İsrail medyası: Yerleşimler çatışma hattına ve hayalet şehirler haline geldi

img
İsrail medyası: Yerleşimler çatışma hattına ve hayalet şehirler haline geldi YDH

İsrail medyasına röportaj veren yerleşimcilerin yorumları, İsrail rejiminin süreci yönetemediğine ilişkin endişelerini gündeme getirdi.




YDH- El-Meyadin’in bildirdiğine göre, İsrail kamu yayın kuruluşu Kan’a röportaj veren yerleşimciler ‘’bölge sakinleri’’ değil ‘’cephe sakinleri’’ olduklarını teyit etti.

Kan’ın haberine göre, işgal altındaki Filistin'in kuzeyindeki Hayfa ve Kiryut'taki yerleşimciler “cephe sakinleri” haline geldiklerini doğrularken, Nehariya'nın günde 5 kez çalan sirenler nedeniyle kendi deyimleriyle korkudan felç olduktan sonra hayalet bir kasabaya dönüştüğünü söylediler.

Yerleşimciler için ‘endişe verici’ bu durum, İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarına misilleme olarak ateş gücünü arttıran Lübnan İslami Direnişi – Hizbullah’ın devam eden operasyonlarının arka planında meydana geliyor.

Kan'ın kuzeydeki muhabiri Orli Alkalay, Kiryut ve Hayfa ‘sakinlerinin’ Cumartesi gecesi Lübnan'dan fırlatılan tek bir insansız hava aracı nedeniyle 40 dakika boyunca sığınak aramak zorunda kaldıklarını belirterek, sürekli olarak müstahkem bölgelere girip çıkmaları gerektiğinin altını çizdi.

Yerleşimci Yoav Mintz, İsrail kanalına verdiği bir röportajda yerleşimcilerin günde dört ila beş kez, genellikle öngörülemeyen aralıklarla ve bazen daha da sık sığınmak zorunda kaldıklarını paylaştı.

Akka'dan bir başka yerleşimci olan Ziv Gilad Kan'a şunları söyledi:

“Bir yıl önce Akka'nın roket saldırılarına karşı güvende olduğuna inanıyorduk, ancak şimdi bu düzenli bir olay haline geldi ve siren sesini her duyduğumuzda içimizi korku kaplıyor.”

Yoav Mintz de kuzeydeki direniş operasyonlarının ekonomik etkilerine değinerek şunları söyledi:

“Nehariya'da ticari faaliyetler durdu; şehir hayalet bir kasabayı andırıyor ve çok gerekli olmadıkça sokaklarda çok az insan görülüyor.”

Bu gelişmeler ışığında, İsrail Kanal 12 tarafından kısa süre önce yapılan bir kamuoyu yoklaması, İsrail nüfusunun yarısından fazlasının (%54) Lübnan'daki savaşın durdurulmasını desteklediğini ortaya koydu.

İsrail rejiminin süreci nasıl yönettiğine dair güvenleri sorulduğunda, katılımcıların %64'ü güven eksikliği olduğunu belirtti.