AB: Rusya Suriye'den çıkmadan yaptırımlar kalkmaz

img
AB: Rusya Suriye'den çıkmadan yaptırımlar kalkmaz YDH

Hollanda Dışişleri Bakanı Caspar Veldkamp, Avrupa Birliği’nin Suriye'ye yönelik yaptırımlarının kaldırılması için Rusya’nın ülkeden askeri olarak çekilmesinin şart olduğunu söyledi.




YDH - Hollanda Dışişleri Bakanı Caspar Veldkamp, Avrupa Birliği'nin (AB) Heyet Tahrir eş-Şam'a (HTŞ) yönelik yaptırımlarının kaldırılması için Rusya'nın Suriye'den askeri olarak çekilmesinin önemli bir şart olduğunu ifade etti.

AB dışişleri bakanları toplantısı öncesinde konuşan Veldkamp, yaptırımların hafifletilmesinin, kapsayıcı bir siyasi geçiş süreci ve Rus kuvvetlerinin çekilmesiyle bağlantılı olması gerektiğini vurguladı.

Veldkamp, "Bence bu yaptırımları kaldırmak için henüz çok erken. Bunu gerçekten kapsayıcı bir siyasi geçiş sürecine bağlamak istiyoruz," dedi.

Rus askeri üslerine dair şartların da ele alınmasının önemli olduğunu belirten Veldkamp, "Rusların Suriye’den çıkmasını istiyoruz," diye ekledi.

HTŞ, hem ABD hem AB'ye göre terör örgütü

El-Kaide'nin eski bir kolu olan Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ), hem AB hem de ABD tarafından terör örgütü olarak tanımlanıyor. Ancak örgüt, Batı medyası tarafından Suriye'deki kontrolünü sağlamlaştırmasının ardından kendisini daha "ılımlı" bir imajla yeniden sunmaya çalışıyor.

Bununla birlikte, internette dolaşan görüntülerde silahlı kişilerin azınlıklara ait türbe ve kiliselere saldırmaya çalıştıkları görülüyor.

Hollandalı Bakan Veldkamp, HTŞ'nin özellikle Hıristiyanlar ve Kürtler başta olmak üzere azınlık haklarına saygı göstermesi gerektiğini vurguladı.

Ayrıca, örgütün Rusya'nın Suriye'deki askeri varlığını sürdürmesine olanak tanıyacak anlaşmalardan kaçınmasının önemine dikkat çekti.

Rusya’nın Suriye’deki askeri varlığı

Öte yandan Bloomberg’in haberine göre, Moskova şu anda Suriye’nin yeni yönetimiyle Tartus’taki deniz üssü ve Hmeymim’deki hava üssünü kontrol altında tutacak bir anlaşma için müzakere yürütüyor.

Veldkamp, "Suriye'deki Rus askeri üslerine ilişkin koşullara bakmak önemli. Rusların gitmesini istiyoruz," diyerek Moskova’nın üs stratejisine dair tartışmaları bir kez daha gündeme getirdi.

AB, Suriye'ye yönelik yaptırımlar konusunda bir sonraki adımını henüz belirlemedi.

AB Dış İlişkiler Temsilcisi Kaja Kallas, Suriye'nin yeni hükümetiyle temaslarda bulunmak üzere üst düzey bir diplomat göndermeyi planladıklarını açıkladı.

Kallas, “Boşluk bırakamayız ve bırakmadık da,” diyerek Şam’la yapılacak gelecekteki görüşmelerde temkinli bir yaklaşım sergileneceğinin altını çizdi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise HTŞ’yi uluslararası normlara uymaya çağırdı. Blinken, örgütle doğrudan görüşmeler yapıldığını doğruladı ve HTŞ’nin azınlık haklarına saygı göstermemesi durumunda uluslararası tecrit riskiyle karşı karşıya kalacağını söyledi.

Rus üslerinin akıbeti hala belirsiz

Rusya, Suriye’deki askeri üslerinin geleceği hakkında net bir karar vermiş değil.

Reuters’in haberine göre, Moskova Hmeymim ve Tartus’taki stratejik üslerini elinde tutarken, Suriye’nin kuzeyindeki ve Alevi Dağlarındaki ileri mevzilerini küçültüyor.

Uydu görüntüleri, Hmeymim üssünde ağır teçhizat nakliyesi için hazırlanan iki büyük An-124 kargo uçağını ortaya koydu. Suriyeli bir güvenlik yetkilisi, bu uçaklardan en az birinin Libya’ya gönderildiğini bildirdi.

Ayrıca, Suriyeli askeri kaynaklar Rusya’nın bazı güçlerini geri çektiğini ve ağır teçhizatların yerini değiştirdiğini belirtti.

Bu durum, Rusya ordusunun bölgede uzun vadeli bir rol oynayıp oynamayacağı konusunda soru işaretleri yaratıyor.