Şeyh Yusuf el-Kardavi: Saddam şehit oldu demedim

img
Şeyh Yusuf el-Kardavi: Saddam şehit oldu demedim YDH

SAAF-Dünya Müslüman ulema birliği başkanı Yusuf Kardavi, Saddam’la ilgili olarak şehit




SAAF-Dünya Müslüman ulema birliği başkanı Yusuf Kardavi, Saddam’la ilgili olarak şehid sözcüğünü kullanmadığını belirterek milletlerin fasık hükümdarlarını yargılama hakkına sahip olduğunu söyledi.

 

İslami Mezhepler Arası Takrib Kurumunun internet sitesinde yer alan habere göre Dünya Müslüman Ulema Birliği Başkanı Yusuf Kardavi, Saddam’la ilgili olarak şehit sözcüğünü kullanmadığını belirterek milletlerin fasık hükümdarlarını yargılama hakkına sahip olduğunu söyledi.

 

Fars haber ajansının haberine göre Kardavi Doha’da düzenlenen İslam ümmetinin vahdetinde takribin rolü adlı zirvenin kulisinde uluslar arası İslami Mezhepler Arası Takrib Kurumu Genel Sekreteri Ayetullah Tashiri ile yaptığı görüşmede, kurban bayramında Saddam’ın idam edilmesini doğru bulmadığını, ancak Saddam için şehid sözcüğünü kullanmadığını ve hatta bayram namazından sonra bazılarının Saddam şehid mi? diye sorduklarında hayır cevabını verdiğini, çünkü milletlerin fasık hükümdarlarını yargılama hakkına inandığını ve yargılanmanın işgalcilerin geri çekilmesinden sonra yapılmasını beklediğini belirtti.

 

Kardavi Saddam rejimi ve Kuveyt ve İran’a yönelik savaşında da sürekli Saddam’ın İslam karşıtı hareketlerini eleştirdiğini vurguladı.

 

Kardavi Irak gelişmeleri konusuna da değinerek şimdiki durumun hiç bir şekilde haklı gösterilmeyeceğini kaydetti.

 

Görüşmede Ayetullah Tashiri de İslam İnkılabı Rehberinin sözlü mesajını Kardavi’ye ileterek düşman komploları ve uğradıkları başarısızlıklara değindi. Tashiri düşmanın hayali düşman yaratma peşinde olduğunu belirterek İslam alimlerinin Takrib meselesindeki önemli rolünü hatırlattı ve Müslümanların gerçek kimliklerine kavuşması gerektiğini vurguladı.

 

Öte yandan oturuma katılan İran İslami şura meclisi milletvekili Lale İftihari günümüz dünyasında çeşitli olumlu olumsuz bağnazlıkların söz konusu olduğunu ancak bu bağnazlıkların tefrikaya sebep olmasına izin verilmemesi gerektiğini vurguladı.

 

Oturuma katılan diğer konuşmacılar da mezhepler arası diyalogdan uzaklaşmanın tehlikelerine vurgu yaparak mezheplerin takribi için çalışılmasını istediler.