İsrail, Gazze'de 1000'den fazla insan kaçırdı

img
İsrail, Gazze'de 1000'den fazla insan kaçırdı YDH

İsrail'in Gazze'ye yönelik devam eden soykırım savaşı sırasında Filistinlilere yönelik gözaltı ve savaş suçları kampanyasındaki artışa dikkat çekiliyor.




YDH- El-Meyadin'in bildirdiğine göre, Tutuklular ve Eski Mahkûmlarla İlişkiler Komisyonu ve Filistin Esirler Cemiyeti, bölgedeki askeri operasyonların yoğunlaştığı bir dönemde Gazze'den kaçırılanların sayısında endişe verici bir artış olduğunu duyurdu.

Yakın zamanda yapılan bir açıklamada gruplar, İsrail işgalinin yüzlerce rehineyi zorla kaybetmeye devam ettiğini ve Gazze'den kaçırılanların toplam sayısına ilişkin net bir veri bulunmadığını vurguladı.

İsrail hapishane idaresinin Kasım ayı başında açıkladığı rakamlara göre Gazze'den bin 627 rehine ''yasadışı savaşçı'' olarak sınıflandırıldı; bu sayı gözaltı kamplarındaki pek çok rehineyi kapsamıyor.

Tutuklular ve Eski Mahkûmlarla İlişkiler Komisyonu ve Filistin Esirler Cemiyeti, Gazze'nin kuzeyinden binden fazla kişinin kaçırıldığını ve bunun da İsrail'in gözaltı ve savaş suçları kampanyasındaki artışı yansıttığını kaydetti.

Korkunç işkence hikayeleri

Örgütlerin yaptığı açıklamaya göre, hukuk ekipleri tarafından Ofer Kampı'na yapılan son ziyaretler işkence, tıbbi ihmal ve insanlık dışı koşullarla ilgili trajik hikayeleri ortaya çıkardı.

Kendisini A.A. olarak tanıtan çift ampute bir rehine, ziyaretler sırasında defalarca dayağa maruz kaldığını anlattı. 

Hücre arkadaşları tarafından ellerini koltuk altlarına kadar uzatması için hücre kapısının açıklığına kaldırıldığını ve gardiyanların yoklamalara katılamadığı için ceza olarak kollarına şiddetle vurduğunu ve büktüğünü anlattı.

A. A. ifadesinde şöyle diyor:

“Kesik bacaklarıma rağmen, İsrail yönetimi beni her gün teftişler sırasında saatlerce yüzüstü yere yatmaya zorluyor,”

Şubat 2024'te işgalci İsrail rejimi tarafından rehin alınmasından bu yana sürekli olarak prangalandığını, bunun da şiddetli ağrı ve yaralanmalara neden olduğunu ekledi.

İfadeler ayrıca rehinelerin hijyen ürünleri de dahil olmak üzere temel ihtiyaçlardan sistematik olarak mahrum bırakıldığını ve sadece on günde bir en fazla üç dakika duş almalarına izin verildiğini ortaya koydu.

Günde dört kez yapılan teftişlerde rehineler uzun süre yüzüstü yatmaya zorlanıyor ve bu duruma uymayanlar fiziksel cezaya çarptırılıyor.

Örgütler ayrıca Ofer Kampı'nda günlük bir işkence yöntemi olan “güvenlik denetimleri”nin vahşetini de vurguladılar.

Bu teftişler günde dört kez, sabahın erken saatlerinden gece yarısına kadar yapılıyor.

Her teftiş sırasında, tüm hücreler incelenirken rehineler yaklaşık iki saat boyunca yüzüstü yere yatmaya zorlanıyor.

Bu prosedürlerden herhangi bir sapma cezalandırmayla sonuçlanıyor; rehinelerin hücrelerinin kapısının genellikle fiziksel şiddet uygulamak için açıldığı vurgulandı.

Ayrıca, rehineler mahkeme oturumlarına nakilleri sırasındaki ağır koşulları da anlattılar.

Sabah saat 07:00'den itibaren “metal bir kafese” hapsediliyorlar ve mahkeme işlemleri sonuçlanana kadar rahatsız pozisyonlarda (dizlerinin veya karınlarının üzerinde) oturmaya zorlanıyorlar.

Bu uygulamaları şiddetle kınayan iki örgüt, bunları daha geniş bir istismar ve sistematik işkence modelinin bir parçası olarak nitelendirerek, uluslararası örgütleri müdahale etmeye ve İsrail'i uluslararası hukuk ihlallerinden sorumlu tutmaya çağırdı.

Tıbbi ihmal politikası 

Geçtiğimiz hafta Sivil İşler Genel Müdürlüğü, Tutuklular ve Eski Tutuklularla İlişkiler Komisyonu ve Filistin Esirler Cemiyeti, İsrail işgal hapishanelerinde tutulan iki Filistinli rehinenin şehit olduğunu duyurdu: Nablus'tan 61 yaşındaki Sami Süleyman Muhammed Alevi ve Gazze'den 44 yaşındaki Enver Şaban Muhammed Eslem.

Tutuklularla İlişkiler Komisyonu ve Tutuklular Derneği yaptıkları açıklamada, hem Alevi hem de Eslem'in İsrail işgali tarafından işlenen sistematik suçların kurbanı olduklarını, yavaş ölüm ve kasıtlı tıbbi ihmalin, tekrarlanan istismar ve rehinelere sürekli kötü muamele ile birleştiğini vurguladı.

Açıklamada, bu tür suçların işgalin Filistinli rehinelere karşı uzun süredir devam eden, işkenceden tıbbi ihmale kadar uzanan, onları acı çekmeye ve hastalıklara yenik düşmeye bırakan politikasının bir parçası olduğu belirtildi.

Özellikle Gazze'ye yönelik devam eden soykırım savaşı sırasında Filistinli rehinelere yönelik suçların arttığına dikkat çekildi.

Birçok hasta rehinenin durumu, işgalcilerin tedavi sağlamayı reddetmesi nedeniyle daha da kötüleşti ve tutuklular arasındaki ölü sayısı daha da arttı.



Makaleler

Güncel