BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, Şam'da HTŞ lideri Ebu Muhammed el-Colani ve geçici hükümetin başkanı Muhammed el-Beşir ile görüştü.
YDH - Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, Suriye’nin başkenti Şam’da Heyet Tahrir eş-Şam lideri Ahmed eş-Şaraa (Ebu Muhammed el-Colani) ve geçici hükümetin başkanı Muhammed el-Beşir ile bir dizi görüşme gerçekleştirdi.
BM Suriye Özel Temsilciliği tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Özel Temsilci Sayın Geir Pedersen, Şam’da bulunuyor. Kendisi şu ana kadar yeni yönetimin lideri bay Ahmed eş-Şaraa ve geçici hükümetin başkanı bay Muhammed el-Beşir ile görüşmeler gerçekleştirdi.”
Görüşmeler sırasında Pedersen, BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 (2015) sayılı kararında belirtilen ilkeler doğrultusunda, “Suriyeliler tarafından yönetilen ve sahiplenilen, kapsayıcı ve güvenilir bir siyasi geçiş sürecine olan ihtiyacı” vurguladı.
Bunun yanı sıra BM’nin Suriye halkına her türlü yardımı sağlama konusundaki kararlılığını bir kez daha teyit eden Pedersen, ülkenin karşı karşıya olduğu zorluklar ve öncelikler hakkında bilgilendirildi.
Açıklamada, Pedersen’in önümüzdeki günlerde başka temaslar ve görüşmeler gerçekleştireceği de ifade edildi.
Suriye basınında çıkan haberlere göre Colani, mevcut siyasi gerçekliklere uygun olarak “siyasi çerçevenin güncellenmesi gerektiğini” belirtti ve BM’nin 2254 sayılı kararının yeniden gözden geçirilmesi çağrısında bulundu.
Pedersen, dün Şam’a varışında yaptığı açıklamada, Suriye’ye acil insani yardım ulaştırılmasının gerekliliğine vurgu yaptı.
Açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Önceki rejimin etkileri ve uzun süren iç çatışmalar nedeniyle son on yılda ağır bedeller ödeyen Suriye halkına derhal insani yardım ulaştırılması çağrısında bulunuyoruz.”
Temsilci, Suriye’de devlet kurumlarının işlevselliğinin tam anlamıyla sağlanmasının yanı sıra tüm personelin güvenlik ve emniyetinin teminat altına alınmasının önemine dikkat çekti.
Pedersen, Suriye toplumunun tüm kesimleriyle ve uluslararası örgütlerle temas halinde olarak, Suriye halkına destek sağlama taahhüdünde bulundu.
Ayrıca, Pedersen Suriye’de ekonomik toparlanmanın hayati bir gereklilik olduğuna işaret etti ve uluslararası yaptırımların kaldırılmasının ülkenin toparlanma sürecine katkı sağlayacağını umduğunu dile getirdi.
Tüm taraflar için misilleme olmaksızın adaleti garanti edecek bir yargı sisteminin kurulmasının önemine değinen Pedersen, adalet ve hesap verebilirlik ilkelerinin kritik olduğunun altını çizdi.