İsrail basınındaki haberler, rejim tarafından terk edildiğini hisseden yerleşimcilerin endişe ve korkularının, evlerine dönmeyi sürdüren Güney Lübnan halkıyla keskin bir tezat oluşturduğuna işaret ediyor.
YDH- El-Meyadin’in bildirdiğine göre, İsrail medyasında yer alan haberler, yerleşimcilerin kuzey sınırındaki yerleşim yerlerine geri dönme konusunda yaşadıkları endişe ve kaygının altını çizerek “İsrail hükümetinden duydukları hayal kırıklığını” yansıtıyor.
İsrail Kanal 12, kuzeydeki yerleşimciler ile İsrail ordusu arasındaki önemli güven sorunlarına dikkat çekerek “bir yılı aşkın süredir kimsenin kuzeydeki durumu ele almadığını” belirtti.
Kanal ayrıca rejimin yerleşimcileri kuzeye dönmeye çağırdığını ancak “dönecek bir yer olmadığını” bildirdi.
Ayrıca Kanal 12, “kuzeydeki yerleşimcilerin Lübnan'la yapılan anlaşmanın ardından derin bir hayal kırıklığı yaşadığına” dikkat çekerek, bunun yerleşim yerlerinin dışında bir hayat kurmanın zorluğuyla birleştiğini ve okul yılının başlamasının da ek bir endişe yarattığını belirtti.
Metula'dan bir yerleşimci, ''Lübnan'a komşuyuz, bu nedenle İsrail ordusu bölge sakinlerine güvenlik duygusunu yeniden kazandırmak için önemli önlemler almalı'' dedi.
Aynı bağlamda, Kanal 14, rejimin “karşılık vereceğiz ve günlerce savaşacağız” gibi ifadeler kullanarak kuzeydeki savaş sonrası gerçekliği normalleştirmeye çalıştığını ve mevcut durumun devam etmesi halinde, kuzeydeki sonucun Gazze Şeridi’ne benzeyebileceği uyarısında bulundular.
‘Yerleşimciler için kuzeye geri dönüş yok’
Lübnan'la çatışma hattındaki yerleşimci lideri Moshe Davidovich, “yerleşimciler için kuzeye güvenli bir dönüş olmadığını” kabul etti ve bunun Lübnan'a karşı savaşın hedeflerinden biri olduğunu hatırlattı.
Anlaşmaya varıldığı günü kuzeydeki yerleşimciler için “üzücü bir gün” olarak nitelendiren Davidovich, anlaşmanın “zafer değil, 1701 değil, Hizbullah lehine bir sıfır” anlamına geldiğini vurguladı.
Bu arada, işgal güçlerinin eski sözcüsü Ronen Manelis, “İsrail'in Hizbullah'ı sınır çitinden 15 kilometre uzağa ittiğini ve güney Litani'de bulunmayacağını” iddia eden İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun iddialarını yalanladı.
Manelis bu iddiaları “tamamen saçmalık” olarak nitelendirdi.
Stratejik danışman Ayelet Frisch, kuzey bölgesinde hâkim olan histeri ve yaklaşık 100 bin yerleşimcinin tahliyesi nedeniyle İsrail'in önemli bir stratejik hata yaptığını belirtti.
Frisch, tarihsel olarak İsrail'in hiçbir zaman sınırlarını ya da yerleşimcilerini tahliye etmediğini ve böyle bir hatanın tekrarlanmaması gerektiğini vurguladı.
Benzer şekilde İsrail ordusunun eski sözcüsü Avi Benayahu da ordunun kuzeydeki yerleşimleri boşaltma kararının Hizbullah'la ilgili panik halinde yapılan stratejik bir hata olduğunu belirterek aynı fikirde olduğunu ifade etti.