İsrail medyası: Sürdürülemez bir gelecekle karşı karşıyayız

img
İsrail medyası: Sürdürülemez bir gelecekle karşı karşıyayız YDH

Rejimin gazetesinde İsrail'in geleceğinin karşı karşıya olduğu kritik zorluklar ele alınırken çözüm olarak İsrail 2.0 Yol Haritası'nın ana hatları çiziliyor.




YDH- Tel Aviv Üniversitesi Kamu Politikası Bölümü'nde ekonomist olarak görev yapan ve Şoreş Sosyoekonomik Araştırmalar Enstitüsü'nün direktörü Dan Ben-David, Israel Hayom'da İsrail'in gidişatı ve bunu değiştirmek için neler yapılabileceğine ilişkin bir yazı kaleme aldı.

Dan Ben-David’in bildirdiğine göre, çocuklarının yarısı üçüncü dünya ülkesi eğitimi gören ve nüfusunun sadece %20'si gelir vergisinin %90'ını ödeyen İsrail, sürdürülemez bir gelecekle karşı karşıya.

İsrail'in ‘’tarihindeki en kötü dönemde’’ olduğunu ifade eden Ben-David, rejimin geleceğini kurtarmak için bir eylem planı öne sürüyor ancak ‘’olası değişikliklerin imkânsız göründüğünü’’ de belirtiyor.

Ekonomiste göre, ‘’demografik-demokratik açıdan geri dönüşü olmayan bir noktada olan İsrail'de bu noktadan sonra bugün zaten kabul edilmesi son derece zor olan gerekli yasa ve düzenlemeleri geçirmek imkânsız’’ hale gelecek.

Ben-David, ‘’gelecekte ekonomik ve güvenlik istikrarsızlığı riskiyle karşı karşıya kalacak İsrail'in gezegenin en şiddet dolu bölgesinde kendini savunmak için gelişmiş bir yeteneğe sahip olmadan, üçüncü dünya ülkesi bile olamayacağı aksine, basitçe var olamayacağını’’ belirtiyor.

2006 yılından bu yana İsrailli çocukların matematik, fen ve okuma alanlarındaki tüm PISA sınavlarındaki ortalama başarı düzeyi tüm gelişmiş ülkelerin altında kaldı.

Bu düşük skorun, ders çalışmayan ve sınavlara katılmayan ultra-Ortodoks erkek çocuklar olmadan elde edildiğini vurgulamak önemli çünkü eğer onlar da test edilseydi, ulusal başarı seviyesi daha da düşük olacaktı.

Varoluşsal mücadele içinde olan İsrail için bir eylem planı kuran ekonomist, yönetim ve kamuoyu rotasını değiştirmediği takdirde gelecek nesillerinin kaderlerinin mühürleneceğinin altını çiziyor.

Ben-David'e göre, ulusal yön değişikliğinin anahtarı İsrail'in eğitim sisteminin tamamen elden geçirilmesi, temel müfredatta önemli bir iyileştirme yapılması ve İsrail'in hükümet sisteminde reform yapılması.

Ekonomist ilk yılın sonunda Knesset'in feshedilmesini, partinin dağıtılmasını ve yeni hükümet sistemi altında seçimlere gidilmesini önererek eylem planının uygulanabilirliğini ölçüyor ve İsrail'i ''doğrudan bir buzdağına götüren hükümetten kurtulunması'' gerektiğini belirtiyor.

Ben-David eğitim ve bütçe revizyonlarının uygulanmasıyla ilgili olarak şunları söylüyor:

''Bütçe önceliklerinin yeniden gözden geçirilmesi, eğitim revizyonuna uyumu teşvik edecektir. İsrail'in orduyu onarmak ve yeniden stoklamak için on milyarlarca şekel, ülkenin kuzey ve güney bölgelerini ve paramparça olan hayatları yeniden inşa etmek için on milyarlarca şekel daha ayırması gerekeceğinden, sektörel ve kişisel amaçlar için fazlalık olmayacaktır.''

Tüm muhalefet liderlerinin, ülkeyi savunmak ve geleceğini kurtarmak için İsrail toplumunun tüm yelpazesini bir araya getiren bir tür sivil İsrail ordusu olan geniş kapsamlı bir şemsiye partide birleşmesi gerektiğini koşullayan Ben-David, İsrail'in içinde bulunduğu durumu ''dümende kimsenin olmadığı bir Titanik'e'' benzetiyor.