Pentagon, Orta Doğu ve Avrupa'daki olası çatışmalara müdahaleyi zorlaştırabilecek füze stoklarının hızla tükenmesinden endişe duyuyor. Üretimi artırma konusundaki zorluklar ABD'yi uzun vadeli çatışmalar karşısında savunmasız bırakabilir.
YDH - Wall Street Journal, Amerikalı yetkililere dayandırdığı haberinde Pentagon’un füze stoklarının hızla tükenmekte olduğunu ve bunları yenileme kabiliyetine sahip olmama riskinin arttığını bildirdi.
Pentagon, özellikle Orta Doğu, Avrupa ve Pasifik'te olası çatışmalarla ilgili savunma hazırlıkları konusunda ciddi soru işaretleri taşıyor.
İsrail’in artan füze ve insansız hava aracı tehditleriyle karşı karşıya olduğu Orta Doğu’daki kriz sırasında, önleme füzeleri hızla en çok ihtiyaç duyulan mühimmat haline geldi.
Siyonist rejimin İran'a yönelik saldırılarının ardından Amerikalı yetkililer, İran'ın yeni bir karşı saldırı başlatmasından endişe duyuyor. Bu endişe, Pentagon’un Orta Doğu’daki füze stoklarında yaşanan düşüşle daha da artmış durumda.
ABD, İsrail’i İran'dan gelen füze tehditlerine karşı savunmak için yaygın olarak standart füzeleri kullanıyor.
Genelde gemilerden fırlatılan bu füzeler hem İsrail’i hem de İsrail limanlarına giden Batı ülkelerine ait gemileri Yemen üzerinden gelen tehditlere karşı korumakta kritik rol oynuyor.
Amerikalılar yetkililer, ABD'nin 7 Ekim 2023'ten bu yana 100’den fazla füze fırlattığını ve bu sayının rekor seviyelere ulaştığını açıkladı.
Fakat ABD Savunma Bakanlığı, füze stoklarıyla ilgili bilgileri kamuoyuna açıklamaktan kaçınıyor.
Pentagon’un sınırlı sayıda önleme füzesi, ABD ve müttefiklerinin Siyonist rejimin bölgedeki saldırıları ve ABD’nin Ukrayna’ya desteği nedeniyle ortaya çıkan yüksek talebi karşılama kabiliyetini zorluyor.
Pentagon, stokların hızla tükenmesinin, ABD’yi Pasifik’te Çin ile olası bir savaşta savunmasız bırakabileceğinden endişeli.
ABD, “ne Avrupa’da ne de Orta Doğu’da geniş çaplı bir yıpratma savaşına hazırlıklı olacak bir savunma sanayi altyapısına” sahip.
Stimson Merkezi Konvansiyonel Savunma Programı Direktör Yardımcısı Elias Youssef, "Hem Orta Doğu hem de Ukrayna’daki çatışmalar uzun süreli çatışmalardır ve ABD’nin savunma planlaması içerisinde bu tür savaşlar öngörülmemiştir," dedi.
Gazete ayrıca, Pentagon’un üretim kapasitesini artırma konusunda yaşadığı zorluklara dikkat çekti.
Yeni üretim hatları açmak, tesisleri genişletmek ve ek işçi almak gibi gereklilikler nedeniyle silah üretiminin artırılmasının zor olduğu, şirketlerin ise Pentagon'un uzun vadede yüksek alımlar yapacağına dair kesinlik olmadan bu tür yatırımlara isteksiz yaklaştığı ifade ediliyor.
Daha önce de Financial Times, Siyonist rejimin hedef alınma riskine karşı hava savunmasını güçlendirmeye çalışırken, Washington’un yardımıyla önleme füzesi sıkıntısı yaşadığını bildirmişti.