
Gazetenin analizine göre, bu adımlar ne Orta Doğu’da istikrarı sağlıyor ne de İsrail'in uzun vadeli güvenliğine katkıda bulunuyor.
Gazete, Hamas ve Hizbullah gibi gruplara ağır darbeler vurulsa bile bu örgütlerin tamamen yok edilemeyeceğine dikkat çekti.
İsrail’in saldırgan politikaları yalnızca yeni savaşçı nesiller yetiştirirken, öldürülen bir liderin yerini her zaman bir başkası alıyor.
FT, ayrıca bir örgütün askeri gücü azalsa bile gerilla taktiklerine başvurabileceğine işaret etti.
Rejim geçmişte Lübnan’a yönelik işgal girişimlerinin, işgalci birliklerin direniş karşısında batağa saplanmasıyla sonuçlandığına vurgu yapıldı.
Bu gelişmeler ışığında FT, bölgede tam teşekküllü bir savaş riskinin her geçen gün arttığına ve Biden'ın bu şiddet ve yıkım döngüsünü kırması gerektiğine dikkat çekti:
"Netanyahu'yu diplomatik çözüm yollarına yönlendirmek hem Batı'nın hem de bölge ülkelerinin yararına olacaktır."
Topyekûn savaş, ABD askerlerinin İran ve müttefikleriyle savaş riski, Körfez’deki petrol altyapısının tehlikeye girmesi, kritik ticaret yollarında kesintiler yaşanması ve bölgenin daha da istikrarsızlaşması anlamına geliyor.
Financial Times, Biden’ın elinde Netanyahu'yu dizginlemek için gerekli araçların bulunduğunu ve Batı'nın, Netanyahu’nun pervasız eylemlerine son vermek için bu araçları kullanması gerektiğini kaydetti.