Ahmedinejad: ABD diplomat kaçırmakla sorunlarını çözemez

img
Ahmedinejad: ABD diplomat kaçırmakla sorunlarını çözemez YDH

SAAF-İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ABD’nin Irak’taki güvenlik sorunları




SAAF-İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ABD’nin Irak’taki güvenlik sorunları konusunda İran’ı suçlamasına tepki göstererek Irak’taki güvenlik sorunlarının kaynağı ABD’dir dedi.

 

Amerikan ABC televizyonuna bir demeç veren Ahmedinejad, ABD yönetiminin İran’ın güvenlik sorunları yaratmak için Irak’a silah gönderdiği yönündeki iddialarına değinerek “Bizim bu tür şeylere ihtiyacımız yok, ABD’nin Irak’ta 160 binden fazla askeri, yüzden fazla uçağı ve helikopteri var, bütün bu askeri gücün Irak’ta ne yaptığı belli değil” dedi.

 

“Irak’taki güvenlik sorunlarının kaynağı Irak’taki ABD askeri gücü ve silahlarıdır, bu tür iddialar, aslında ABD’nin Irak’ta kalış süresini biraz daha uzatmaya yöneliktir. ABD askerleri Irak’ta olmazsa Irak’ta tek bir güvenlik sorunu bile kalmaz” diyen İran Cumhurbaşkanı,  muhabirin “İran’ın Irak’ta hiçbir silahı yok mu?” sorusuna da şöyle cevap verdi:

 

“Önemli olan hükümet meselesidir, biz Irak’ta her türlü münakaşaya karşıyız, bu bizim çıkarımıza değil. Biz insanların öldürülmesine üzülüyoruz, bizim için öldürülen insanların mezhebinin ne olduğunun hiçbir önemi yok. Biz Irak’taki her türlü yabancı güce karşıyız, bu yüzden de Irak’taki ABD varlığına da karşıyız. Bu yüzden Amerikalılara Irak’tan çıkın diyoruz. Irak’ta hiçbir yabancı güç kalmamalıdır, Irak’ta barış ancak bu şekilde sağlanır.”

 

“ABD Irak’ta büyük hatalar yapıyor, şu an savaşı kaybediyor, bu ABD için utanç verici bir şeydir. Onlar bu yüzden de başkalarını suçluyorlar. Bu meseleyi çözmez, dürüst olalım ve sorunlarımızla yüzleşelim” diyen Ahmedinejad, muhabirin İran’ın ABD askerlerinin öldürülmesinde müdahalesi olduğuna dair belgeler bulunduğuna ilişkin sorusunu da “Amerikalılar bahane arıyor, onlar bize bazı kağıtlar gösteriyorlar, siz de buna belge diyorsunuz” diye cevapladı.

 

ABD’nin İranlı diplomatlara yönelik operasyonlarına da değinen Ahmedinejad, “Biz Irak’la kültürel ve siyasi ilişkilere sahibiz, bizim Irak’ta diplomatlarımız var, sorun şu: Amerikalıların Irak’ta ne işi var? Konsolosluklara niye saldırıyor? ABD Irak’taki sorunlarını bu şekilde halledemez” dedi.

 

Muhabirin “İran Iraklı Şii milisleri eğitmek için adam gönderiyor mu?” sorusuna soruyla karşılık veren Ahmedinejad, “İzin verin ben de size şunu sorayım: Irak’ta Şiileri öldürenleri Amerika mı eğitiyor?” dedi.

 

Muhabirin “bu eylemleri Baasçılar ve Sünniler yapıyor” demesi üzerine Ahmedinejad: “Baasçılar Kuveyt’te Amerikalılar tarafından eğitilmiyor mu? Niçin hemen reddediyorsunuz, ben size soru soruyorum. Onları kim örgütlüyor?” dedi.

 

Uluslar arası yasalara göre işgalci güçlerin güvenlik sorunlarından sorumlu olduğunu belirten Ahmedinejad, “ABD Irak’ta yenilmiştir bu yüzden de suçu başkalarının üzerine atmaya çalışmaktadır” diye konuştu.

 



Makaleler

Güncel