BM’den ‘iki devletli çözüm’ tasarısı

img
BM’den ‘iki devletli çözüm’ tasarısı YDH

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun '1967 öncesi sınırlara dayalı iki devletli bir çözüme duyulan ihtiyacı' vurgulayan bir kararı kabul ettiği bildiriliyor.




YDH- El-Meyadin’in bildirdiğine göre, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, ''Filistin topraklarındaki İsrail işgalinin sona erdirilmesi çağrısında bulunan, bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını savunan ve Haziran 2025'te “iki devletli çözümü” teşvik etmek üzere uluslararası bir konferans toplanmasını öneren'' bir karar tasarısını kabul etti.

Genel Kurul'un Filistin'deki duruma ilişkin yıllık değerlendirmesi sırasında kabul edilen karar tasarısına 157 üye devlet destek verirken, aralarında İsrail, ABD, Macaristan ve Arjantin'in de bulunduğu 8 üye karşı çıktı, 7 üye ise çekimser kalmayı tercih etti.

Kararda Genel Kurul'un “İsrail ve Filistin'in 1967 öncesi sınırlara dayalı olarak tanınmış sınırlar içerisinde barış ve güvenlik içerisinde bir arada yaşadığı iki devletli çözüme yönelik güçlü desteğini uluslararası hukuk doğrultusunda yinelediği” belirtildi.

“Orta Doğu barış sürecindeki tüm nihai statü konularını ele alan inandırıcı müzakerelerin başlatılması için derhal kolektif eylemin gerekliliğini” vurgulandı.

Ayrıca Genel Kurul, “Filistin sorununa barışçıl bir çözüm bulmayı ve iki devletli çözümün uygulanmasını kolaylaştırmayı amaçlayan üst düzey bir uluslararası konferans” düzenlemeye karar verdi.

Bu konferansın Haziran ayında New York'ta yapılması ve Fransa ile Suudi Arabistan'ın eş başkanlığında gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Karar, konferans gerçekleşene kadar “her iki tarafı da sorumlulukla hareket etmeye ve hem politikalarında hem de eylemlerinde uluslararası hukukun yanı sıra önceki anlaşmalarına ve taahhütlerine bağlı kalmaya ve olumsuz eğilimleri (...) sahada uluslararası hukuka aykırı olarak gerçekleştirilen tüm eylemler de dahil olmak üzere engellemeye çağırıyor.”

Metinde özellikle “Filistin halkının devredilemez haklarının, özellikle de kendi kaderini tayin etme ve bağımsız devletini kurma hakkının hayata geçirilmesi” çağrısında bulunuldu.

Genel Kurul, Uluslararası Adalet Divanı'nın son kararları ışığında, İsrail'e işgal altındaki Filistin topraklarındaki hukuksuz varlığına ilk fırsatta son vermesi, tüm yeni yerleşim faaliyetlerini derhal durdurması ve tüm yerleşimcileri bu topraklardan çıkarması çağrısında bulunduğunu vurguladı.

Karar tasarısının oylanmasından önce Filistin'in Birleşmiş Milletler nezdindeki Büyükelçisi Riyad Mansur, Filistin konusunun Birleşmiş Milletler'in kuruluşundan bu yana gündemin ana maddelerinden biri olduğunu ve örgütün güvenilirliği, otoritesi ve kurallara dayalı bir uluslararası sistemin varlığı açısından kritik bir ölçü olmaya devam ettiğini belirtti.

İsrail'i “toprakları ilhak etmek için halkı yok etmeye ve yerinden etmeye” çalışmakla suçlayan Mansour, bu tür eylemlerin “Filistin halkını, İsrail halkını ve bölgemizi önlenebilecek ve önlenmesi gereken çatışmalara mahkûm edeceğini” ileri sürdü.