Suudi Arabistan ile İsrail arasında normalleşme süreci, Gazze savaşı ve Suudi kamuoyunun Filistin’e yönelik desteği nedeniyle giderek zayıflıyor. Suudi yetkililerin Filistin konusunda ilerleme talepleri artarken Riyad, İsrail’in politikalarına yönelik sert eleştirilerde bulunuyor.
YDH - İsrailli haber sitesi i24NEWS, Suudi Arabistan ile İsrail arasındaki normalleşme sürecinin "hala ulaşılmaz bir hedef olduğunu ve giderek daha da zorlaştığını" belirtti.
Gazze'den gelen günlük görüntülerde katliamlar ve yıkım devam ettikçe, Filistinlileri büyük ölçüde destekleyen Suudi kamuoyunun etkisiyle, Suudi Arabistan'ın normalleşme yolunda ilerleme sağlaması imkânsız gözüküyor.
Gazze'deki savaş sona erse bile, Suudi yetkililerin İsrail ile normalleşmeyi açıkça desteklemeleri konusunda aşılması gereken ciddi engeller var.
Suudi Arabistan normalleşme isteğini sürdürüyor olsa da Orta Doğu’daki İsrail karşıtı duygular son yılların en yüksek seviyesinde seyrediyor ve bu da bölgedeki ilerleme potansiyelini sınırlıyor.
“7 Ekim 2023’ten aylar önce, normalleşme konusunda olumlu bir ivme vardı,” değerlendirmesini yapan site, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın 7 Ekim’den sadece 17 gün önce Fox News’e verdiği mülakatta, Suudi-İsrail normalleşmesinin mümkünlüğüne dair söylediklerine atıfta bulundu: “Her geçen gün buna daha da yaklaşıyoruz.”
Makalede, "7 Ekim 2023'ten önce, Suudi yetkililerin talebi, Filistin devleti için uygulanabilir bir yoldu," denildi.
Bu tarihten itibaren, Riyad söylemini değiştirerek Filistin konusunda daha fazla ilerleme talep etmeye başladı.
Geçtiğimiz hafta, Suudi Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, Suudi-İsrail normalleşmesinin “söz konusu olmadığını” belirtti.
Ardından, pazartesi günü Riyad’da, Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) ortak zirvesi düzenlendi.
Muhammed bin Selman, Siyonist rejimin Gazze'de yürüttüğü savaşı “soykırım” olarak nitelendirerek Suudi Arabistan’ın İsrail’e karşı en sert tepkisini dile getirdi.
Makalede, Donald Trump'ın Beyaz Saray’a dönmesi halinde, İsrail-Suudi normalleşme çabalarını yeniden canlandıracağı beklentisinin “gülünç” olduğu da kaydedildi.
"Orta Doğu artık 7 Ekim öncesindeki gibi değil ve Trump'ın bölgeye dair bakış açısı da değişmiş olabilir," denilen makalede, geçen haftaki seçimlerde Arap ve Müslüman seçmenlerdeki ani artışa ve Yahudi oylarına dair sonuçlar karşısında hayal kırıklığına uğrayan Trump’ın, İsrail'e olan sarsılmaz desteğini yeniden değerlendirme ihtimaline vurgu yapıldı.