Abbas’ın Cenin’e saldırısının perde arkası

img
Abbas’ın Cenin’e saldırısının perde arkası YDH

Filistin Yönetimi'nin Cenin saldırısının, Trump'ın, savaş sonrası Gazze’nin yönetimi konusunda BAE ve İsrail tarafından ortaya atılan planları kabul edeceği ve böylelikle de saf dışı bırakılacağı “endişesinden” kaynaklandığı iddia edildi.




YDH- Katar'ın finanse ettiği Middle East Eye'ın (MEE) bildirdiğine göre, Filistin Yönetimi'nin Cenin'de işgal karşıtı direnişçilere karşı saldırısı, ABD Başkanı seçilen Donald Trump'ın savaş sonrası Gazze Şeridi'nde Filistin Yönetimi'nin mevcut liderlerini Birleşik Arap Emirlikleri ve “Filistinli müttefikleri” lehine “saf dışı” bırakmaya hazır olduğuna dair duyduğu “endişelerden” kaynaklanıyor.

Bir Mısırlı yetkili, bir eski üst düzey İsrailli yetkili ve bir eski üst düzey ABD'li yetkilinin bu hafta Middle East Eye'a yaptığı açıklamaya göre, bu “kaygılar” Filistin Yönetimi'ni Amerikalı yetkililerin Tulkerim mülteci kampında başlatmayı düşündüğü daha küçük bir operasyon yerine Cenin kentine daha büyük bir baskın düzenlemeye yöneltti.

Filistin Yönetimi saldırılarını aralık ayı başında başlattı. O tarihten bu yana yaşanan çatışmalarda altısı Filistin Yönetimi güvenlik güçlerinden olmak üzere en az 16 Filistinli hayatını kaybetti.

MEE, Filistin Yönetimi'nin savaş sonrası Gazze Şeridi'nde “kenara itilmekten duyduğu endişenin”, Hamas ile İsrail arasında ateşkese yaklaşıldığına dair işaretlerin geldiği bir dönemde ortaya çıktığını iddia etti.

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken bu hafta başında yaptığı açıklamada bir anlaşmaya “çok yakınız” dedi. ABD geçmişte de benzer bir iyimserlik dile getirmiş, ancak görüşmeler çökmüştü.

Haberde, 7 Ekim 2023'teki Aksa Tufanı Operasyonu sonrası işgal rejiminin başlattığı soykırım savaşından bu yana, İsrail’in, Filistin Yönetimi'nin rolünü reddetse de Filistin Yönetimi’nin, Biden’ın Gazze Şeridi'nin savaş sonrası yönetimine ilişkin planının “merkezinde” yer aldığı ileri sürüldü.

MEE, ancak Trump'ın iki haftadan kısa bir süre içinde Beyaz Saray'a dönmesinin, Filistin Yönetimi'nin geleceğine “yeni bir belirsizlik” getirdiğini belirtti.

'Emirlikler tarafından çileden çıkarıldı'

Trump, görevdeki ilk döneminde Filistin Yönetimi ile diplomatik ilişkilerini Kudüs'teki ABD konsolosluğunu ve Filistin Kurtuluş Örgütü'nün Washington DC'deki ofisini kapatarak geriletti.

Biden yönetimi de Trump dönemindeki bu hamlelerin hiçbirini tersine çevirmedi.

Trump'ın damadı Jared Kushner’in Filistin Yönetimi'nden nefret ettiğin söyleyen MEE, ABD'nin Filistin Yönetimi ile işbirliğini engellemeye çalıştığını bildirdi. Bu gerginliklerin Trump'ın Filistin Yönetimi'ne yardımı kesmesiyle sonuçlandığı kaydedildi.

Ancak bazı Amerikan fonlarının güvenlik güçlerine akmaya devam ettiğini söyleyen Middle East Eye, Filistin Yönetimi'nin Cenin operasyonu sırasında ABD'den “yüz milyonlarca dolar ek güvenlik yardımı” talep ettiğini bildirdi.

Eski üst düzey ABD'li yetkili, Filistin Yönetimi'nin yeni gelecek Trump yönetiminden bu tür fonları elde etmekte “büyük zorluklarla” karşılaşacağını söyledi.

Bölgedeki yetkililer Filistin Yönetimi yöneticilerinin ikinci bir Trump yönetimiyle daha da “zorlu bir yolla” karşı karşıya olduğunu çünkü bunun, Arap Körfezi’nde Gazze'deki savaşı en çok “eleştiren” BAE'ye Filistin liderliğinin değişmesi için “baskı yapma fırsatı” verdiğini söyledile.

Mısırlı yetkili, “Ebu Mazen [Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas] Birleşik Arap Emirlikleri'nin önerileri karşısında çileden çıktı. Cenin'deki operasyon Filistin Yönetimi'nin cevabıdır.” dedi.

'İntihar görevi'

BAE, savaş sona erdiğinde İsrail askerlerinin yerini almak üzere Gazze Şeridi'ne “barış gücü” göndermeyi açıkça teklif etti.

MEE, bu teklifin, görevin başlangıcında, yıkıma uğramış bölgede güvenlik kontrolü uygulamayacak “reformcu” bir otoriteye şart koşulduğunu belirtti.

Bu plana ek olarak Mısırlı yetkili MEE'ye Filistin Yönetimi'nin Gazze'yi “özel güvenlik şirketleri” aracılığıyla yönetmek için birkaç teklif aldığını söyledi.

Haberde, İsrail’in, Gazze Şeridi'ndeki yardım konvoylarının güvenliğinin Batılı özel güvenlik şirketleri tarafından sağlanmasına yönelik birkaç teklifi değerlendirdiği iddia edildi.

Uluslararası Kriz Grubu'nun kıdemli Filistin analisti Tahani Mustafa MEE’ye şöyle dedi: “Filistin Yönetimi Cenin'de bir intihar görevinde. Kendisini tamamen küçük düşürdü ve itibarsızlaştırdı.”

Mustafa şöyle devam etti: “[Ancak] Filistin Yönetimi, Gazze'de yeni bir yönetim kurulursa ve bu yönetim kendileri olmazsa, tüm fonlarının başka yerlere aktarılacağından endişe ediyor. En büyük korkuları, siyasi ağırlık merkezinin Batı Şeria'dan Gazze'ye kayması ve kendilerini ortada bırakması.”

İsrailli eski bir üst düzey askeri yetkili MEE'ye, “İsrail medyasında Cenin'deki operasyonu öven haberlere rağmen, güvenlik kurumlarının bunu genel bir başarısızlık olarak gördüğünü” söyledi.

Eski yetkili, “Benim değerlendirmeme göre, Filistin sokaklarına düşecekler” dedi.

Filistin Yönetimi, işgal altındaki Batı Şeria'daki Filistinliler arasında büyük ölçüde etkisiz, yozlaşmış ve İsrail işbirlikçisi olarak görülüyor.

Mısırlı yetkili ve bir el-Fetih yetkilisi MEE'ye Filistin Yönetimi'nin yaklaşan Trump yönetimine “güçlü bir güvenlik ortağı” olduğunu kanıtlama motivasyonunun, daha da çetrefilli bir “rekabet ve entrika” düzeyinden kaynaklandığını söyledi.