Güney Kore'de muhalefetten Cumhurbaşkanı'na azil hamlesi
Güney Kore’de altı muhalefet partisi, parlamentoya Cumhurbaşkanı Yoon Seok-yeol’un görevden alınması yönünde yasa tasarısı sundu. ABD’nin Güney Kore Büyükelçisi, siyasi krizin anayasal yollarla çözülmesi çağrısında bulundu.
YDH - Güney Kore’de ana muhalefet partisi Birleşik Demokrat Parti’nin (UDP) de aralarında bulunduğu altı muhalefet partisi, Cumhurbaşkanı Yoon Seok-yeol’un görevden alınması için parlamentoya yasa tasarısı sundu.
Tasarı, 6 ve 7 Aralık tarihlerinde oylanacak.
Yonhap haber ajansının aktardığına göre, Cumhurbaşkanı Yoon hakkındaki azil tasarısının yarın parlamentoya sunulması bekleniyor.
Öte yandan ABD’nin Güney Kore Büyükelçisi Philip Goldberg, ülkesi adına Güney Kore’deki siyasi kriz için barışçıl ve anayasal bir çözüm çağrısında bulundu.
Goldberg, "Amerika Birleşik Devletleri demokrasiyi ve Kore halkının sorunlarını barışçıl, demokratik ve anayasal yollarla çözmesini desteklemektedir," ifadelerini kullandı.
Güney Kore basını, bu açıklamanın, Cumhurbaşkanı Yoon’un sıkıyönetim ilan ettiği ve ardından bu kararından kısa süre sonra geri adım attığı bir dönemde yapıldığını belirtti.
Parlamento, siyasi faaliyetlerin yasaklanması ve medyaya sıkı sansür uygulanması gibi girişimleri reddetti.
Yoon, muhalefeti “parlamentoyu kontrol etmek, Kuzey Kore’ye sempati duymak ve devlet karşıtı faaliyetlerle hükümeti felce uğratmaya çalışmakla” suçlayarak ülkede sıkıyönetim ilan etmişti.
İlgili Haberler
Ukrayna, Arabistan’daki İHA uzmanlarına destek mi gönderdi?
05 Kasım 2026 13:06
Seul, deniz gücünü Hürmüz’e yakın bölgelere genişletiyor
05 Kasım 2026 11:40
İran ile ABD arasında yeni arabuluculuk için Çin devreye giriyor
02 Kasım 2026 19:30
Çin, hayalet İHA'sını ilk kez amfibi gemiden uçurdu
30 Ekim 2026 23:19
