El-Ceride: İran, Irak ve Lübnan'daki müttefiklerine yeni nesil füzeler teslim etti

img
El-Ceride: İran, Irak ve Lübnan'daki müttefiklerine yeni nesil füzeler teslim etti YDH

İddiaya göre İran, balistik füze ve ileri teknoloji İHA üretimini on kat artırdı. Bu silahlar, Irak'taki Haşd Şabi ve Lübnan Hizbullah'ı da dahil olmak üzere Direniş Ekseni ülkelerine tedarik edildi. İran, ayrıca hipersonik füze teknolojisini geliştiriyor.




YDH - İran, balistik füze ve ileri teknoloji insansız hava araçları (İHA) üretimini önemli ölçüde artırdı.

Lübnan medyasının iddiasına göre, İran, bu silahları Irak'taki Halk Seferberlik Güçleri (Haşd Şabi) ve Lübnan Hizbullah'ı da dahil olmak üzere Direniş Ekseni bileşenlerine tedarik etti.

Devrim Muhafızları Ordusu-Kudüs Gücü içindeki bir kaynak, Lübnanlı el-Ceride sitesine yaptığı açıklamada, bu hamlenin kuvvet içindeki liderlik değişikliklerini ve bir dizi direniş liderinin koruma amacıyla yer değiştirmesini içerdiğini belirtti.

Fakat kaynak, Hizbullah Genel Sekreteri Naim Kasım'ın bu planı reddederek Lübnan'da kalmayı tercih ettiğini de sözlerine ekledi.

Devrim Muhafızları Karşı İstihbarat Örgütü'nün, İsrail ve müttefikleri adına çalışan sızmacıları ve casusları tespit etmeye yönelik kapsamlı bir operasyon başlattığı bildirildi.

Kaynak, "Bu çabalar ışığında, Lübnan Hizbullah'ı ve Irak ile Suriye'deki direniş gruplarına, bu, direniş cephesinin geri çekildiği veya gücünün azaldığı izlenimini yaratsa bile sızmalar tespit edilene kadar tüm faaliyetleri durdurma talimatı verildi," diye konuştu.

Kaynak, açıklamasında, "Ülkemiz, Suriye koridorunu ve yoğun şekilde izlenen Beyrut Refik Hariri Uluslararası Havalimanı'nı atlayarak Hizbullah'a finansal ve askeri yardım ulaştırmak için alternatif yollar oluşturdu," iddiasında bulundu.

Havalimanının, ABD, İsrail ve Avrupa güvenlik kurumları tarafından yoğun şekilde izlendiği belirtildi.

Direniş örgütlerine tedarik koordinasyonundan sorumlu olan kaynak, bu "gizli" kanallar aracılığıyla Hizbullah'a milyarlarca dolar aktarıldığını açıkladı.

Kaynak, "Bu finansal destek, İsrail ile devam eden çatışmanın etkisini hafifletmeyi amaçlıyor," ifadesini kullandı.

Finansal yardımın yanı sıra, İran'ın Suriye'den Lübnan'a önemli miktarda silah taşıdığı bildirildi: "(Beşşar) el-Esed rejiminin çöküşünden ve İsrail'in silah stoklarını ve üslerini hedef almasından önce, Suriye ordusuna ait büyük miktarda silahı Hizbullah'a teslim ettik."

İran Savunma Bakanlığı'ndan üst düzey bir kaynak, el-Ceride'ye yaptığı açıklamada, İran'ın 2024 yılında özellikle hipersonik füzeler olmak üzere balistik füze üretimini on kat artırdığını ve ileri teknoloji İHA'ların üretiminde de benzer bir artış yaşandığını belirtti.

Bu artış, İsrail saldırısına karşı Bavar-373 füze savunma sistemi ile başarılı bir savunma gerçekleştirilmesinin ardından geldi.

Kaynak, "Hipersonik teknolojiyle donatılmış yeni versiyonların yanı sıra kısa ve orta menzilli füze sistemleri de geliştiriliyor," diye konuştu.

Hipersonik füze sistemleri, İran'a yönelik füzeleri ve hava sahasına giren herhangi bir uçağı durdurabilecek "en son teknolojiyi" temsil ediyor. İran'ın, "manevra kabiliyetine sahip savaş başlıkları" ile donatılmış yeni bir hipersonik karadan gemiye füze geliştirdiği, ancak bu teknolojinin henüz açıklanmadığı bildirildi.

Kaynak, "İran, çok katmanlı çelik zırhla güçlendirilmiş uçak gemilerini veya savaş gemilerini hedef alabilen zırh delici ve beton delici füzeleri başarıyla geliştirdi," diye konuştu.

Kaynağa göre, ülke liderliği, büyük ölçekli bir savaş veya saldırı bekliyor ve hipersonik füzelerin, İsrail'e karşı gerçekleştirilen Sadık Vaad Operasyonu gibi önceki operasyonların çok ötesinde bir saldırıyı gerçekleştirebilecek kapasiteye sahip olması gerekiyor.

Kaynak, "Buna karşılık, İran'ın şu anki odak noktası, Sadık Vaad Operasyonu'nun en az beş katı büyüklüğünde bir yıldan fazla sürecek saldırıları sürdürebilecek beşinci ve altıncı nesil füzeler ve İHA'lar üretmek," diye ekledi.

Kaynağa göre İran; Ensarullah'a, Hizbullah'a ve Irak'taki Haşd Şabi'ye dördüncü nesil balistik füze teknolojisi teslim etti.

Bu grupların, bu nesildeki füzeleri ve İHA'ları ürettiği iddia ediliyor: "Ancak, beşinci ve altıncı nesil teknolojiler henüz İran'ın en yakın müttefiklerine bile teslim edilmedi."

Kaynak, İran Savunma Bakanlığı'nın büyük miktarda füze ve İHA'yı depolamakta zorluk çektiğini ve bu nedenle üst düzey subayların itirazlarına rağmen eski nesil füzeleri diğer ülkelere satmaya başladığını belirtti:

"Bu eski füzeler, düşük maliyetli ve düşman savunmalarını aşmak için kullanılabilir. Özellikle Amerikan üslerine ve savaş gemilerine yönelik saldırılarda koruma sağlayabilir."