Eski İsrail başbakan yardımcısı, İsrail işgal güçlerinin Gazze'deki başarısızlıklarına değinerek, “15 aydır devam eden savaşa rağmen savaşın hedeflerinden hiçbirinin henüz gerçekleşmediğini” söyledi.
YDH- İsrail'in eski bakanlarından Haim Ramon, Maariv'de yayınlanan yazısında İsrail işgal güçlerinin Gazze'deki “performansını” eleştirerek savaşı “stratejik bir başarısızlık” olarak nitelendirdi.
“Gazze Şeridi'ndeki savaşta yüksek askeri komuta ve siyasi liderliğin stratejik başarısızlığını” kaleme alan Ramon, “bu makale yazılarımı takip edenleri sıkacak” uyarısında bulundu.
İsrail Genelkurmayı’nın ve Savaş Kabinesi’nin, “savaşın ana hedefine, yani Hamas yönetiminin çöküşü ve askeri kabiliyetinin ortadan kaldırılması amacına ulaşamamasına” değinen yazar "Eğer bize başlangıçta söyleselerdi, hiçbirimiz bunun böyle olacağına inanmazdık" dedi.
Ramon, “15 aylık çatışmadan sonra ve savaşın hedeflerinden hiçbiri henüz gerçekleşmedi” diye ekledi.
İsrail ordusunun Lübnan, İran ve Suriye’deki saldırılarını “başarı” olarak niteleyen yazar şöyle devam etti: “Ancak Gazze Şeridi'nde Hamas hâlâ İsrail ordusunun bulunmadığı tüm bölgeleri kontrol ediyor, hâlâ önemli bir askeri gücü elinde tutuyor, hâlâ 100 rehine tutuyor, hâlâ güçlerimize karşı etkili bir şekilde savaşmayı başarıyor. Sadece Aralık ayında Şerit'te savaşan 13 asker öldü ve onlarcası ciddi şekilde yaralandı. Hâlâ İsrail'e ateş edebiliyor. B u hafta bile Şerit'ten roketler gelmeye devam etti, sanki 15 aydır orada savaşmıyormuşuz gibi.”
Hamas'ın, liderleri Yahya Sinvar’ın yanı sıra binlerce savaşçısının ölümü de dahil olmak üzere aldığı “ciddi darbelere” rağmen, hareketin askeri ve idari yapılarının sağlam kaldığını belirten Ramon, İsrail ordusunun “etkileyici taktik başarılarının, acı gerçeği gizlemesine izin vermemeliyiz, Gazze Şeridi'ndeki savaş büyük bir stratejik başarısızlıktır.” dedi.
Ramon şöyle devam etti: “Bu başarısızlık yanlış bir stratejik planın ve askeri komuta kademesi ile siyasi liderliğin ders çıkarma ve alternatif bir strateji benimseme konusundaki yetersizliğinin sonucudur.”
Ramon, makalesinin ileriki bölümlerinde İsrail Genelkurmay ve Savaş Kabinesi'nin “utanç verici stratejik başarısızlığı” olarak tanımladığı, güvenlik kurumlarının resmi verilerine değindi.
Söz konusu bu verilere göre, 15 aylık savaşın ardından, Gallant ve Genelkurmay başkanlarının İsrail ordusunun “Hamas'ı yenmenin eşiğinde” olduğundan bahsetmelerine rağmen (altı ay önce yayınlandığı üzere), Şerit'te hâlâ 20 bin ila 23 bin arasında aktif Hamas ve İslami Cihat savaşçısı bulunuyor.
Yazar, “Başbakan Netanyahu, Savunma Bakanı Galant ve Genelkurmay Başkanı Halevi”nin Gazze Şeridi'ndeki “stratejik başarısızlığın üç ana sorumlusu” olduğunu söyledi.
Şimdiye kadar yürütülen “planın” yanlış ve yetersiz olduğunu söyleyen Ramon, “bu nedenle savaşı uzatmanın bir anlamı yok ve askerlerimiz stratejik olarak anlamsız bir görevde öldürülmeye devam edecek.” dedi.
Ramon, anlaşma konusunda da şunları söyledi: “Başbakan Netanyahu ve yeni Savunma Bakanı Israel Katz gerçeklerle yüzleşmeli ve kaçırılan tüm canlı ve ölülerin derhal geri verilmesi karşılığında İsrail'in savaşı resmen sona erdirmeye hazır olduğunu açıklamalıdır.”
“Eğer Hamas tek aşamalı bir anlaşmanın ana hatlarına uyarsa, kaçırılanların tamamının geri verilmesi gibi önemli bir savaş hedefine ulaşmış olacağız.” diyen yazar, Hamas bunu “reddederse” işgal rejiminin “yapması gereken” şeyi de şöyle açıkladı: “Böyle bir durumda hükümet dünya ülkelerine savaşı sona erdirmek için her türlü çabayı gösterdiğini ancak Hamas'ın tutumu karşısında İsrail'in tüm şeridi işgal etmekten, IŞİD'i ortadan kaldırdığı gibi Hamas'ı da ortadan kaldırmaktan ve derhal sivil halka gıda ve su dağıtımını kontrol edecek bir mekanizma kurmaktan başka çaresi olmadığını bildirmelidir.”