İsrail ve Suudi Arabistan'ın, Gazze'de ateşkesle bağlantılı olabilecek bir normalleşme anlaşmasına yaklaştığı bildiriliyor.
YDH- Fars News’ın, Haaretz'in Salı günkü haberine dayandırarak bildirdiğine göre, İsrail ve Suudi Arabistan ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik görüşmelerde önemli ilerlemeler kaydetti.
ABD Başkanı Joe Biden yönetimi birkaç yıldır Suudi Arabistan ile İsrail arasında bir normalleşme anlaşması imzalanması için çabalıyor ancak başarılı olamıyordu.
Başkan seçilen Donald Trump'ın göreve başlamasına sadece birkaç hafta kala, Biden'ın dönüm noktası olacak bir diplomatik anlaşmayı sonuçlandırmak için sınırlı zamanı var.
Ayrıca, bu normalleşmenin Gazze Şeridi'nde devam eden çatışmaları sona erdirmeyi amaçlayan olası bir ateşkes anlaşmasıyla bağlantılı olabileceği bildiriliyor.
Haaretz'in haberi, kuşatma altındaki Gazze Şeridi'nde bir ateşkes anlaşmasına yaklaşan Hamas ve İsrail arasındaki dolaylı görüşmelerle aynı zamana denk geldi.
Müzakerelere yakın kaynaklar Haaretz'e İsrail'in Suudi Arabistan'ın bir Filistin devletinin tanınması talebini kabul etmek yerine, her iki tarafın da İsrail'in “Filistin devletine giden yol” konusunda muğlak bir taahhütte bulunmasına razı olduğunu söyledi.
Buna karşın Axios muhabiri Barak Ravid, X'te böyle bir gelişmeyi reddeden bir Suudi yetkiliye atıfta bulunarak “Krallık yönetiminin bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasına yönelik uzun süredir devam eden taahhüdünü bir şekilde değiştirdiği düşüncesi de aynı şekilde temelsizdir” dedi.
Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman (MbS), İsrail'in Gazze'deki eylemlerini soykırım olarak nitelendirerek kınamış ve başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devleti tanınmadan İsrail ile normalleşme olmayacağını açıklamıştı.
Bununla birlikte İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'ya yakın kaynaklar Haaretz'e MbS’nin “Filistin devletinin resmen tanınmasıyla kişisel bir ilgisi olmadığını” ve bu konuda ilerleme sağlanmasını sadece anlaşmaya iç siyasi ve dini destek sağlamak için istediğini söyledi.
Atlantic'e göre MbS bir keresinde Amerika Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'e şu açıklamayı yapmıştı:
“Nüfusumun yüzde yetmişi benden genç. Çoğu Filistin meselesi hakkında pek bir şey bilmiyor. Dolayısıyla bu çatışmayla ilk kez tanışıyorlar. Bu çok büyük bir sorun. Filistin meselesini kişisel olarak önemsiyor muyum? Ben umursamıyorum ama halkım umursuyor, dolayısıyla bunun anlamlı olduğundan emin olmam gerekiyor.”