Lübnan Cumhurbaşkanı Jozef Aun, milletvekillerini hükümeti kuracak başbakanı belirlemek üzere istişarelere çağırdı. Mevcut Başbakan Necib Mikati’nin göreve devam etmesi olasılığı tartışılırken, muhalif partiler farklı isimler üzerinde yoğunlaşıyor.
YDH - Lübnan Cumhurbaşkanı Jozef Aun, cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından ilk iş günü milletvekillerini, yeni hükümeti kuracak başbakanı belirlemek üzere zorunlu istişarelere davet etti.
Görüşmelerin önümüzdeki pazartesi günü başlaması planlanıyor. Aun ayrıca Başbakan Necib Mikati’ye mevcut hükümeti yenisi kurulana kadar yönetmeye devam etmesi çağrısında bulundu.
Cumhurbaşkanlığı sarayında dün tebrik ziyaretlerini kabul eden Aun, siyasi atmosferde yeni hükümet lideri üzerinde fikir birliği eksikliğini işaret eden tartışmalara sahne oldu.
Ancak siyasi gruplar arasında başbakanlık adaylığı için ciddi bir hareketlilik henüz görülmedi.
Birçok parti, yeni cumhurbaşkanlığını kutlamanın ardından harekete geçeceği sinyalleri veriyor.
Bununla birlikte, dış baskıların devreye girmesiyle yeni başbakanın belirlenmesinin önceki cumhurbaşkanlığı seçim sürecine benzer bir hızla tamamlanabileceği ifade ediliyor.
Aun'u Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na taşıyan anlaşmanın, Mikati’nin başbakanlıkta kalmasını da içerdiği iddia ediliyor.
Partilerin tutumları
El-Ahbar gazetesine konuşan kaynaklara göre, Marada Hareketi, Lübnan İlerici Sosyalist Partisi ve Ilımlı Blok, Mikati’nin başbakanlık görevinde devam etmesine sıcak bakıyor.
Fakat Özgür Yurtsever Hareket, Lübnan Kuvvetleri, Kataib Partisi ve değişim yanlısı milletvekilleri Mikati’ye karşı çıkıyor. Partiler kendi adayları üzerine görüşmeler yürütmeye başladı.
Öte yandan, Lübnan Kuvvetleri lideri Semir Caca’nın milletvekili Eşref Rifi’yi başbakan adayı olarak teşvik ettiği iddia edildi.
Fakat Fuad Mahzumi’nin, muhalefet bloğunda daha geniş destek gördüğü belirtiliyor. Mahzumi’nin yaklaşık 33 oyu garantilediği, Suudi Arabistan’ın desteğini alması durumunda bu sayının artabileceği ifade ediliyor.
Mahzumi’nin, Özgür Yurtsever Hareket lideri Cibran Basil’i kendisine destek vermesi için ikna etmeye çalıştığı ancak Basil’in henüz karar vermediği aktarıldı. Basil, Necib Mikati’nin görevde kalmasını tamamen reddediyor.
Önceki dönemlerde adı geçen isimlerden Navaf Selam ve Fuad Sinyora’nın bu süreçte gündemde yer almaması dikkat çekti. Özellikle, dış aktörlerin Lübnan’da Hizbullah’ı dışlayan bir hükümet planından vazgeçtiği belirtiliyor. Bu durum, ABD ve diğer dış ülkelerden gelen mesajlarda açıkça ifade edildi.
Mikati, Cumhurbaşkanı Aun ile yaptığı görüşmenin ardından, "Geçmiş dönemi değerlendirdik ve hükümetin yürüttüğü çalışmalar üzerine konuştuk," dedi.
Yeni hükümetin, Cumhurbaşkanı’nın dün çizdiği kurtarma yol haritasına uygun bir şekilde çalışması gerektiğini belirtti. Mikati ayrıca, "Lübnan’ı kurtarmak için yeni bir çalışma dönemine giriyoruz," ifadelerini kullandı.
Suudi Arabistan'ın tutumu
Beyrut’ta bazı gruplar ve Müstakbel Hareketi’ne yakın çevreler, Mahzumi’nin adaylığına tepki gösterdi.
Bazı kişiler, Semir Caca’nın bir Sünni lideri aday göstermesinin yanlış olduğunu ifade ederek bu adımdan vazgeçmesi gerektiğini belirtti.
Suudi Arabistan’ın Lübnan’daki büyükelçisi Velid Buhari’nin, Riyad’ın desteklediği bir başbakan adayını henüz açıklamadığı öğrenildi.
Ancak Mahzumi’nin Suudi Arabistan’ın öncelikli adayları arasında yer almadığı ifade ediliyor.
Suudi Arabistan dışişleri yetkilisi Yezid bin Ferhan’ın geçtiğimiz günlerde Lübnan’a yaptığı ziyarette, Riyad’ın başbakan adayında aradığı kriterleri paylaştığı ancak belirli bir isme işaret etmediği öğrenildi.
Riyad’ın, Mikati’nin bir yıl boyunca başbakanlık yapmasını engelleyecek bir "veto" koymadığı bildiriliyor.