Halilzad:Iraklı Şiilerin İran’la ilişkisi tashih edilmelidir

img
Halilzad:Iraklı Şiilerin İran’la ilişkisi tashih edilmelidir YDH

SAAF-ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Zalmay Halilzad, yakında İran’ın Irak’ın iç işlerine karıştığıyla




SAAF-ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Zalmay Halilzad, yakında İran’ın Irak’ın iç işlerine karıştığıyla ilgili önemli bilgiler açıklayacağını söyledi.

 

Erbil’deki İran konsolosluğunda yakalanan beş İranlının Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs birliklerinin üst düzey komutanları olduklarını belirten Halilzad, bu kişilerin Irak’taki isyancılara silah yardımı yaptığını ifade etti.

 

Bağdat’ta Batılı gazetecilerle bir basın toplantısı yapan Halilzad, İran’ın Ortadoğu’da üstün bir güç haline gelmeye başladığını belirterek Irak’ın tarihsel olarak İran’ın rakibi olduğunu bu yüzden de Tahran’ın Irak’ın zayıf kalmasını istediğini belirtti.

 

İran’ın, Irak’ı zayıf bırakmak için Irak’ın iç işlerine müdahale ettiğini söyleyen Halilzad, “Saddam zamanında İran’a yakın olan Iraklı Şiiler şimdi Irak’a hakim oldular” dedi.

 

Irak İslam devrimi Yüksek Konseyi’nin İran’ın inisiyatifiyle kurulduğuna dikkat çeken Halilzad, “İran’ın Iraklı Şiilerle kurmuş olduğu ilişkinin bugün Irak’ta yaşanan gelişmeler doğrultusunda tashih edilmesi gerekir” diye konuştu.

 

ABD’nin başlangıçta Irak’ta yeni kurulan hükümetin İran’la yakın ilişki kurmasına izin verdiğini belirten Halilzad, ülkesinin bu şekilde Irak’ın İran’la bilinen türden bir ilişki kurmasını umduğunu; ama İran’ın Irak’taki şebekeleri aracılığıyla bu ülkede nüfuz kurma çabasına girdiğini söyledi.