Görevden alınan Güney Kore Başkanı Yoon Suk-yeol, bir hafta içinde ikinci kez soruşturmacılara ifade vermeyi reddetti. Yoon, darbe suçlamalarıyla karşı karşıya ve mahkeme, onun zorla getirilmesi için bir tutuklama emri çıkarmayı değerlendiriyor. Anayasa Mahkemesi’nin kararının ardından 60 gün içinde ara seçim yapılması gündemde.
YDH - Görevden alınan Güney Kore Başkanı Yoon Suk-yeol, bugün (çarşamba) soruşturmacılara ifade vermeyi ikinci kez reddetti.
Geçtiğimiz hafta çarşamba günü benzer bir soruşturma oturumuna da katılmayan Yoon, bu durum için herhangi bir açıklama yapmamıştı.
Yoon Suk-yeol, 14 Aralık itibarıyla parlamentonun ilan ettiği kısa süreli sıkıyönetim nedeniyle azledilmişti.
Bu gelişme, Güney Kore’nin onlarca yıldır karşılaştığı en ciddi siyasi krizlerden birine yol açtı. Eski Başsavcı olan Yoon, şu anda darbe girişimi suçlamalarıyla karşı karşıya ve bu suçlamalar kapsamında müebbet hapis ya da idam cezası alması mümkün.
Yolsuzluk davalarını soruşturmakla görevli kurum, önümüzdeki günlerde Yoon’a üçüncü bir çağrı göndermeyi ya da mahkemeden zorla getirilmesini sağlamak için bir tutuklama emri çıkarmayı talep etmeyi değerlendirecek.
Soruşturma savcılık, polis, savunma bakanlığı ve yolsuzlukla mücadele yetkililerinden oluşan ortak bir ekip tarafından yürütülüyor.
Bu sırada Anayasa Mahkemesi, parlamentonun görevden alma kararını incelemeye devam ediyor.
Anayasa Mahkemesi’nin, görevden alma kararını onaylaması halinde, bu kararın alındığı tarihten itibaren 60 gün içinde ara seçimler yapılacak. Fakat mahkemenin, kararını altı ay içinde açıklaması bekleniyor.
Muhalefet partisi, geçici Cumhurbaşkanı Han Duck-soo’nun, Yoon’un davasıyla ilgili soruşturma yasalarını imzalamayı reddetmesi üzerine, azil konusunda kararını hafta sonuna kadar ertelediğini açıkladı. Muhalefet, bu adımı bir protesto olarak nitelendiriyor.
Güney Kore Anayasası, meclisin üçte iki çoğunlukla başkanı, basit çoğunlukla ise başbakanı ve kabine üyelerini görevden alabileceğini belirtiyor.
Muhalefet, meclisteki 300 sandalyeden 192’sine sahip olduklarını ve Han’ın yalnızca basit çoğunlukla görevden alınabileceğini savunuyor.
Fakat iktidardaki Halk Partisi, Han’ın geçici başkan olduğu için üçte iki çoğunluk gerektiğini öne sürüyor.