Venezuela muhalefet lideri Machado hakkında soruşturma

img
Venezuela muhalefet lideri Machado hakkında soruşturma YDH

Venezuela’da muhalefet lideri Maria Corina Machado, ABD yaptırımlarını desteklediği gerekçesiyle “vatana ihanet” suçlamasıyla soruşturma altında. ABD ise seçim sonuçlarını tanımayarak, Nicolas Maduro hükümetine yönelik yaptırım tasarısını devreye soktu.




YDH - Venezuelalı savcılar, muhalefet lideri Maria Corina Machado hakkında, “vatana ihanet” ve Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu devirmeyi amaçlayan ABD yaptırımlarını desteklemek suçlamalarıyla soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Açıklama, soruşturmanın Ceza Kanunu'nun 128. Maddesi kapsamında, Machado'nun ABD'nin daha sert tedbirlerine verdiği desteğin "vatana ihanet ve yabancı bir devletle komplo kurmak" anlamına geldiği gerekçesiyle açıldığını belirtti.

Caracas makamları, yalnızca Machado değil, aynı zamanda muhalefet liderlerinden Edmundo Gonzalez hakkında da sahtecilik, itaatsizliğe teşvik ve ülkeye karşı komplo kurma suçlamalarıyla soruşturma yürütüldüğünü bildirdi.

Maduro, 28 Temmuz’da yapılan devlet başkanlığı seçimlerinde oyların yüzde 51,9’unu alarak 2025-2031 dönemi için yeniden seçilmişti.

Rakibi Edmundo Gonzalez ise yüzde 43,1 oy oranında kalmıştı.

Venezuela Yüksek Mahkemesi, seçim sonuçlarını kabul etti. Ancak muhalefet, kazananın Gonzalez olduğunu iddia ederek sonuçları reddetti.

Seçim süreci, Maduro karşıtı şiddet ve vandalizm olaylarına sahne oldu. Muhalefet liderleri, uluslararası desteği artırmak için baskı yaparken, ABD'nin tepkisi de dikkat çekti.

Bunun yanı sıra ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, ülkesinin muhalefet lideri Gonzalez’i Venezuela’nın seçilmiş devlet başkanı olarak tanıdığını duyurdu.

Washington, Maduro'nun seçim zaferini tanımadığını belirterek yeni bir yaptırım tasarısı olan Bolivar Tasarısını devreye soktu.

Söz konusu tasarı, ABD’nin “Nicolas Maduro hükümeti” ile iş yapan kişilerle iş yapılmasını yasaklıyor.

Tasarının yürürlüğe girmesi için Senato onayı ve Başkan’ın imzası gerekiyor.

Ancak Caracas, bu tasarının BM Şartı'nı ihlal ettiğini ve kendisine uygulanan “930’dan fazla tek taraflı zorlayıcı tedbire” bir yenisini eklediğini belirtti.

Ayrıca Washington’un Gonzalez Urrutia’yı “seçilmiş devlet başkanı” olarak tanımasının "gülünç bir adım" olduğunu ve bu durumun, 2019’da muhalif Juan Guaido'nun geçici devlet başkanı olarak tanınmasına benzer bir senaryo olduğunu vurguladı.



Makaleler

Güncel